Trei foști înalți responsabili ai forului atletismului mondial (IAAF), puși sub acuzare de justiția franceză, au recunoscut că manevrele lor au permis ca 23 de atleți ruși dopați să scape de suspendare, a precizat Eliane Houlette, șefa Parchetului național financiar francez. Astfel, cei 23 au putut participa la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, şi la Mondialele de atletism organizate un an mai târziu.
Houlette a adăugat că responsabilii puşi sub acuzare au explicat atitudinea lor de atunci „prin dorința de a nu crea un scandal înaintea Jocurilor Olimpice, în momentul în care se negocia un contract cu un sponsor important, precum și drepturile de televizare pentru Mondialele din 2013", desfășurate în Rusia.
Anterior, ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko , a susţinut că raportul publicat de comisia independentă de anchetă a Agenției mondiale antidoping (AMA) este „foarte politic" și pare să arate că AMA „vrea cu orice preț să demonstreze ceva". Raportul „ridică multe întrebări care sugerează că acest lucru este foarte politic", a declarat Mutko. Raportul semnalează „un colaps total al structurilor de conducere și o lipsă totală de responsabilitate a IAAF, precum și lipsa de voință politică de a confrunta Rusia cu adevărata dimensiune a dopajului în rândul atleților săi". „Ei vor cu orice preț să demonstreze ceva", a adăugat el, fără să precizeze pe cine vizează.
Federația rusă de atletism este suspendată din 13 noiembrie de IAAF, la patru zile după publicarea de către comisia de anchetă a AMA a primei părți a raportului său asupra atletismului rus. Iar pentru a spera să meargă la Rio, Rusia va trebui să obțină ridicarea acestei suspendări de către Consiliul IAAF, a cărui următoare reuniune va avea loc în martie, la Cardiff, în Țara Galilor.