Mergi la conţinutul principal
Fabricat în Brăila. Fabricat în România

Vestitorii primăverii pe Regală

* pentru al treilea an la rând, strada Mihai Eminescu (fosta Regală), găzduiește Târgul de Mărțișor (Expoziție de Mărțișoare cu vânzare), eveniment ce reunește zeci de comercianți și ONG-uri din Brăila și alte județe ale țării * pe lângă clasicele mărțișoare cu fir alb și roșu, la târg veți găsi și multe produse de tip cosmetice și săpunuri, articole și accesorii hand-made, aranjamente florale etc., la prețuri pentru toate buzunarele * la eveniment sunt prezenți mulți producători locali, care oferă mărțișoare unice

 

 

 

A treia ediție a Târgului de Mărțișor a început pe Regală încă de săptămâna trecută, iar toată strada s-a umplut de “vestitori ai primăverii”. Deși nu lipsesc nici în acest an mărțișoarele din plastic, kitsch-oase, dacă veți avea răbdare să treceți pe la fiecare căsuță amplasată în Centrul istoric al orașului veți descoperi produse superbe, realizate de producătorii locali. Spre exemplu, cei de la Lavandă Bio Brăila sunt prezenți la târg cu mărțișoare parfumate din lavandă, de la buchețele de flori, la lumânări și ceaiuri. Cei de la Honey Loriana Bio v-au pregătit mărțișoare dulci din miere de albine. Iată și alte exemple de mărțișoare speciale pe care le puteți achiziționa în această perioadă, precum și poveștile celor care le realizează:

 

Lumânări parfumate eco-friendly, afacerea unei studente de 22 ani

 

Dacă ați vizitat deja Târgul de Mărțișor cu siguranță v-ați oprit la căsuță cu lumânări parfumate de pe Regală, atrași de mirosurile florale și fructate. Acolo o găsiți pe Theodora Vicol, o tânără din Brăila de doar 22 ani, studentă în anul 2 la Kinetoterapie, care în urmă cu câteva luni s-a decis să facă din hobby-ul ei un business. Iar lumânările sunt deosebite nu doar prin parfumul puternic, ci efectiv prin felul în care sunt făcute. Concret, spre deosebire de produsele din comerț care sunt pe bază de parafină și emană substanțe periculoase, lumânările făcute de Theodora sunt non-toxice și eco-friendly, fiind realizate din ceară naturală vegetală.

“Ideea acestei afaceri mi-a venit când am văzut că la târguri sau prin oraș dacă vrei să iei o astfel de lumânare, una care să nu conțină substanțe periculoase pentru sănătate, nu găsești. Și la târguri și în oraș găsești doar lumânări făcute din parafină. Da, lumânările din parafină sunt mai ieftine, însă multă lume poate nu știe că parafina când arde emană niște compuși chimici cancerigeni. Și clar nu e sănătos. Lumânările făcute de mine sunt din ceară de palmier și soia. Da, arată poate ca orice altă lumânare din comerț, dar sunt altfel. Miros altfel, ard altfel. ~n primul rând nu scot fum, deci nu inhalezi substanțe toxice. ~n al doilea rând, arderea este mai îndelungată. Iar la parafină în urma arderii rămân acele urme negre. La aceste lumânări nu rămân acele urme, este o ardere mai curată să spunem”, ne-a explicat Theodora.

Tânăra ne-a măturisit că la început s-a documentat temeinic cu privire la realizarea acestor produse și de la primele lumânări realizate prietenii au încurajat-o să continue. Și-a deschis și o pagină de Facebook - Handmade by Theodora, iar Târgul de Mărțișor este primul eveniment la care participă în calitate de proaspăt antreprenor, unde le-a pregătit brăilenilor mărțișoare cu 24 parfumuri, de la zambilă și liliac, la grefă, mango și fructul pasiunii.

 

Mărțișoare plantabile

 

Printre sutele de mărțișoare clasice ce pot fi oferite de 1 Martie cu siguranță unul cu totul și cu totul special este mărțișorul plantabil. Vorbim despre ideea Florăriei Vows, care la această ediție a târgului a pregătit capsule biodegradabile cu semințe de gura leului, margarete și floare de nu mă uita, ce pot fi plantate în ghiveci.

“Noi încurajăm foarte mult sustenabilitatea, protejarea mediului și să poluăm cât mai puțin. Acesta este principiul după care ne-am ghidat și așa am venit cu ideea mărțișoarelor plantabile. Capsula cu semințe se pune în pământ pentru că este biodegradabilă, se face o primă udare la plantare și apoi se udă  săptămânal. Și vor crește frumos floricelele. Capsula aceea cuprinde cantitatea de semințe necesară pentru un ghiveci mediu, de 12 cm. Ne-am dorit să oferim astfel de produse pe principiul că oferi ceva  care rezistă în timp și îți bucură sufletul”, ne-a spus Andreea Vasile, fondatoarea afacerii Florăria Vows.

Trebuie spus că Florăria Vows este prezentă la târg cu mai multe tipuri de mărțișoare, fiecare având ceva aparte, cum sunt produsele cu licheni stabilizați. Pentru elevii de gimnaziu și liceu sunt disponibile “mărțișoare cool”, cum sunt insignele și brelocurile personalizate cu mesaje în limba română și limba engleză. “Tot ce facem aici încercăm să facem cât mai mult noi, astfel încât să obținem și prețuri acceptabile și să oferim și altceva”, ne-a mai spus aceasta.

La fel ca mărțișoarele cu care au venit la târg, și povestea Florăriei Vows este una specială. De meserie farmacist, după ce a profesat în domeniu timp de 11 ani, în 2015 Andreea s-a hotărât să înceapă un nou capitol, acela al antreprenoriatului.

“Mi-am descoperit pasiunea pentru flori și apoi am urmat cursuri de specialitate. ~n 2015 am deschis atelierul, iar florăria am deschis-o în 2018. ~ntre acești ani am lucrat doar pentru evenimente private. Am făcut o pauză de la celălalt job și nu știu dacă o să mă mai întorc. Da, să fii farmacist îți conferă un confort psihic pentru că știi că ai un salariu în fiecare lună dar trebuie să faci și ce îți place. Eu oricum sunt din familie de agronomi și mi-am dorit să fac agronomie, dar nu m-a lăsat tata. Când m-am înscris eu la facultate, agronomia nu era o meserie din care să poți să trăiești și m-a sfătuit să aleg altceva. Acum, cumva fac asta fără să îi mai cer voie. Și sunt foarte fericită cu decizia luată în urmă cu șapte ani”, ne-a spus tânăra antreprenoare.

 

Atmosferă interbelică adusă la viață de un antreprenor din Prahova

 

La această ediție a târgului sunt prezenți și comercianți din alte județe, iar pe unul îl veți întâlni fix la prima căsuță cum intri pe Strada Mihai Eminescu dinspre magazinul Dunărea. Acolo veți auzi o muzică ce te duce cu gândul la perioada interbelică, iar odată ce te apropii vei găsi multe tablouri realizate în canvas și în tehnica quilling. Cel care te va întâmpina cu o vorbă bună este Răzvan Stoian, un antreprenor din Prahova, care se află pentru a doua oară la Târgul de Mărțișor organizat la Brăila. Iar după ce anul trecut au vândut toate produsele până să vină măcar 1 martie, anul acesta a venit mai “încărcat” de mărțișoare.

“Tablourile în quilling sunt realizate de soția mea, Ioana Stoian. Din joacă, în 2009, a descoperit quilling-ul. S-a apucat rudimentar, ușor, ușor am evoluat, am încurajat-o și am făcut un business din asta. Este numărul 1 pe România pe quilling. Tablourile sunt realizate de mine și sunt reproduceri pe tehnica transfer de imagini, adică cerneală impregnantă pe canvas. La această ediție am venit și cu noutăți, fiind vorba de mărțișoare din cărți. Sunt efectiv cărți vechi, pe care le-am recuperat, le-am readus la viață și le-am ornat cu flori din material textil. Așa că îi așteptăm pe toți brăilenii să vină și să ofere persoanelor dragi un altfel de cadou, un cadou care să dăinuie. Mărțișorul, într-adevăr, este simbolul primăverii, dar după 8 martie îl bagă într-un sertar. Acesta va dăinui în casă oriunde l-ar pune”, ne-a declarat acesta.

Expoziția de mărțișoare cu vânzare este deschisă până pe 8 martie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro