Verdele care te menţine sănătos | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Verdele care te menţine sănătos

Cum sezonul cald este abia la început, adu prospeţimea salatelor din frunze verzi în meniul tău zilnic!
Pentru a-şi menţine toate proprietăţile nutritive, obişnuieşte-te să consumi frunzele verzi crude, fără să le prepari termic. Este esenţial să le speli bine, întrucât frunzele verzi sunt alimente responsabile de multe cazuri de toxiinfecţii alimentare, aşa cum arată un studiu menţionat de publicaţia The New York Times. Apoi, le poţi stropi cu ulei de măsline şi suc de lămâie şi gata - ai obţinut o salată super sănătoasă!

Rucola

Disponibilă pe tot parcursul anului, rucola este o sursă excelentă de calciu - 100 g de rucola îţi oferă 16% din doza zilnică recomandată de calciu! În plus, conţine şi cantităţi importante de fibre, potasiu, vitamina C (25% din doza zilnică recomandată la 100 g) şi fier. Rucola este mult mai nutritivă decât salata verde, întrucât conţine de 8 ori mai mult calciu, de 5 ori mai multe vitamine A, C, K şi de 4 ori mai mult fier decât frunzele de salată verde. Dacă gustul intens nu îţi place, îl poţi domoli combinând rucola cu alte verdeţuri şi salate. În privinţa caloriilor, poţi fi liniştit: o porţie mare, de 100 g de rucola, are doar 25 de calorii!

Spanac

În plin sezon al spanacului, este şi păcat să nu profiţi de această „bombă" de vitamine, fibre şi minerale! În primul rând, spanacul este o sursă excepţională de vitamina A: 100 g de spanac îţi oferă nu mai puţin de 188% din doza zilnică recomandată! Vitamina A este foarte importantă pentru o vedere sănătoasă şi o piele frumoasă. În plus, spanacul conţine luteină, iar un studiu de la Universitatea Tufts arată că persoanele care consumă frecvent spanac au un risc mai mic cu 43% de a suferi de afecţiuni oculare corelate cu înaintarea în vârstă. Consumat crud sau preparat, spanacul este o sursă bună de vitamina K, acid folic, vitamina B6, magneziu, fier, calciu şi potasiu.

Frunze de sfeclă roşie

Sfecla roşie este un aliment greu de egalat în privinţa conţinutului de antioxidanţi, însă ştiai că şi frunzele acesteia sunt foarte sănătoase? Frunzele de sfeclă roşie au un gust ce îţi aminteşte vag de gustul sfeclei roşii coapte, fiind dulci-amărui. O cană de frunze de sfeclă roşie tocate conţine 275 micrograme de luteină, o concentraţie mare, esenţială pentru sănătatea ochilor, a creierului şi a întregului organism. Din cauza gustului specific, frunzele de sfeclă roşie nu sunt pe gustul tuturor şi sunt greu de consumat crude. Însă, le poţi sota în puţin ulei de măsline şi vei obţine un ingredient delicios, pe care îl poţi combina cu avocado, seminţe de floarea soarelui, quinoa şi ceapă verde, pentru o salată inedită de primăvară!

Ştiai că o singură frunză de varză albă, crudă, îţi oferă 9% din doza zilnică recomandată de vitamina C?

Ieftină şi cu adevărat prietenoasă cu sănătatea ta, varza nu ar trebui să lipsească din meniul tău zilnic! Poţi prepara varza în multe moduri, de la clasica salată de varză până la diferite mâncăruri - important este să o consumi! 100 g de varză crudă îţi oferă 61% din doza zilnică recomandată de vitamina C, 95% din DZR de vitamina K, 11% din DZR de acid folic, 4% din DZR de calciu şi 10% din DZR de fibre, având doar 25 de calorii. Prin preparare termică, vitamina C se pierde, de aceea salata este cel mai sănătos mod de a consuma varza. (Slabsaugras.ro)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro