Mergi la conţinutul principal

Vicepreşedinta CAR «Expresul CFR», condamnată pentru delapidare

În vârstă de 60 de ani, Maria Telegraf, vicepreşedinta Sucursalei Brăila a Asociaţiei AAD CAR "Expresul CFR" Bucureşti, în perioada 2002 - 2011, a fost condamnată la un an închisoare, cu suspendare condiţionată a executării pedepsei (termen de încercare 3 ani), pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prin aceeaşi sentinţă, Judecătoria Brăila a obligat-o pe Telegraf la plata sumei de 10.682 lei - daune materiale către AAD CAR "Expresul CFR" Bucureşti. Inculpata a recunoscut, într-o declaraţie trimisă procurorului de caz prin curier, din Italia, că a încasat bani de la membrii CAR fără a emite chitanţe sau emiţând chitanţe false. Ancheta a fost îngreunată de faptul că Maria Telegraf este plecată de câţiva ani la muncă în Italia. Potrivit CAR, prejudiciul iniţial a fost de 117.694 lei. Acuzaţiile au vizat-o şi pe preşedinta CAR, Florica Roman, suspectă în dosarul delapidărilor de la "Expresul CFR" Brăila. Anul trecut, cercetările au fost disjunse, pentru probarea întregii activităţi infracţionale de la CAR "Expresul CFR" Brăila.

A delapidat pentru că nu primea salariu

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, pe 31 mai 2010, Postul de Poliţie Transporturi Feroviare Brăila (din cadrul Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi) s-a sesizat din oficiu în legătură cu delapidările de la Sucursala Brăila a Asociaţiei AAD - CAR "Expresul CFR" Bucureşti. Prejudiciul stabilit în urma controalelor efectuate de conducerea CAR "Expresul CFR" Bucureşti a fost de 117.694 lei, acuzaţiile vizând-o şi pe preşedinta asociaţiei de la Brăila, Florica Roman (care a îndeplinit funcţia în perioada 1993 - 2011).
Cele 48 de plângeri penale au fost înregistrate în perioada martie 2011 - februarie 2012. Brăileanca Mariana T. a declarat că, deşi a plătit ratele la CAR, a primit somaţie de plată ca şi cum ar fi avut restanţe. Ea împrumutase de la CAR "Expresul CFR" Bucureşti - Sucursala Brăila suma de 3.300 lei în iunie 2010, convenind cu Maria Telegraf să plătească lunar o rată de 220 de lei. Deşi a plătit ratele, femeia s-a trezit cu somaţie de la Corpul Executorilor al AAD-CAR "Expresul CFR" Bucureşti, prin care i se aducea la cunoştinţă că figurează cu o datorie de 3.300 lei (creditul integral) fiind restantă şi cu suma de 1.771 lei (debit restant şi penalităţi).
Telegraf avea să recunoască ulterior că a încasat de la Mariana T. suma totală de 1.540 lei fără a-i emite chitanţă, sumă pe care şi-a însuşit-o, cheltuind-o în interes personal. Culmea, ratele erau plătite de Mariana în piaţă, unde avea închiriată o tarabă.
La data trimiterii dosarului în instanţă, poliţiştii probaseră opt astfel de cazuri, pentru alte 36 de reclamaţii vizându-le pe Maria Mariana Telegraf şi Florica Roman fiind necesară disjungerea cercetărilor. Cinci ani s-au străduit oamenii legii ca să probeze delapidările de la CAR "Expresul CFR" Brăila, însă munca lor a fost îngreunată de plecarea din ţară, în 2011, a vicepreşedintei CAR Maria Telegraf. Potrivit propriilor declaraţii, Telegraf a delapidat "deoarece preşedinta filialei, Roman Florica, nu-i plătea salariul ce i se cuvenea lunar, ştiind că ea săvârşeşte fapte ilegale cu anumiţi membri ai AAD-CAR «Expresul CFR» Bucureşti".
Pe parcursul anchetei, procurorul de caz a solicitat punctul de vedere al AAD-CAR "Expresul CFR" în legătură cu sumele recuperate pe calea executărilor judecătoreşti, ca să fie scăzute din prejudiciu, însă nu a primit niciun răspuns. Nu e de mirare că procurorul a amendat, în două rânduri, CAR "Expresul CFR" Bucureşti, cu câte 5.000 de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro