Mergi la conţinutul principal

Vestul judetului a înfruntat Potopul

Avertizarea de cod portocaliu emisa de meteorologi s-a adeverit cu vârf si îndesat joi seara, în special în partea de vest a judetului Braila. În zona Ianca a cazut o cantitate impresionanta de precipitatii: 125,6 litri pe metrul patrat. Cea mai afectata a fost o localitate învecinata, Mircea Voda, unde o rupere de nori a inundat circa 20 de gospodarii, distrugând deopotriva mobila din case si gradinile din fundul curtii. Pe tot parcursul noptii de joi spre vineri, patru autospeciale ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila au functionat non-stop, pentru a scoate apa din gospodarii. Acestora li s-au alaturat si utilajele puse la dispozitie de viceprimarul comunei, Ion Ionescu. Fermier cu acte în regula, acesta a sarit în ajutor cu patru motopompe si trei tractoare, straduindu-se sa mai restrânga din pagube.
26potop1Lucian Moglan este unul dintre localnicii din Mircea Voda a carui gospodarie, aflata mai în vale, a cazut prada suvoaielor. "Joi, pe la patru si jumatate - cinci dupa-amiaza, asupra satului s-a lasat un nor negru, iar când a început ploaia a fost prapad, în viata mea n-am mai vazut asa ceva. N-a durat nici doua minute si toata ulita a fost acoperita de apa. Nu mai vedeai pe unde mergi. Eu aduceam fetita de la scoala si eram destul de aproape de casa. În câteva minute, pâna am ajuns, deja câteva gaini erau înecate. Daca mai întârziam putin îmi mureau si porcii. Am fugit cu ei în brate, cu apa pâna la brâu, la vecinul de vizavi, care are curtea mai la deal si nu s-a inundat", ne-a povestit Lucian Moglan. Ieri, în jurul orei 11.00, acesta, ajutat de câtiva vecini, se caznea sa îsi scoata apa din curte, cu o motopompa a viceprimarului Ionescu, în prezent candidat la fotoliul de primar al comunei. Din casa, apa fusese evacuata înca din timpul noptii. A baltit vreme de câteva ore si a lasat în urma un adevarat dezastru pentru familia Moglan care, cu mari eforturi financiare, tocmai terminase o mica modernizare. Îsi luasera parchet si ceva mobila noua, lucruri care acum sunt complet compromise. Singura bucurie a oamenilor este ca, dupa ce s-a dat legea cu asigurarea obligatorie, si-au facut contract cu o firma specializata. "Toata nadejdea noastra sta acum în asigurarea asta. Sper sa ne dea banii, sa nu ne duca cu vorba", ne-a mai spus Lucian Moglan.

Nenorocire si mai mare pentru cei neasigurati

În alta zona a comunei, tânarul Ionel Voineag nu-si poate pune speranta nici macar într-o firma de asigurari, fiindca nu si-a încheiat polita obligatorie. În utlimii doi ani, el reusise sa-si ridice câteva camere, legate de casa batrâneasca a parintilor, si îsi cumparase mobila si aparatura electrocasnica. Ieri dimineata, privea descumpanit la mobilierul ce începuse sa se exfolieze din cauza apei care îi navalise în casa dupa potopul de joi. "Mi-e frica sa nu se fi stricat si frigiderul si masina de spalat, ca sunt noi, nici n-au iesit din garantie", ne-a spus tânarul. Deocamdata, nu le putea baga în priza, ca sa le încerce, din cauza umezelii care mustea în pardoseala.
26potop2Pe terenurile arabile dintre Mircea Voda si Ianca au aparut peste noapte balti întinse pe zeci de hectare. Culturile agricole arata acum ca niste amenajari piscicole. Fermierii care n-au avut asigurare se gândesc cu groaza la pagubele pe care trebuie sa le suporte singuri. Viceprimarul din Mircea Voda, Ion Ionescu, se numara printre ghinionisti. "Am zeci de hectare sub apa, compromise total, nu stiu cum o sa ma descurc!", se plânge acesta.
Într-un comunicat de presa, ISU "Dunarea" ne-a informat ca, pe raza judetului nostru, cele mai abundente precipitatii s-au semnalat, joi seara, în zona Ianca - 125,6 l/mp, la Marasu - 42,2 l/mp si în municipiu - 34 l/mp. Pe lânga gospodariile inundate, la Mircea Voda au fost acoperite de apa si circa 75 hectare de teren arabil. S-a mai înregistrat o problema în orasul Ianca, unde o statie de transformare s-a defectat. Din acest motiv, locuitorii din Ianca au ramas fara energie electrica timp de doua ore, pâna când echipele de interventie ale "Electrica" Braila au reusit sa reia alimentarea localitatii, prin echipamentele si liniile de rezerva. Pentru evacuarea apei din statia de transformare, au intrat în actiune, cu o motopompa, pompierii Garzii de Interventie Ianca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro