Mergi la conţinutul principal
COVID-19 în Palatul Administrativ, DSP o trage cu birocraţia

Viceprimarul în autoizolare

• potrivit primarului Marian Dragomir un angajat al Primăriei Brăila se află internat în spital, după ce a fost testat şi a rezultat că are noul coronavirus • pe cale de consecinţă, viceprimarul Doiniţa Ciocan, care a intrat în contact direct cu acesta a stat în izolare timp de 3 zile • episodul a scos la iveală proasta comunicare dintre instituţiile din Brăila, mai exact: între Centrul de Coordonare, condus de prefectul Cătălin Boboc, DSP şi Primărie • edilul-şef a acuzat că deşi Primăria Brăila, instituţie care lucrează cu publicul a solicitat în nenumărate rânduri testarea tuturor angajaţilor, nu primeşte nici măcar date oficiale despre personalul infectat cu COVID-19, cu atât mai puţin răspuns la această cerere • Doiniţa Ciocan a afirmat că atât ea cât şi un alt angajat al Primăriei şi-au luat concediu de odihnă, neavând niciun document oficial de la DSP, doar îndrumări telefonice • aceasta a precizat că nu s-a putut testa până acum, deoarece nu a putut ieşi din casă, dar are de gând să facă asta astăzi, la o clinică privată

 

Situaţie extrem de ciudată privind gestionarea pacienţilor COVID-19 din cadrul Primăriei Brăila. Mai exact, ieri, am aflat că încă un angajat al Primăriei a fost confirmat cu coronavirus, iar acesta a activat până de curând în Palatul Administrativ. Este vorba despre soţul unei alte persoane care lucrează la Direcţia de Strategii, unde în luna mai au apărut mai multe cazuri de angajaţi ai municipalităţii, infectaţi cu COVID-19. Pe cale de consecinţă, viceprimarul Doiniţa Ciocan şi o altă persoană din Primărie au intrat într-un soi de izolare la domiciliu, însă nu una impusă de autorităţi ca o măsură de prevenţie, ci oarecum la recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică, dar mai mult autoimpusă printr-un concediu de odihnă de trei zile. Cazul ne-a fost confirmat, ieri, de primarul Marian Dragomir şi de viceprimarul Doiniţa Ciocan, ambii revoltaţi de modul în care Centrul de Coordonare condus de prefectul Cătălin Boboc şi DSP Brăila acţionează în astfel de situaţii.

 

De unde a pornit totul

 

După cum ne-a explicat primarul Marian Dragomir, în momentul de faţă, Primăria Brăila are un un angajat contaminat cu COVID-19, din cadrul Direcţiei de Strategii, care s-a vindecat. Dar alţi patru angajaţi încă se află în spital, dintre care trei sunt în curs de vindecare iar al patrulea încă bolnav, dar fără complicaţii. De asemenea, mai nou, două persoane au intrat în concediu de odihnă, din data de 2 până pe 4 mai, conform unor discuţii purtate cu reprezentanţii DSP, fără însă a exista vreo comunicare instituţională, cu Primăria. Asta după ce au intrat în contact direct cu angajatul infectat recent cu coronavirus. Aici, desigur, este vorba şi de  viceprimarul Doiniţa Ciocan, care deşi se simte bine, după cum ne-a declarat personal, încă nu ştie dacă are sau nu COVID-19, pentru că până acum nu a testat-o nimeni şi nu a putut ieşi din casă pentru a face testul la o clinică privată. Lucru pe care, potrivit acesteia, îl va face astăzi, urmând să primească un răspuns cel mai probabil abia săptămâna viitoare şi să decidă în consecinţă privind revenirea la lucru.

“Una din celelalte persoane de la direcţia de Strategii, este soţia angajatului de la Primărie cu care eu am intrat în contact. Familia a rămas în izolare. În dimineaţa zilei de 2 iunie, în baza solicitării către Salvare, persoana a fost dusă la spital în noaptea respectivă. Dimineaţa a avut confirmarea testului pozitiv. Mai departe DSP m-a sunat şi mi-a transmis că urmează cele 3 zile în care să rămân în izolare. De aceea de dimineaţă am făcut solicitarea pentru efectuarea unui test privat, dar nu s-a întâmplat. În mod normal, conform procedurii şi conform comunicării DSP Brăila, eu mâine (n.r. - astăzi) am dreptul să vin la serviciu. Având în vedere că eu abia mâine fac testul privat, voi aştepta rezultatul. Este în 72 de ore, dar nu ştiu dacă sunt ore lucrătoare sau nelucrătoare, având în vedere că urmează weekendul, probabil în cursul zilei de marţi voi avea rezultatul. Şi în funcţie de rezultat voi avea atitudinea corespunzătoare, corectă, legală, inclusiv prin comunicare cu DSP, care va avea cunoştinţă asupra rezultatului testului. Pentru că firma privată îmi va transmite rezultatul testului dacă va fi negativ, iar dacă va fi pozitiv, întâi către DSP şi ulterior mie”, a explicat Ciocan.

 

Acuzaţii grave privind lipsa comunicării şi a implementării măsurilor

 

Primarul Marian Dragomir a atacat foarte dur modul în care au fost gestionate cazurile de îmbolnăviri cu COVID-19 la nivelul Primăriei Brăila de către Centrul Judeţean de Coordonare şi DSP Brăila. Acesta a povestit că de la apariţia, pe 21 mai, a angajaţilor de la Strategii infectaţi cu COVID-19 a solicitat în nenumărate rânduri, în scris, Direcţiei de Sănătate Publică să testeze toţi angajaţii Primăriei, în special pe cei ai Direcţiei respective, dar şi a familiilor acestora, însă asta nu s-a întâmplat. Ba mai mult, Primăria nici măcar nu a primit informaţii legate de identitatea funcţionarilor confirmaţi cu coronavirus sau cei testaţi negativ, pentru a putea să ia măsuri în consecinţă. Iar asta, în condiţiile în care angajaţii Primăriei intră în contact cu publicul, iar răspândirea virusului s-ar putea face foarte uşor.

“Cum să vă spun. Noi nu am ştiu oficial că cei patru angajaţi de la Strategii sunt în spital sau pozitivi. Nu avem niciun fel de corespondenţă. Nu este normal aşa ceva! Am aflat foarte târziu, după ce am cerut asta în nenumărate rânduri. Noi nu ştim oficial nici până în prezent nimic despre starea de sănătate a angajatului cu care doamna viceprimar a intrat în contact, că este pozitiv. Am aflat pentru că vorbim între noi. DSP-ul ne-a spus că Centrul de Coordonare, unde prefectul este preşedinte, trebuia să comunice, dar nu au comunicat nimic. Eu cred că au vrut să ne lase să greşim intenţionat”, a afirmat Dragomir, revoltat.

Primarul ne-a prezentat corespondenţa Primăriei cu DSP Brăila. Pe scurt, acesta a reamintit că primul angajat al Primăriei de la Direcţia de Strategii a fost internat în spital în data de 21 mai, primind confirmarea că are COVID-19 după ce s-a testat la o clinică privată. Angajat care, potrivit primarului, acum este acasă, vindecat. La momentul respectiv Dragomir a punctat că a avut discuţii telefonice cu directorul DSP Brăila Gabriel Ciochină pe acest subiect, discuţii care au fost urmate de măsura trimiterii angajaţilor Direcţiei Strategii acasă de unde au lucrat în regim de telemuncă. Edilul-şef a subliniat că a fost decizia sa, deoarece nu a primit niciun sfat concludent din partea lui Ciochină.

“În data de 24 mai, ca urmare a faptului că noi ca angajator, ca instituţie publică, instituţie care are relaţii cu publicul, nu am primit niciun document privind starea de sănătate a angajaţilor noştri, ne-am adresat DSP-ului şi Prefecturii”, a declarat Dragomir.

Primarul a explicat că a solicitat să i se spună care sunt angajaţii testaţi negativ, pentru că instituţia nu avea astfel de informaţii, decât din discuţii interne. De asemenea, a solicitat informaţii despre procedura ce trebuia abordată de Primărie în această situaţie, dacă să îşi trimită angajaţii acasă sau nu. Totodată au solicitat testarea COVID-19 pentru toţi angajaţii Primăriei, cu prioritate a tuturor celor de la Strategii şi a membrilor de familie a acestora. Potrivit lui Dragomir, răspunsul DSP, primit în 25 mai, a subliniat că solicitarea contravine prevederilor legale în vigoare, cu privire la protecţia datelor cu caracter personal şi la Legea drepturilor pacientului. O situaţie absurdă, a completat primarul, în condiţiile în care municipalitatea solicita informaţii despre starea de sănătate a propriilor angajaţi (ale căror date personale oricum le avea) tocmai pentru a evita răspândirea virusului. DSP Brăila a transmis Primăriei că singura entitate care poate oferi astfel de informaţii este Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, însă aici comunicarea s-a blocat, a transmis Dragomir.

“Centrul judeţean de coordonare şi conducere a intervenţiei, unde preşedinte este domnul prefect, nu comunică Primăriei absolut nimic în sensul acesta: nici telefonic, nici oficial, nici neoficial, ceea ce este o gravă eroare din punctul meu de vedere. Ei ar fi trebuit să ne comunice aceste informaţii. Repet, suntem o instituţie care are relaţii cu publicul! Era nevoie să fim informaţi pentru a-i proteja pe ceilalţi angajaţi şi publicul”, a adăugat Dragomir.

Pentru a reliefa penibilul situaţiei, primarul a adăugat că Primăria a primit din partea DSP Brăila o serie de indicaţii legate de categoriile de persoane faţă de care instituţia avea obligaţia să procedeze într-un anumit fel, însă fără a le cunoaşte identitatea celor în cauză, acest lucru devenind aproape imposibil de pus în aplicare.

“Care persoane?! Pentru că nu ni le-au comunicat! Eu de unde să ştiu cu cine au intrat în contact respectivii angajaţi, dacă nu mi-au fost comunicate aceste informaţii în mod oficial?!”, a criticat Dragomir.

După alt schimb de adrese neconcludente, ultima încercare a avut loc pe 3 iunie, potrivit edilului-şef, după apariţia acestui nou caz. Dragomir susţine că a solicitat din nou testarea tuturor angajaţilor şi prezentarea informaţiilor necesare, astfel încât să poată fi luate măsuri corecte în consecinţă.

“Ei (n.r. - DSP) nu au considerat că soţul unui angajat de la Direcţia de Strategii este contact, astfel că persoana respectivă a venit la serviciu. Pentru că nu i s-a transmis să stea acasă. Nu i-au testat pe toţi de la Strategii, pentru că dacă s-ar fi întâmplat asta, nu ar mai fi apărut alte cazuri noi. Mama de 80 de ani, locuieşte în aceeaşi casă cu unul dintre angajaţii de la Strategii, confirmat pozitiv. Dânşii nu au considerat că aceasta este contact direct şi nu au testat-o nici până în prezent! Şi încă ceva: până la ora actuală Primăria Municipiului Brăila nu are nicio confirmare de la Centrul de Coordonare, unde prefectul Cătălin Boboc este preşedinte, şi nici de la DSP Brăila, că acest angajat cu care a intrat în contact doamna viceprimar este pozitiv sau nu. Noi nu avem nicio informaţie oficială, nu ne-au spus nimic! Am aflat doar pentru că am avut discuţii cu angajaţii. Şi dumnealor au vorbit doar cu angajaţii. Nu au comunicat şi către Primărie, ca angajator. Pe de altă parte, angajatorul este obligat să ia nişte măsuri. Dar dacă ei nu comunică noi ce măsuri să luăm?! Bineînţeles că noi nu am stat după ei şi am discutat cu toţi salariaţii, cu directorii, să fie atenţi, să anunţe imediat dacă se simte cineva rău. Dar dacă noi nu luam aceste măsuri, astăzi, greşeam enorm!”, a mai adăugat Dragomir.

 

Ciocan: «Eu am luat decizia de a nu mă prezenta la serviciu din primul moment în care unul dintre colegii cu care lucrez direct a fost confirmat pozitiv»

 

Şi viceprimarul Doiniţa Ciocan s-a arătat revoltată de această situaţie, cu atât mai mult cu cât în prezent o afectează în mod direct. Deşi se simte bine momentan, aceasta s-a arătat contrariată de faptul că nu a fost testată şi nici nu a primit documente oficiale privind situaţia sa, astfel că a fost nevoită să îşi ia concediu de odihnă pentru a se proteja şi a-şi proteja colegii.

“Eu am luat decizia de a nu mă prezenta la serviciu din primul moment în care unul dintre colegii cu care lucrez direct a fost confirmat pozitiv. Am respectat şi anterior datei de 2 iunie, dar şi din data de 2 iunie mai departe, toate măsurile de protecţie a sănătăţii colegilor mei şi a sănătăţii mele. Măsuri comunicate, de altfel, doar telefonic de DSP: purtat mască, dezinfectat cu gel, măsurarea temperaturii. Deci toţi colegii noştri intră în Primărie şi absolut toată lumea intră doar dacă i se măsoară temperatura şi se dezinfectează cu gel pe mâini. Măsurarea temperaturii este făcută de o asistentă medicală. Inclusiv respectarea măsurii comunicate telefonic, de a rămâne la domiciliu şi de a-mi reprograma din ziua de 3 iunie în data de 5 iunie, a unei testări private. Dar tocmai că este o măsură suplimentară, de protecţie a tuturor şi a mea. Nu ştiu ce puteam face mai mult, să fi anticipat, nu ştiu. Deocamdată eu mă simt foarte bine şi respect toate comunicările, toate regulile, procedurile. Folosesc termenul pentru că asta mi-a comunicat DSP Brăila: «trebuie să respectăm procedurile»“, a conchis Ciocan.

În ciuda încercărilor repetate ale redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” de a-l contacta pe Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila, acesta nu a răspuns, ieri, la telefon pentru a ne oferi un punct de vedere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro