După mai bine de doi ani de când deţinutul Cătălin Petrea a fost găsit spânzurat în toaleta celulei de la Penitenciarul Brăila, familia, convinsă că băiatul a fost omorât, a constatat că s-a luptat cu morile de vânt. În septembrie anul trecut, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au ajuns la concluzia că deţinutul s-a spânzurat şi au dispus neînceperea urmăririi penale, iar acum judecătorii Tribunalului au dat acelaşi verdict. Concluzia anchetatorilor a fost că tânărul de 21 de ani şi-a pus capăt zilelor pentru că nu a suportat detenţia şi că nimeni nu este vinovat. "Respinge plângerea formulată de petentul Petrea A. împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale din data de 14.08.2013, dată în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, ca nefondată. Menţine rezoluţia de respingere a plângerii dată de prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila ca temeinică şi legală", este soluţia pronunţată de Tribunalul Brăila.
Tatăl lui Cătălin, care şi-a pierdut unicul fiu, susţine că probele existente arătau că tânărul nu şi-a pus ştreangul de gât de bunăvoie, pentru că nu avea niciun motiv, ci a fost ucis de deţinuţii care îl şantajau. O dovadă în acest sens, spune bărbatul, sunt mesajele de disperare transmise de băiat înainte de a fi găsit fără suflare. În urma plângerii formulate de tatăl tânărului, împotriva rezoluţiei de neîncepere a urmăririi penale, judecătorii au dat sentinţa finală: mortul este vinovat. Familia lui Cătălin este decisă să lupte în continuare pentru dreptate urmând să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului.
În plângerea formulată, se arată în documentul instanţei, tatăl deţinutului a relatat că fiul său a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru complicitate la infracţiunea de tâlhărie. În noaptea de 17 spre 18 septembrie 2012, Petrea Cătălin a încetat din viaţă, în camera de deţinere din Penitenciarul Brăila, fiind găsit spânzurat între-una din cele două cabine wc cu care este prevăzut grupul sanitar. Înainte de a muri, începând cu sfârşitul lunii iulie 2012, fiul său Petrea Cătălin a început să îl sune din ce în ce mai des, solicitând diferite sume de bani şi mai multe alimente pentru pachet, motivând că are datorii pentru care este şantajat de colegii de celulă. Cătălin i-a explicat tatălui că avea de plătit 1.000 de lei unui deţinut, deoarece a vorbit de pe telefonul acestuia şi telefonul i-a fost confiscat de cadrele penitenciarului. "La începutul lunii septembrie 2012, când l-a vizitat, plângea şi era extrem de speriat, cerându-i să facă repede rost de bani, şi să-i trimită deoarece i se putea întâmpla ceva grav. L-a rugat iar să nu spună cuiva ceva, pentru că îl omoară", se arată în motivarea instanţei.
Deţinutul cerea bani rudelor
În faţa anchetatorilor, bărbatul care şi-a pierdut fiul în condiţii suspecte a povestit despre apelurile telefonice primite, atât de el, cât şi de rude sau prieteni, prin care Cătălin indica nume şi numere de telefon ale unor persoane la care urmau să ajungă banii trimişi, pentru ca, în final, sumele să fie livrate deţinuţilor care îl şantajau. Judecătorii arată că în cauză au fost audiate mai multe rude şi prieteni ai lui Cătălin Petrea, lucrători ai penitenciarului dar şi colegi de celulă ai deţinutului, însă din declaraţiile acestora a reieşit că a fost vorba de sinucidere. Unul dintre deţinuţi, precizează judecătorii, a spus că ar fi auzit că tânărul are datorii la alţi deţinuţi, iar un alt martor a afirmat verbal, refuzând să dea declaraţie scrisă, că un coleg de celulă exercita presiuni fizice şi psihice asupra lui Petrea Cătălin, cu scopul de a obţine sume de bani de la acesta. Totuşi, procurorii şi judecătorii nu l-au găsit vinovat pe vreunul dintre colegii de celulă ai lui Cătălin pentru infracţiunea de determinare sau înlesnire a sinuciderii.