Victimele ambroziei | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Buruiana, pericol public cu viață lungă la Brăila

Victimele ambroziei

* ambrozia, planta care agravează alergiile și astmul bronșic din cauza diseminării unei cantități uriașe de polen, încă face victime la Brăila, multe chiar * aproximativ 200 de pacienți se programează, lunar, la un medic alergolog pentru o testare sau un consult de rutină, majoritatea după apariția simptomelor specifice alergiilor la polen * și cum în intervalul august-septembrie ambrozia atinge perioada maximă de polenizare și adresabilitatea la cabinet crește, din cauza simptomelor tot mai supărătoare din această perioadă

 

S-a triplat numărul pacienților alergici la ambrozie, buruiana care înflorește bine-mersi, an de an, la Brăila, pe care autoritățile nu se grăbesc să o combată nicicum. În perioada maximă de polenizare, adică în intervalul august-septembrie, expunerea la ambrozie complică alergiile și provoacă polinoze, unul dintre factorii agravanți ai astmului bronșic. Și cum o singură plantă matură, potrivit studiilor de specialitate, poate elibera până la 8 miliarde de grăunțe de polen (n.r. - 20 microni în diametru) și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative timp de 40 de ani, imaginați-vă ce pot face culturi întregi. Tot specialiștii susțin că este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunțe de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică, iar persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar și de 1-2 grăunțe de polen/m3. Numai la Brăila, de exemplu, într-o singură lună, un singur medic alergolog are, în medie, 200 de pacienți ”și vorbim doar de cei care au reușit să prindă o programare”, ne spune medicul specialist  Alergologie și Imunologie, Alina Urse. Contactat de redactorii ”Obiectiv” și întrebat despre evoluția alergiilor la polen, îndeosebi din cauza plantelor precum ambrozia, medicul din Brăila ne-a mărturisit că față de anul trecut, în 2022, adresabilitatea la cabinet a crescut de cel puțin 3 ori. ”Sunt foarte mulți! Sunt cel puțin triplu față de anul trecut! Știți cum este omul. Vine atunci când îi este rău sau când se lămurește despre ce este vorba. Și abia apoi vine la medic pentru confirmare. Numărul pacienților este mult mai mare decât cel care se prezintă la medic, la ora actuală. Garantat! Nu pot să vă spun acum exact câți sunt într-un an, dar pot să vă dau un exemplu. Săptămâna aceasta (n.r.- 29 august- 1 septembrie a.c.) cred că am văzut, cel puțin, 10 pacienți pe zi, deci ar fi  50 pe săptămână, cel puțin. Și vorbim doar de cei care au reușit să prindă o programare. Vorbim de câteva mii de pacienți pe an. Dar ei nu vin imediat la medic. Ei tratează, inițial, alergia ca o răceală obișnuită, în special dacă este primul sezon în care au simptome. Nu-și dau seama despre ce este vorba și trebuie să aibă simptome chiar supărătoare ca să ajungă la medic. În medie, trec cam 3 sezoane până când ajunge un pacient la medic. Cam așa se întâmplă. Deci adresabilitatea este încă mică, dacă luăm în calcul și acest aspect”, a precizat pentru ”Obiectiv”, medicul alergolog, Alina Urse.

 

Care sunt simptomele și în ce perioadă se manifestă acestea cu precădere?

În general, simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri.  Vorbim, așadar de strănut, congestie nazală, rinoree ( n.r. -secreție nazală apoasă), prurit ocular, prurit faringian sau la nivel de urechi, potrivit medicilor. Sunt simptome care se manifestă începând cu jumătatea lunii iulie și până la sfârșitul lunii octombrie, chiar noiembrie, dar cu un grad de afectare mai mare în intervalul august-septembrie, când ambrozia atinge perioada maximă de polenizare. ”Majoritatea pacienților, anul acesta, au prezentat și simptome respiratorii de tip bronhospasm, ca niște crize de astm, cu tuse, cu dispnee, respirație șuierătoare, în special noaptea și în spații deschise”, a mai adăugat medicul alergolog, Alina Urse. Având o cantitate mare de polen, ambrozia, poate așadar să agraveze simptomele astmului, provocând tuse intensă și acea respirație șuierătoare sau wheezing, cum îi mai spun medicii.

 

Cum se face un diagnostic corect?

Cum la Brăila încă întâlnim ambrozie pe toate drumurile, n-ar strica să ne facem o programare la medicul alergolog pentru a afla dacă suntem sau nu sensibili la polenul acestei plante, pentru a ști ce-i de făcut dacă apar simptome. ”Diagnosticarea se face printr-o testare cutanată PRICK, în cele mai multe cazuri. Numai la pacienții la care nu reușim să scoatem medicația sau care au necesar de medicație pe bază de cortizoni recurgem la o analiză de sânge. Și se face identificarea alergenului, iar în anii care urmează se începe  desensibilizarea. Ce înseamnă asta? Desensibilizarea este tratamentul modificator de boală, deci care modifică răspunsul sistemului imun astfel încât să nu mai răspundă la alergen și să nu mai producă simptomele”, a mai explicat medicul specialist Alergologie și Imunologie din Brăila, Alina Urse.

 

” Prevenția nu ține de medic și nici de pacient!”

Cea mai bună soluție pentru a ține polenul de ambrozie la distanță, spun medicii, stă în mâinile autorităților, care pot depista și elimina buruiana prin mai multe căi, atât mecanice prin lucrări agricole, smulgere sau tăierea repetată, cel puțin de 3 ori, înainte de înflorire, pentru a nu provoca dispersia polenului, cât și prin stropire, cu ajutorul erbicidelor. ” Prevenția nu ține de medic și nici de pacient! Ține de instituțiile locale, care ar trebui să facă, dar nu se face nicăieri în țara noastră, din păcate, deci nu suntem noi mai cu moț din punctul ăsta de vedere. Nicăieri în țară nu se face udarea terenurilor cu ambrozie, pentru că noi știm unde crește ambrozia, cu substanțe chimice, cu erbicide, încă din luna mai. Deci, acum chiar dacă îmbibăm terenul cu substanțe chimice, nu mai ai cum să eviți polenul. Polenul este în aer, îl respirăm toți. Cosirea este egal cu zero, pentru că această plantă crește la loc (...) Sunt terenuri pline de ambrozie. Azi ( n.r.- joi, 1 septembrie a.c.) mi-a venit o doamnă la cabinet, din zona rezidențială, spre Cazasu. Acolo este ambrozie. Mulți pacienți am cu probleme din zona aceasta. Mai este Cimitirul Evreiesc. Este plin de ambrozie. Spațiile verzi, care nu sunt îngrijite sunt favorabile ambroziei. Pe marginea drumului crește ambrozie. Și nu e doar acolo, că alergenul este purtat de vânt. Este peste tot”, a mai transmis medicul alergolog din Brăila.

Cea mai răspândită dintre speciile de buruieni aparținând Ambroziei o reprezintă specia Ambrosia artemisiifolia, cunoscută sub denumirea populară de iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, în funcție de zonă. În țara noastră, ambrozia crește spontan în mai toate zonele, mai puțin pe dealurile înalte și în zona montană, iar la Brăila se găsește din belșug, din păcate, în lipsa unui plan concret de acțiune și uniform la nivel de județ.

Amintim că, luna trecută, la Brăila, în perioada 09.08.2022 – 29.08.2022, potrivit unui comunicat de presă emis de Poliția Locală, au fost descoperite 14 de cazuri de persoane și agenți economici care dețineau terenuri pe raza municipiului Brăila și care nu au luat măsuri pentru combaterea ambroziei. Era vorba despre 6 persoane juridice și 8 persoane fizice care nu au curățat terenurile pe care le aveau în proprietate de ambrozia. Astfel, polițiștii locali din cadrul Compartimentului Protecția Mediului al Poliției Locale Brăila au aplicat mai multe sancțiuni contravenționale, conform prevederilor legale în vigoare, care au constat în avertismente scris, urmând ca, ulterior, cei care nu iau măsuri pentru combaterea buruienii să fie sancționați contravențional, conform Legii 62/2018, cu sume cuprinse între 1.000 lei și 5.000 lei (pentru persoanele fizice) și 10.000 lei și 20.000 lei (pentru persoanele juridice).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro