Judecătorii vor da sentinţa finală în dosarul "Mită la BAC" anul viitor. Ieri, Curtea de Apel Galaţi, unde a ajuns dosarul în urma apelului formulat de inspector Manuela Diaconescu şi procurorii DNA, a amânat cauza pentru 15 ianuarie 2016.
Inspectoarea de matematică a fost condamnată în primă instanţă, la 3 ani închisoare cu suspendare, alţi doi profesori fiind achitaţi. Nemulţumiţi de soluţia instanţei, atât inspectorul, cât şi procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au formulat apel, dosarul ajungând în septembrie la CA Galaţi.
Reamintim că pe 4 iunie, judecătorii Tribunalului Brăila s-au pronunţat în dosarul care a bulversat învăţământul brăilean, asta după ce un inspector şi doi profesori corectori au fost acuzaţi că au luat mită de la un elev. Era vorba despre suma de 2.500 lei, care l-ar fi ajutat pe elevul Iulian Văsii, fost elev la Colegiul Tehnic Istrati, să treacă examenul. Deşi, iniţial, acuzaţiile s-au adresat atât inspectorului de matematică, Manuela Mirela Diaconescu, cât şi profesorilor corectori, Daniela Haret şi Valentin Florin Damian, Tribunalul Brăila a găsit doar un vinovat. Inspectorul Diaconescu a fost condamnată la 3 ani închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pentru infracţiunea de complicitate la dare de mită. Ceilalţi doi profesori corectori, acuzaţi de procurorii anticorupţie că ar fi luat mită, au fost achitaţi.
Instanţa a dispus ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Diaconescu să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila sau SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila, pe o perioadă de 90 de zile.
În noiembrie 2014, inspectorul de matematică şi profesorii corectori au fost trimişi în judecată, asta după ce, la începutul lui octombrie, au fost reţinuţi şi duşi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă. Manuela Diaconescu a stat câteva luni în arest la domiciliu, ceilalţi fiind cercetaţi sub control judiciar. Acuzaţiile procurorilor DNA erau extrem de grave, profesorii fiind suspectaţi că au trucat rezultatele examenului de bacalaureat, în schimbul unei mite. Iulian Văsii, elevul care a luat BAC-ul cu ajutorul sumei de bani şi-a recunoscut fapta şi a primit o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare.