Mergi la conţinutul principal

Veterinarii au interzis vinzarea porcilor in tirguri si oboare

Ca un facut, nici anul acesta brailenii nu isi vor putea petrece in tihna sarbatorile de iarna. Dupa ce anul trecut epidemia de gripa aviara ne-a dat mari batai de cap cu achizitionarea si sacrificarea porcilor, anul acesta pesta porcina genereaza aceeasi situatie. Tirgurile si oboarele sint inchise pentru porci, transportul porcilor vii este restrictionat, iar sacrificarea trebuie facuta sub strict control sanitar veterinar.
Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila a anuntat ieri ca a interzis vinzarea porcilor vii in tirguri si oboare precum si transportul acestora dintr-o localitate in alta. Masura a fost luata ca urmare a aparitiei unui focar de pesta porcina, la un mistret vinat pe Fondul de Vinatoare Viisoara. "Focarul a fost confirmat in data de 30 noiembrie si, conform legii, am luat masurile de rigoare. Astfel, se accepta livrarea porcilor pentru sacrificare sub strict control sanitar veterinar si numai in abatoare autorizate. Miscarea porcilor vii este permisa in interiorul localitatii, daca aceasta e libera la pesta porcina (nu exista focar - n.r.). Tot personalul sanitar veterinar atit oficial cit si cel de libera practica a fost instruit cu privire la procedura de monitorizare a actiunii si supraveghere a starii de sanatate a porcinelor", a precizat Nita Caragata, purtator de cuvint al DSVSA Braila.
Conform HG nr. 679/2006, incalcarea restrictiilor impuse de personalul sanitar veterinar se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 RON (10 - 20 milioane de lei vechi).

Se reia vaccinarea impotriva pestei porcine

Totodata, DSVSA a anuntat si ca fermele aprobate sanitar veterinar, care au inaintat solicitare catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), au primit aprobare pentru vaccinare cu vaccin "Marker" la tineret porcin cu virste cuprinse intre 20 si 120 de zile. Este vorba despre SC "Complexul de Porci" SA, fermele din Braila si Tufesti, SC "Vegetal Trading" SRL Braila; SC "Cruciani" SRL Dedulesti si SC "Hogart" SRL Viziru. De asemnea, in localitatile aflate pe o raza de 10 km in jurul acestor ferme, in gospodariile populatiei, purceii cu virstele cuprinse intre 20 si 120 de zile vor fi vaccinati cu vaccin viu atenuat conventional. Specialistii apreciaza ca aceasta campanie de vaccinare ar putea incepe in data de 20 decembrie.
"Porcii vaccinati vor fi marcati (tatuaj cu tus), cu litera “M” cei din ferme si cu litera “V” cei din gospodariile populatiei. Porcinele vor fi obligatoriu identificate si tatuate. S-a comunicat la Bucuresti necesarul de vaccin", a mai spus Caragata.
ANSVSA asigura tot materialul consumabil, respectiv vaccin, seringi, ace de unica folosinta, imprimate, tatutoare si tus. Pentru fiecare gospodarie se intocmeste un carnet de sanatate - tip, cu datele vaccinarii si un proces verbal de vaccinare.
De precizat ca, in ceea ce priveste numarul de suine, Braila, cu 258.500 capete, ocupa locul III pe tara, dupa Timis, cu 852.000 capete si Arad cu 278.000 capete.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro