Viața înainte și după internet – Ce schimbări ne pregătește inteligența artificială | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Viața înainte și după internet – Ce schimbări ne pregătește inteligența artificială

Îți mai poți imagina viața fără internet? În mediul urban cel puțin, este aproape de neconceput să nu fii conectat în permanență la rețeaua globală, pentru a comunica cu ceilalți, pentru a te distra, pentru a te informa etc.

Cei tineri consideră că internetul este ceva firesc. Cei trecuți de 50 de ani au prins, însă, vremurile în care nu exista această facilitate. Da, cumpărăturile se făceau doar la fața locului. Dacă voiai să mergi la un meci de fotbal, erai obligat să te duci la casa de bilete a stadionului pentru a procura tichet. Acum, intri pe un site și primești biletele în format electronic. Trebuie doar să le descarci pe telefon și să le scanezi la intrarea în arenă.

Jurnaliștii de astăzi au o muncă mult mai simplă decât cei de dinaintea anilor 2000. Nu exista posibilitatea documentării de pe „net”, din informațiile oferite de zeci de site-uri, ci trebuiau să meargă la arhive și să caute ore întregi pentru a găsi informația dorită. Interviurile se făceau doar prin telefon sau față în față, nu pe WhatsApp sau prin email.

Epistola a fost înlocuită de chat-ul în timp real

La scară foarte largă, s-a schimbat modalitatea prin care oamenii țin legătura unii cu ceilalți. Înainte de era internetului, comunicam cu cei aflați la distanță mai mică sau mai mare doar prin intermediul telefonului fix și prin scrisori. Timpul de răspuns putea fi destul de îndelungat. Acum, prin serviciile de chat care funcționează prin internet comunicăm instant, facem live-uri sau transmitem fotografii sau înregistrări video.

Trecând la domeniul divertismentului, oamenii puteau vedea evenimente sportive, filme, seriale sau emisiuni doar la televizor, fiind dependenți de programul respectivei televiziuni. Astăzi, vedem orice conținut dorim pe platformele de internet, la orice oră și de oriunde ne-am afla. 

Jocurile au fost revoluționate de apariția internetului. Cele mai la modă sunt acum jocurile online, prin care ne conectăm cu prieteni de pretutindeni. Au apărut și cazinouri noi în România pe internet, astfel că pasionaților le este foarte la îndemână să practice acest hobby. Înainte, nu avea decât soluția de a merge într-un cazino stradal, care putea avea doar program nocturn.

AI continuă să modeleze viitorul umanității

Internetul merge braț la braț cu Inteligența Artificială (AI), o știință care continuă să modeleze viitorul umanității în aproape fiecare industrie. AI este deja principalul motor al tehnologiilor emergente precum big data, robotica și IoT, iar AI generativă a extins și mai mult posibilitățile și popularitatea AI.

Aproximativ 55% dintre organizații au adoptat AI în grade diferite, ceea ce sugerează o automatizare sporită pentru multe afaceri în viitorul apropiat. Odată cu dezvoltarea chatbot-urilor și a asistenților digitali, companiile se pot baza pe inteligența artificială pentru a gestiona conversații simple cu clienții și pentru a răspunde întrebărilor de bază ale angajaților.

 

Capacitatea AI de a analiza cantități masive de date și de a-și converti constatările în formate vizuale convenabile poate accelera, de asemenea, procesul de luare a deciziilor. Liderii companiei nu trebuie să piardă timp analizând datele ei înșiși, ci folosesc informații instantanee pentru a lua decizii în cunoștință de cauză.

La o scară mai largă, Inteligența Artificială va avea un efect major asupra durabilității, schimbărilor climatice și problemelor de mediu. Optimiștii văd AI ca pe un aliat în eficientizarea lanțurilor de aprovizionare, efectuând întreținere predictivă și alte proceduri pentru a reduce emisiile de carbon.

Vor fi măsurate emoțiile elevilor

Datorită capacității de analiză a datelor mari, inteligența artificială ajută la identificarea bolilor mai rapid și mai precis, la accelerarea descoperirii medicamentelor și chiar la monitorizarea pacienților prin intermediul asistenților medicali virtuali.

De asemenea, IAI va schimba modul în care oamenii de toate vârstele învață. Utilizarea de către inteligența artificială a învățării automate, procesarea limbajului natural și recunoașterea facială ajută la digitizarea manualelor, la detectarea plagiatului și la măsurarea emoțiilor elevilor pentru a determina cine nu înțelege sau se plictisește. Să nu uităm de mașinile care merg singure, coordonate de AI. Pe viitor, se vor schimba multe, într-un mod radical.

Peste 20 de ani, poate că vom vorbi despre perioada actuală în aceiași termeni pe care îi folosim în prezent când ne referim la vremurile în care nu exista internet, una dintre etichete fiind „înapoiată”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro