Fostul premier Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului, prin votului dat marţi în şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului.
Candidatura acestuia a întrunit 306 voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă", în condiţiile în care Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului prevede că e numit ca Avocat al Poporului candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi ale deputaţilor şi senatorilor prezenţi, potrivit mediafax.ro.
Ciorbea a fost propus pentru această funcţie de grupurile parlamentare ale PSD din Parlament. Mandatul său va fi de cinci ani de la data numirii, putând fi reînnoit o singură dată.
Membrii Comisiilor juridice din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat, luni, în şedinţă comună, candidatura lui Victor Ciorbea pentru funcţia de Avocat al Poporului.
După votul cu bile, liderul deputaţilor PDL, Tinel Gheorghe, a anunţat în plen că "din numărarea paralelă a prezenţei celor care au votat reieşe că nu este cvorum pentru validarea candidaturii" lui Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului.
În replică, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a spus acestuia că în timpul votului nu s-a făcut nicio numărătoare. "Domnule deputat, eu nu am auzit nicio numărătoare a voturilor. Nu vă pripiţi", i-a cerut el democrat-liberalului.
Mare parte a Opoziţiei a părăsit plenul
Parlamentarii PNL, PDL, PPDD şi neafiliaţi au părăsit, marţi, şedinţa în care urma să fie numit, prin vot, un nou Avocat al Poporului şi preşedintele Societăţii Române de Televiziune, ca semn de protest faţă începerea cu întârziere a şedinţei.
Liderii grupurilor PNL şi PDL au criticat faptul că şedinţa Parlamentului nu a început la ora 13.30, aşa cum era prevăzut în program ci cu o intarziere de o oră.
La începutul şedinţei comune a Camarei Deputaţilor şi Senatului, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a subliniat că niciodată nu s-a întâmplat ca lucrările plenului reunit să fie amânate atât de mult. "Birourile Permanente Reunite au stabilit că la ora 13.30 va fi o şedinţă comună a Parlamentului. Niciodată, dar niciodată nu s-a întâmplat ca această şedinţă să fie amânată o oră şi un sfert pentru că una dintre Camere, Camera Deputaţilor în acest caz, şi-a prelungit programul de lucru", a spus senatorul liberal.
"Este un gest regretabil, un abuz care nu poate rămâne nesancţionat", a conchis liberalul.
La rândul său, liderul deputaţilor PDL, Gheorghe Tinel, a anunţat că parlamentarii democrat-liberali părăsesc plenul reunit al celor două Camere. Acesta a arătat că parlamentarii PDL nu sunt de acord cu numirea ca Avocatul Poporului a lui Victor Ciorbea.
Parlamentarul a spus că, în cele zece obiective asumate de prim-ministru în vara lui 2012, în ceea ce priveşte nominalizarea în funcţia de Avocat al Poporului trebuia manifestat un consens politic la nivelul întregului spectru politic din Parlamentul României. "Întrucât până în momentul de faţă nu există manifestat acest consens politic, veniţi cu o ciorbă reîncălzită, nu este nicio problemă, puteţi să v-o însuşiţi, dar PDL nu acceptă şi nu vrea să valideze printr-un vot o mascaradă pe care doriţi să o puneţi în practică" , a spus deputatul PDL.
Ulterior, deputatul independent Clement Negruţ a declarat că nu vor participa la votul în plenul reunit nici parlamentarii neafiliaţi.