• Prefectura brăila nu şi-a dat avizul de legalitate pe hotărârea privind subvenţionarea integrală de la bugetul local a abonamentelor pentru elevii din ciclul liceal • motivul: acordarea unei gratuităţi (100%) în condiţile votate de consiliul local la finele lunii trecute ar reprezenta o facilitate suplimentară în contextul în care aceştia oricum aveau reducere de 50% • municipalitatea nu va contesta în instanţă poziţia Prefecturii, dar vrea să aplice o soluţie de compromis: extinderea reducerii de 50% pe întreg anul calendaristic nu doar pe perioada anului şcolar, aşa cum este acum
Planurile municipalităţii de a acorda gratuitate liceenilor pe autobuze sau tramvaie au fost date peste cap de Prefectura Brăila care nu şi-a dat avizul de legalitate pentru hotărârea aprobată, la finele lunii abia încheiate, de către consilierii locali privind facilităţile acordate elevilor la transportul în comun. Anunţul a fost făcut vineri, 5 mai, de către primarul municipiului, Marian Dragomir, care s-a arătat dezamăgit de poziţia Prefecturii. Sursa citată a explicat că autoritatea locală nu va contesta în instanţă poziţia Prefecturii şi a subliniat că va iniţia un nou proiect de hotărâre privind extinderea reducerii cu 50% a abonamentului pentru elevi pe întregul an calendaristic, nu doar pentru anul şcolar, aşa cum s-a întâmplat până acum. Proiectul ar urma să intre în dezbaterea consilierilor în şedinţa ordinară de la finele acestei luni.
Final abrupt pentru planurile municipalităţii de a acorda abonamente gratuite pe mijloacele de transport ale “Braicar”, elevilor de la licee şi şcoli profesionale, pe perioada zilelor de curs. În luna aprilie 2017, Consiliul Municipal Brăila a votat în unanimitate acordarea de abonamente gratuite pentru elevii de liceu, pentru a susţine financiar familiile care au copii, dar şi pentru a încuraja participarea la cursuri. Aşa cum prevede procedura, pentru punerea în aplicare a acestei hotărâri de consiliu era necesară viza de legalitate a Instituţiei Prefectului. Numai că la acest nivel a apărut surpriza neplăcută: nu s-a acordat viza de legalitate, iar în motivaţia Prefecturii se menţionează faptul că în conformitate cu prevederile art. 84 alin 1 şi 2 din Legea 92/2007 “elevii din învăţământul obligatoriu, profesional şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun (...) pe tot parcursul anului calendaristic”. În opinia Prefecturii Brăila “acest act normativ permite acordarea unui tarif redus cu 50%”, iar acordarea unei gratuităţi (100%) în condiţiile votate de consiliul local ar reprezenta o facilitate suplimentară”. Interesant de punctat că în alte oraşe, unde funcţionează deja sistemul gratuităţii pentru elevii de liceu, prefecturile nu au ridicat obiecţiuni, viza de legalitate fiind acordată fără probleme.
Reporterii “Obiectiv” au solicitat un punct de vedere din partea prefectului Mădălina Cochino care a explicat că „Eu mi-am spus punctul de vedere prin procedura pe care i-am înaintat-o domnului Primar, având în vedere hotărârea de Consiliu Local prin care dânşii ofereau transport gratuit elevilor de liceu pe întreg anul şcolar. Noi acolo am invocat Legea 1/2011 a Educaţiei, articolul 84, aliniatul 1 şi 2 în care se spune că elevii din învăţământul liceal beneficiază de tarif redus cu 50% pe tot parcursul anului calendaristic”
Explicaţiile primarului
La rândul său, primarul municipiului, Marian Dragomir s-a arătat descumpănit de poziţia adoptată de Prefectura Brăila pe acest subiect şi a explicat că nu se merge la instanţă pentru contestarea documentaţiei de respingere a HCLM privind acordarea de facilităţi pe transportul public elevilor de liceu şi şcoli profesionale. “Dacă am contesta decizia Prefecturii, hotărârea de consiliu privind gratuitatea va fi suspendată până la data finalizării procesului, care poate dura foarte mult. Pentru a evita această situaţie neplăcută şi pentru a acorda totuşi facilităţi pentru transport elevilor, vom propune o nouă hotărâre de consiliu local privind aplicarea de facilităţi la transportul elevilor, în sensul extinderii prevederilor vechii hotărâri CLM privind subvenţionarea 50% a abonamentelor elevilor pe perioada anului şcolar, la acordarea aceleiaşi facilităţi dar pe întreg anul calendaristic. Nu doresc să fac mai multe comentarii deoarece intenţia noastră de acordare a unor facilităţi nu trebuie să intre în speculaţii, ci doar să se materializeze. Ca idee, totuşi, din punct de vedere financiar, facilitatea cu 50% pe durata anului calendaristic reprezintă mai mult decât 100% pe perioada anului şcolar aşa cum prevedea hotărârea pentru care Prefectura nu şi-a dat avizul de legalitate. Plus că se pierde şi elementul acela de încurajare a elevilor să meargă la cursuri, cunoscut fiind faptul că în acea formulă facilitatea transportului gratuit era condiţionată de un număr limitat de absenţe nemotivate”, ne-a declarat Dragomir.
De asemenea, sursa citată a adăugat că în acest context, părinţii va trebui să obţină în continuare acel abonament special cu 50% reducere pentru elevi, inclusiv pentru luna în curs, urmând ca după ce noul proiect de hotărâre CLM va fi aprobat la finele acestei luni, în şedinţă ordinară, să-şi prelungească abonamentul şi pe perioada vacanţei de vară, în aceleaşi condiţii de subvenţionare cu 50%. Dragomir a ţinut să-i lămurească pe cei care s-au arătat nemulţumiţi că nu se acordă facilităţi similare pe transport şi elevilor din rural care vin la studiu în Brăila, explicând că “Primăria Brăila poate acorda facilităţi doar persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în Municipiul Brăila, pentru activităţi desfăşurate doar pe teritoriul său”.
De precizat că la acest moment beneficiază de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun ale “Braicar” următoarele categorii de persoane: studenţii cu domiciliul în municipiu care urmează cursurile de zi ale unei facultăţi acreditate cu sediul în oraş, pensionarii cu o pensie mai mică de 1.100 lei, veteranii de război, persoanele deportate politic, persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii lor, plus revoluţionarii.
Abonamente subvenţionate 50% pot obţine persoanele cu o pensie mai mare de 1.100 lei, precum şi elevii şcolilor gimnaziale, liceelor şi şcolilor profesionale cu domiciliul în municipiu care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ din oraşul nostru. Dacă noul plan al municipalităţii va fi dus la bun sfârşit, valabilitatea acestor abonamente pentru elevi va fi prelungită la întreg anul calendaristic, nu doar la perioada anului şcolar ca până acum.