Victimele Holocaustului, comemorate şi în acest an la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Victimele Holocaustului, comemorate şi în acest an la Brăila

• ca în fiecare an, manifestările dedicate acestei zile au început la Cimitirul Evreiesc • Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” a marcat ziua printr-o expoziţie foto-documentară care va fi deschisă până pe data de 24 octombrie 2018 • şi Inspectoratul Şcolar şi Liceul de Arte „H. Darclee” au organizat un eveniment ce a avut ca motto “Dragă Kitty”

 

În fiecare an, la 9 octombrie, este marcată Ziua Holocaustului în România, în amintirea evreilor şi rromilor deportaţi şi ucişi în 1941 în Transnistria, de către autorităţile antonesciene. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina şi Basarabia în Transnistria şi a fost stabilită prin lege, în 2004, odată cu înfiinţarea Institutului Naţional de Studiere a Holocaustului.

Ca în fiecare an, “Ziua Holocaustului” a fost marcată şi la Brăila printr-o serie de manifestări. Ieri, în jurul orei 10.00, la Cimitirul Evreiesc de pe strada Zambilelor, membrii Comunităţii Evreilor din Brăila şi reprezentanţii autorităţilor locale au depus jerbe de flori în memoria fraţilor lor ucişi în Holocaust (“Yom Ha'Shoah”). La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, prefectul Adrian Paladi, Nadia Ustinescu,  preşedintele Comunităţii Evreilor Brăila, preşedintele Consiliul Judeţean Francisk Chiriac şi primarul Marian Dragomir.

Tot ieri, Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” Brăila a marcat ziua de 9 octombrie printr-o expoziţie foto-documentară, „Ziua Holocaustului în România - Comemorare şi Rememorare”. Expoziţia este organizată de Sorin Neagu, bibliotecar în cadrul Secţiei de Împrumut pentru Adulţi şi este deschisă publicului în perioada 9 - 24 octombrie 2018.

O acţiune în memoria victimelor Holocaustului a organizat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila şi Liceul de Arte „H. Darclee”, eveniment ce a avut ca

motto “Dragă Kitty” - Jurnalul scris de Anne Frank. Evenimentul a fost marcat de o primă parte de prezentare a Holocaustului în România şi Europa de către elevii de liceu, cooordonator prof. Cornelia Grosu, cu inserţii muzicale vocale şi instrumentale interpretate de elevii claselor de muzică, coordonaţi de profesorii Adriana Toma, Liliana Chiriţă, Florin Păun şi Marius Şerban. A urmat apoi expoziţia de desene şi machete elaborate a elevilor de la secţia Arte plastice, coordonatori profesorii Elisabeta Volcu, Anamaria Dobre şi Ioana Grigore. Totul a culminat cu spectacolul “Dragă Kitty”, text adaptat după “Jurnalul” scris de Anna Frank, susţinut de elevii de la specializarea Arta actorului, regia prof. Nicoleta Brânzia, în colaborare cu prof. Zane Jarcu şi Gigi Antonescu. Nu au lipsit momentele de dans susţinute de elevele de la secţia Coregrafie, coordonate de prof. Raluca Rotărescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro