Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viaţa bate teatrul

Scandalul iscat în noaptea de 8 spre 9 septembrie, petrecut chiar pe strada Mihai Eminescu, a avut urmări grave asupra celor implicaţi, însă şi consecinţe neaşteptate pentru viaţa culturală a oraşului: unul dintre spectacolele programate pentru Festivalul "Zile şi Nopţi de Teatru European la Brăila" a fost scos de pe afiş. Asta pentru că unul dintre tinerii arestaţi preventiv de Poliţie pentru agresiune, Cosmin Cosma, este actor la Teatrul "Maria Filotti" şi are roluri în multe dintre spectacolele instituţiei.

Agresiune sau legitimă apărare?

Deşi varianta prezentată iniţial de poliţie îi prezenta pe Cosmin Cosma şi Cristian Urse ca pe doi agresori violenţi, surse din anturajul actorului ne-au mărturisit că Urse şi Cosma au fost provocaţi şi pândiţi la colţ de stradă pentru a fi bătuţi, însă au avut curajul să riposteze.

O palmă dată unei fete în urmă cu un an de zile - motivul scandalului

În seara zilei de 8 septembrie, într-un local situat pe strada Mihai Eminescu, s-au întâlnit doi tineri, Adrian Cojocaru şi Cristian Urse, fiecare fiind într-un alt grup de amici. Când s-au văzut, şi-au amintit că aveau de lămurit o poveste mai veche, legată de o fată, acum prietena lui Cristi, care ar fi primit o palmă de la Adrian Cojocaru în urmă cu mai bine de un an de zile. Cum nu se puteau suporta unul pe altul în acelaşi spaţiu, fiecare i-a spus celuilalt să plece, însă, în final, au ieşit împreună, secondaţi de câţiva dintre amici şi şi-au aplicat pumni reciproc, în faţa fostei Arene de Box. Surse din anturajul celor doi ne-au povestit cum Cristian Urse şi Cosmin Cosma au vrut să se întoarcă în localul de unde ieşiseră, însă fiind foarte târziu nu au mai fost primiţi. Ca urmare, la aproximativ 15 minute de la scandalul din faţa Arenei de Box, au plecat spre Centru. În dreptul unui chioşc, îi aşteptau însă ceilalţi trei, cu care tocmai se bătuseră şi care nu considerau conflictul încheiat. Aşa încât, spun surse din anturajul celor aflaţi la Poliţie, Adrian Cojocaru a sărit să-l bată din nou pe Cristian Urse, iar prietenii săi au sărit pe Cosmin Cosma. În final, Adrian Cojocaru a rămas pe jos, bătut măr, iar Cosmin Cosma s-a ales cu piciorul luxat. La puţin timp de la incident, Adrian Cojocaru a fost transportat la spital, unde a intrat în comă şi a fost apoi transferat la Serviciul de Neurochirurgie al Spitalului Judeţean Galaţi.
Poliţia i-a reţinut doar pe cei din grupul în care erau Cosmin Cosma şi Cristian Urse. După primele audieri, a reieşit că numai cei doi s-au bătut şi au fost arestaţi preventiv pentru vătămare corporală gravă. Ceilalţi au fost eliberaţi.

15COSMA
În urmă cu 4 ani, Cosmin Cosma juca unul dintre primele sale roluri în "Adam Geist"

Doi tineri cu rezultate în teatru şi grafică

Cosmin Cosma, în vârstă de 25 de ani, este angajat al Teatrului "Maria Filotti" ca regizor tehnic şi are roluri în mai multe dintre spectacolele instituţiei: "Adam Geist", "Deşteptarea primăverii", "Omul pernă", "Visul unei nopţi de vară" şi "Identităţi". El colaborează cu teatrul încă din 2005, iar în timp talentul său a fost apreciat de oameni de teatru renumiţi precum Radu Afrim sau Victor Ioan Frunză, care l-au luat în spectacolele lor. Un rol mai amplu are în "Deşteptarea primăverii", unde îl întruchipează pe elevul Ernst Röbel. Cum Cosmin Cosma a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, spectacolul a fost scos din festivalul ce urmează a se desfăşura la Brăila în perioada 27 septembrie - 4 octombrie, deşi conducerea îl programase dată fiind amploarea evenimentului, la care sunt aşteptaţi mulţi critici şi oameni de teatru, care ar fi dorit să vadă montarea lui Victor Ioan Frunză. Pe afişul festivalului mai sunt încă două piese în care are roluri Cosmin Cosma, "Identităţi" şi "Omul pernă", însă conducerea menţine spectacolele pe afiş şi caută soluţii pentru înlocuirea tânărului actor aflat acum după gratii.
Celălalt "agresor", Cristian Urse, în vârstă de 21 de ani, este un fost elev al Liceului de Artă, foarte talentat în arta plastică. În timpul liceului a câştigat mai multe premii, între care Premiul II la grafică la concursul "ModernArt 2006" şi Premiul special al Direcţiei pentru Cultură la cea de-a XII-a ediţie a Concursului de artă plastică "Ion Gâţă - in memoriam", lucrările sale fiind alese din alte sute de desene şi picturi. În aceste condiţii este de neînţeles cum cei doi au fost consideraţi ca reprezentând pericol public pentru societate, fiind încarceraţi de îndată, înainte de a fi elucidate toate împrejurările comiterii agresiunii.

Jocul destinului: bătaie ca în "Adam Geist"

{flv}15cosma{/flv}

Tulburătoare coincidenţă în cazul scandalului în care a fost implicat actorul brăilean: în urmă cu patru ani, pe 17 septembrie 2005, Cosmin Cosma şi-a jucat unul dintre primele roluri, în piesa "Adam Geist" de Radu Afrim, într-o scenă de o violenţă extremă. El îl întruchipa pe unul dintre agresorii lui Adam Geist, personaj jucat de Emilian Oprea. Spectacolul lui Radu Afrim, un semnal de alarmă asupra brutalităţii societăţii urbane, a avut succes la public şi la critică deopotrivă, dar, se pare, violenţa din piesă şi-a urmărit actorii chiar şi în afara scenei.

Adrian Cojocaru a ieşit din comă

Din fericire, starea de sănătate a lui Adrian Cojocaru s-a îmbunătăţit în ultimele zile. Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi ne-a declarat că starea lui s-a ameliorat şi a fost transferat de la Terapie Intensivă. "Pacientul a ieşit din comă şi a fost mutat la Secţia de Neurologie a spitalului", a precizat dr. Nicolae Bacalbaşa. Tânărul în vârstă de 20 de ani va mai rămâne internat o bună perioadă de timp, sub supravegherea medicilor, pentru a nu apărea complicaţii.
Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii