Ieri dimineaţă, rezultatele probelor biologice analizate în laboratoarele Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi, recoltate de la Marius Negoiţă, autorul carnagiului de pe Râmnicu Sărat din data de 4 aprilie, au ajuns pe masa anchetatorilor. Magistraţii brăileni au avut parte de o mare surpriză: medicii legişti ieşeni au infirmat prezenţa substanţelor psihotrope în lichidele recoltate de la şoferul ucigaş.
În ziua accidentului, s-a vehiculat faptul că şoferul Marius Negoiţă, cel care a produs accidentul mortal de pe Râmnicu Sărat, era drogat în momentul în care s-a urcat la volan. Cum s-a ajuns la această concluzie? Medicii brăileni au efectuat un test calitativ în momentul în care Negoiţă a fost adus la spital, grav rănit. Testarea i-a ajutat pe doctori să aleagă corect medicamentaţia şi le-a indicat faptul că o eventuală intervenţie chirurgicală nu i-ar pune viaţa în pericol pacientului. Atunci, la al doilea rând de probe, rezultatele au arătat urme de amfetamină, benzodiazepină şi o altă substanţă din aceeaşi gamă.
IML Iaşi nu a identificat însă aceste substanţe
Ulterior, probe biologice, adică mostre de sânge şi urină, au fost trimise spre analiză în laboratoarele specializate ale Institutului de Medicină Legală Iaşi, pentru că judeţul Brăila este arondat acestui institut, şi nu Bucureştiului, aşa cum s-a speculat iniţial. Procedura presupune ca medicii legişti să efectueze, la rândul lor, testarea calitativă, apoi să treacă la cea cantitativă. Aşa s-a şi întâmplat, iar rezultatele obţinute în urma procesării probelor biologice au ieşit negative, adică acele urme de amfetamină şi alte substanţe nu au ieşit la iveală şi la testarea cantitativă. De ce această diferenţă între analize? Am găsit explicaţii la dr. Gina Ilie, şefa Serviciului de Medicină Legală Brăila. "La Brăila s-a făcut probabil o testare calitativă, adică s-au folosit nişte benzi care se colorează şi exprimă prezenţa unor substanţe, dar este posibil să nu fie foarte elocvente. Există o marjă de plus/minus vizavi de obiectivitatea lor. La Iaşi, se face determinarea cantitativă pe probele de sânge recoltate. Nu ştiu dacă s-a trimis acelaşi sânge sau a fost recoltată altă probă. Cu ajutorul aparatelor, faci determinări cantitative şi vezi dacă dozele sunt elocvente sau nu pentru nişte manifestări. În acest caz, probabil că au fost nişte urme foarte slabe şi nu au exprimare cantitativă. Trebuie precizat şi faptul că nu există metode de conservare a probelor biologice. Nu este exclusă nici varianta ca substanţele respective să fi existat în organism, apoi s-au metabolizat", ne-a lămurit sursa citată.
Anchetatorii iau de bun rezultatul medicilor legişti ieşeni
Aşa cum am precizat şi mai sus, testarea calitativă efectuată la Brăila, care a scos la iveală anumite substanţe psihotrope existente în corpul lui Marius Negoiţă, au avut strict caracter informativ pentru medicii Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Aceştia au aflat ce medicaţie îi pot oferi şi dacă pacientul este operabil sau nu.
Însă pentru organele de cercetare, rezultatul obţinut într-un laborator de medicină legală, aşa cum dictează legea, este ceea ce contează. Faptul că IML Iaşi a infirmat prezenţa substanţelor psihotrope în probele biologice prelevate de la şofer va atârna greu în ancheta începută în acest caz. "Noi le numim probe biologice, în sensul că s-au făcut teste pe urină şi pe sânge. Medicii legişti lucrează cu o paletă foarte largă, ceea ce numesc ei markeri. Adică pe unul dintre markerii folosiţi ar fi ieşit ceva dacă s-ar fi consumat substanţele psihotrope despre care s-a vorbit. Testul rapid efectuat la Brăila nu este relevant pentru cercetarea penală, ci doar pentru cadrele medicale", ne-a declarat procuror Gheorghe Velea, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.
Rezultatele negative sosite de la Iaşi îl "salvează" pe şofer de la o pedeapsă mai aspră. "Rezultatele negative ne arată faptul că şoferul nu consumase substanţe psihotrope. Nimic din cele sesizate la Brăila nu s-a confirmat la Iaşi", a adăugat sursa citată.
În viitorul apropiat, şoferul Marius Negoiţă va ajunge în faţa medicilor legişti pentru efectuarea unei expertize psihiatrice.
Reamintim că în dimineaţa zilei de 4 aprilie, un tragic accident s-a produs în municipiu, pe Şoseaua Râmnicu Sărat. Şoferul Marius Negoiţă a intrat cu maşina într-o staţie de autobuz, omorând cinci oameni, care aşteptau mijlocul de transport în comun. Pe imaginile surprinse de camerele de supraveghere se observă cum Negoiţă merge pe contrasens, iar după ce evită coliziunea frontală cu două autoturisme care circulau regulamentar, trage brusc de volan şi spulberă cinci pietoni, aflaţi în staţia de autobuz. Acul vitezometrului maşinii lui Negoiţă s-a blocat la 90 km/h. Şoferul a fost transportat imediat la spital pentru îngrijiri medicale, însă pentru cei cinci aflaţi în staţie nu s-a mai putut face nimic, aceştia decedând pe loc în urma impactului extrem de violent.