Mergi la conţinutul principal

Verdict în cazul tinerei care şi-a aruncat pruncul la gunoi

• Alina Mihaela Iordache a primit o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru vătămarea fătului şi profanare de cadavre • în iunie 2016, după ce a ascuns sarcina şi nu s-a prezentat nici măcar o dată la medic, brăileanca a născut acasă un bebeluş care însă a murit după ce s-a înecat cu lichid amniotic • femeia a pus nou-născutul mort într-un sac menajer, împreună cu placenta şi cordonul ombilical şi l-a aruncat la ghena de gunoi a blocului unde locuieşte • cadavrul micuţului a fost descoperit de un vecin, care a sesizat poliţia

 

Brăileanca de 23 de ani care a născut acasă şi apoi şi-a aruncat pruncul mort la ghena de gunoi a fost condamnată.

Astfel, magistraţii Judecătoriei Brăila au condamnat-o pe Alina Mihaela Iordache, mamă a doi copii, la o pedeapsă rezultantă de 2 ani şi 3 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămarea fătului şi profanare de cadavre. Sentinţa nu este însă definitivă.

În dimineaţa zilei de 11 iunie 2016, brăileanca a născut acasă un bebeluş de parte bărbătească pe care l-a lăsat să se înece cu lichid amniotic şi pe care mai apoi l-a aruncat pur şi simplu la ghena de gunoi. Cadavrul a fost descoperit câteva ore mai târziu, de către locatarii blocului.

 

Tragedie la blocul E2 din cartierul Viziru

Alina Mihaela Iordache trăieşte de mai mulţi ani în concubinaj şi are două fetiţe. În toamna anului 2015, precizează anchetatorii, a rămas din nou însărcinată, sarcina ajungând la termen în luna iunie 2016. Pe parcursul celor nouă luni, tânăra mamă nu s-a prezentat niciodată la medicul de familie.

“Inculpata Iordache Alina Mihaela nu s-a prezentat la niciun control de specialitate pe tot timpul sarcinii şi chiar a ascuns sarcina, susţinând, faţă de vecini şi chiar faţă de mama sa, că, în realitate, abdomenul proeminent se datorează unui fibrom. În dimineaţa zilei de 11 iunie 2016, s-a declanşat travaliul, iar în jurul orei 7:00 a început expulzarea fătului”, preciza procurorul de caz la finalizarea cercetărilor.

Ancheta a stabilit că, datorită condiţiilor improprii în care s-a desfăşurat naşterea, tânăra mamă fiind singură, travaliul s-a prelungit în timp, suficient de mult ca fătul să se înece cu lichid amniotic şi să sufere leziuni traumatice. Cu toate acestea, viaţa extrauterină a fătului de parte bărbătească s-a instalat, având o durată măsurabilă în secunde.

Văzând că pruncul nu dă semne de viaţă, Alina Iordache l-a pus, împreună cu placenta şi cu cordonul ombilical, în doi saci menajeri şi o sacoşă, după care l-a aruncat pe tubulatura de evacuare a gunoiului menajer, aferentă scării V de la blocul E2 (cartier Viziru III), unde locuieşte. Cadavrul micuţului aruncat la ghena de gunoi a fost descoperit în aceeaşi zi de un vecin de bloc, care a sesizat poliţia. În acel moment, însă, nu se cunoştea identitatea celei care şi-a aruncat fără milă bebeluşul la gunoi.

S-a crezut iniţial că este vorba de o crimă. În urma necropsiei, însă, s-a stabilit drept cauze ale morţii naşterea neasistată şi complicaţiile apărute în timpul travaliului, pe trupul victimei neexistând urme de violenţă. Potrivit medicilor legişti, pruncul găsit mort “s-a născut la termen, viu (secunde) şi viabil, fără malformaţii ale organelor interne, craniene, toracice ori abdominale şi a decedat datorită asfixiei mecanice cu aspirat amniotic şi meconial, în timpul travaliului/ imediat după expulzie, în cadrul unui travaliu prelungit, neasistat medical”.

Alina Mihaela Iordache a fost suspectată încă de la început că şi-a aruncat bebeluşul la gunoi. La două zile de la macabra descoperire, s-a dispus interceptarea convorbirilor telefonice purtate de tânăra mamă, pentru probarea acuzaţiilor. Aşa au aflat anchetatorii că Alina simula în continuare sarcina, deşi născuse, şi că se afişa în scara blocului pentru a nu crea suspiciuni. Tânăra nu i-a spus nici măcar mamei că a născut.

 

A avut discernământul scăzut, dar nu a scăpat de acuzaţii

Alina Mihaela Iordache a fost adusă la audieri în ziua de 14 iunie 2016. Purta în acel moment, pe sub bluză, o burtieră în care vârâse o altă bluză şi un prosop, simulând, astfel, abdomenul unei gravide. Tânăra mamă a fost examinată de medicii legişti, internată apoi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila - Secţia Obstetrică-Ginecologie. La momentul internării, prezenta lehuzie imediată după naştere la termen.

Pe parcursul urmăririi penale, procurorul criminalist a dispus efectuarea unei noi expertize medico-legale (examen ADN), stabilindu-se cu certitudine că nou-născutul găsit mort la ghena de gunoi este fiul inculpatei Iordache Alina Mihaela şi al lui I.D., cu care trăieşte în concubinaj. Totodată, femeia cercetată pentru vătămarea fătului şi profanare de cadavre a fost supusă unei expertize medico-legale psihiatrice. Inculpata prezenta tulburare depresiv-anxioasă post partum cu făt mort, iar la momentul săvârşirii faptelor reprobabile a avut discernământul mult scăzut, “având în vedere starea psiho-fizică şi psiho-fiziologică particulară a femeii în perioada lehuziei imediate (primele 4 ore)”. Comisia de expertiză medico-legală a recomandat luarea măsurii de siguranţă a obligării inculpatei la tratament medical de specialitate. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează:

“Inculpata a declarat că a cunoscut existenţa sarcinii şi a recunoscut că a decis în mod inexplicabil să nască acasă, după care, văzând că a născut un copil mort, l-a ambalat şi l-a aruncat la ghena de gunoi. Coroborând susţinerile inculpatei cu raportul de expertiză medico-legală psihiatrică, se impune concluzia că decizia de a naşte neasistată şi în condiţii improprii i-a aparţinut în întregime inculpatei, discernământul mult scăzut putând fi incident post partum, având în vedere starea psiho-fizică şi psiho-patologică particulară a femeii în perioada lehuziei imediate”.

Alina Mihaela Iordache a fost cercetată sub control judiciar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro