Mergi la conţinutul principal
Parlamentarii au ratat majorarea de data asta

Venituri mai mari pentru primari

* Senatul a adoptat pe 21 septembrie majorarea indemnizațiilor demnitarilor, la pachet cu creșterea sporurilor cu 25% și pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ * demersul a primit undă verde taman în ziua când Curtea Constituțională a României a declarat ca neconstituționale alte două proiecte similare * senatorul AUR Andrei Hangan a subliniat că nu susține majorarea indemnizațiilor parlamentarilor, însă a votat ”pentru” mărirea lefurilor celor din sistemul public, care au salarii mici * deputații PSD dau vina pe cei de la UDMR și PNL pentru introducerea parlamentarilor în schema de măriri, dar consideră că primarii ar trebui totuși să primească salarii mai mari * și deputatul PNL Alexandru Popa este de părere că primarii localităților mici primesc prea puțini bani * deputatul neafiliat (ex-AUR) Ciprian Ciubuc a spus că va vota ”împotriva” proiectului cand va ajunge la Cameră, dacă nu va căpăta altă formă, aducând totodată acuzații foștilor colegi, pentru că au susținut ”manevrele” partidelor din Coaliție * în final, Camera Deputaților a tăiat „macaroana” senatorilor și a adoptat, marți, majorarea salariilor doar pentru aleșii locali și funcționarii publici din primării *

 

Parlamentarii brăileni au avut păreri împărțite atunci când i-am întrebat despre proiectul care trecuse, recent, de Senatul României, privind majorarea indemnizațiilor demnitarilor. Pe scurt, după cum precizează Hotnews.ro, senatorii și-au votat lefuri mai mari, deși Curtea Constituțională a României a respins două proiecte de lege cu același scop, la sesizarea USR. Și asta, taman în aceeași zi. Așadar, cu 91 de voturi ”pentru” (PSD, PNL și UDMR) și 22 ”împotrivă” (USR), Senatul a adoptat, miercuri, 21 septembrie, majorarea indemnizațiilor demnitarilor (președinte, miniștri, parlamentari, primari, președinți de consilii județene) precum și ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia. O creștere a sporurilor cu 25%. Mai precis, printr-un amendament introdus înaintea votului, un parlamentar urma să beneficieze de o majorare cu 2.000 de lei a salariului brut, anunța Hotnews.ro.

La acel moment, redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au luat legătura cu parlamentarii brăileni pentru a vedea cum se poziționează vizavi de acest proiect. Am dorit să aflăm cum au votat senatorii Brăilei și cum vor vota deputații în momentul în care proiectul va ajunge la ei, Camera Deputaților fiind cea decizională în acest caz. Între timp, Camera Deputaților a  adoptat, marți, majorarea salariilor doar pentru aleșii locali și funcționarii publici din primării.

Cum au votat senatorii de Brăila? Din păcate, președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere. Senatorul AUR Brăila Andrei Hangan ne-a răspuns și a explicat că a votat pozitiv acest proiect, dar nu pentru că ar susține majorarea lefurilor demnitarilor, ci pentru că demersul viza și alte categorii de funcționari, care nu câștigă suficient.

”Acea OUG care a trecut miercuri de Senat a fost dată de Guvernul Ciucă, pentru mărirea salariilor celor din sistemul public (peste un milion de oameni, inclusiv profesori, asistenți sociali, alți angajați din educație, sănătate sau din sectorul administrativ), oameni care au salarii mici și oricum blocate cam de la începutul pandemiei. Pentru ei am votat legea, deoarece ei formează vasta majoritate a celor vizați de această mărire. Totuși, la Camera Deputaților, care are rol decizional, vom cere scoaterea amendamentului depus de UDMR înainte de sedința de plen, care cere și mărirea indemnizațiilor parlamentarilor. AUR nu vrea mai mulți bani pentru parlamentari, ci pentru oamenii din sistemul public care au salarii mici”, a declarat Hangan pentru ”Obiectiv – Vocea Brăilei”.

 

PSD-iștii aruncă «mâța» în curtea UDMR – PNL

Întrebați în legătură cu acest proiect de lege care a trecut de Senat, dar și privind propria opțiune în momentul în care acesta va fi dezbătut la Cameră, deputații PSD George Adrian Paladi și Florin Mircea au precizat că amendamentul legat de majorarea lefurilor demnitarilor a pornit de la UDMR și PNL. Totuși, social-democrații au dorit să sublinieze că este necesară o actualizare a salariilor aleșilor locali.

”Votul din Senat a avut la bază un amendament propus de UDMR și susținut de PNL. Partidul Social Democrat consideră că este necesară modificarea acestor prevederi și va solicita colegilor de coaliție ca actul normativ să prevadă numai actualizarea salariilor primarilor, nu și a salariilor parlamentarilor și demnitarilor. Salariile aleșilor locali nu au mai fost actualizate din anul 2018 și, prin urmare, nici salariile personalului din primării. Pentru a putea asigura resursa umană calificată, necesară activității administrațiilor locale și implementării numeroaselor proiecte europene, avem nevoie ca personalul să fie motivat să rămână în cadrul primăriilor. Oricum, actualizarea se va face având în vedere salariul minim pe economie din anul 2021, nu salariul minim din acest an, iar impactul asupra bugetului de stat va fi zero, întrucât sumele necesare vor proveni din bugetele locale”, a declarat Paladi.

În ceea ce privește salariile parlamentarilor și ale demnitarilor, potrivit lui Paladi, social-democrații consideră că nu este oportună o actualizare la acest moment, dată fiind perioada de criză.

”După discuțiile pe care le vom iniția pe această temă în cadrul coaliției – ținând cont de toate aspectele evidențiate mai sus – la nivelul grupului parlamentar al Partidului Social Democrat se va lua o decizie asupra votului din Camera Deputaților, în ceea ce privește actul normativ”, a mai transmis sursa citată.

La rândul său, Florin Mircea a punctat că și cu alte ocazii a semnalat faptul că indemnizațiile aleșilor locali nu au mai fost majorate de ani buni și că din punctul său de vedere, ar trebui remediat acest aspect la un moment dat.

”Am citit și eu despre aceste propuneri. Înțeleg că a fost a unui coleg din UDMR. Nu am văzut încă proiectul în forma propusă și nici în forma rezultată în urma votului. Eu îmi mențin punctul de vedere, la fel cum am spus și data trecută. O ajustare a indemnizațiilor este necesară aleșilor locali. Cu siguranță vom îndrepta lucrurile. După ce va fi dezbătut proiectul la comisii, voi vedea forma finală și atunci voi decide cum voi vota. Cu siguranță nu îmi schimb opinia”, a explicat Mircea.

 

Popa le ține partea primarilor

Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a punctat că încă nu s-a luat nicio decizie la nivelul partidului în legătură cu acest subiect și că așteaptă să se sfătuiască și cu ai săi colegi înainte de a se pronunța pe această temă. Totuși, liberalul a dorit să amintească faptul că el a luat decizia de a-și dona indemnizația, astfel că în cazul în care vor fi majorări, beneficiile nu îi vor reveni lui, ci persoanelor pe care alege să le ajute. Popa a mai subliniat și că într-adevăr consideră că este nevoie de un proiect care să actualizeze salariile primarilor.

”Încă nu am luat o decizie. Vom vedea ce va spune și grupul parlamentar PNL. Ne vom consulta cu toții la ședința premergătoare votului. Cât despre mărirea indemnizațiilor parlamentarilor, eu îmi donez indemnizația, așa cum știți. Deci dacă s-ar mări, pe cale de consecință și donațiile ar fi mai mari. Ăsta ar fi singurul beneficiu, dacă ar fi să glumim oarecum. Dar trebuie să spun că sunt și localități în care primarii au salarii foarte mici. În localitățile de gradul III, primarii au un salariu de până la 4.500 lei net. Totuși, responsabilitatea unui primar este foarte mare! Cred că la salariile dumnealor este normal să fie altă încadrare. Dar nu doresc să fiu subiectiv”, a afirmat Popa.

 

Ciprian Ciubuc «împotriva» majorării lefurilor demnitarilor

Deputatul neafiliat politic (ex-AUR) Ciprian Ciubuc s-a arătat extrem de dezamăgit de senatorii partidului din care a făcut parte până nu demult, deoarece au votat acest proiect ”făcut șmecherește” de PNL, PSD și UDMR. Ciubuc a precizat că el va vota ”împotrivă” dacă proiectul va rămâne în forma adoptată de Senat.

”Voi vota «împotrivă» categoric în această formă. Explic de ce: pentru că actualul proiect al guvernului cuprinde și creșterea indemnizației președintelui, miniștrilor, primarilor și președinților consiliilor județene. OUG Guvernului a fost făcută șmecherește de PNL, PSD, UDMR pentru a trece la calup și indemnizațiile demnitarilor. Voi formula amendamente, înainte ca legea să ajungă la Camera Deputaților, pentru a exclude categoriile sus menționate, dacă vor trece amendamentele pentru a exclude creșterea nesimțită cu 25% a îndemnizației demnitarilor sus menționați, doar atunci voi vota «pentru». În caz contrar voi vota «împotrivă»”, a declarat Ciubuc.

Parlamentarul a dorit să atragă atenția asupra faptului că votul AUR din Senat este unul cel puțin ”revoltător”.

”Cei 12 senatori ai AUR au votat «pentru». Și tocmai ei care se bat cu pumnul în piept că sunt din popor și țin cu poporul. Nu mă aștept la mai mult de la liderul AUR de la Senat, Claudiu Târziu care este un ilustru necunoscut ca și scriitor, un carierist superficial și un ipocrit fără margini. Un necunoscător al regulamentului, statutului senatorului, dar și un superficial la studiul legilor care intră în dezbatere pe ordinea de zi la Senat. Pff (SIC!), dezamăgitor pentru votanții AUR, să se știe AUR a votat PENTRU, cot la cot cu PSD, PNL și UDMR. De la ultimii nu am nici o așteptare sunt în arcul guvernamental și cu asta am spus tot. AUR - Aceiași Mărie cu altă Pălărie! Dezamăgitor este că românii nu vor mai crede în adevărații patrioți care țin cu România și cu românii, nu doar afirmă pe post de slogan: «ținem cu românii». Românii din județul Brăila trebuie să știe că Diana Ivanovici Șoșoacă, care a fost exclusă din AUR, alături de ceilalți 3 senatori neafiliați, s-au abținut”, a mai semnalat Ciubuc.

Într-adevăr, USR și AUR au cerut eliminarea integral a amendamentului care prevedea majorările salariale dar PSD, PNL și UDMR au menținut prevederile pentru administrația publică locală. Cu alte cuvinte, parlamentarii de Brăila s-au ținut de cuvânt, având în vedere că li s-au luat declarațiile înainte de votul din Camera Deputaților.

Cu 168 de voturi pentru, 79 împotrivă și 4 abțineri proiectul de lege a fost adoptat de deputați. Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

 

Marian Dragomir: „Bani am avea pentru a acoperi măririle salariale, în cazul în care legea va fi promulgată în forma actuală

*  mai exact, Primăria Brăilei are un excedent bugetar de 56 milioane de lei, din economii făcute la activitatea de deszăpezire, datorită iernii trecute mai blânde, economii făcute la iluminatul public, ș.a.

Primarul Marian Dragomir a evitat să facă o declarație tranșantă pe acest subiect, spunând că nu vrea să se pronunțe până când nu va vedea negru pe alb actul normativ votat de parlamentari, în forma sa finală. „Deocamdată înțeleg că s-a făcut contestație la Curtea Constituțională, deci încă mai sunt niște etape de parcurs. Nu vreau să mă pronunț până când nu voi vedea forma finală a legii, publicată în Monitorul Oficial, în cazul în care aceasta va mai ajunge să se publice după decizia Curții”, ne-a spus edilul-șef al Brăilei. Întrebat dacă municipalitatea brăileană va putea susține financiar eventualele măriri salariale ale funcționarilor din administrație, primarul a spus că, în principiu, ar fi fonduri la bugetul local. „Anul trecut, Brăila a avut un excedent bugetar de 56 milioane de lei, din economii făcute la activitatea de deszăpezire, datorită iernii mai blânde, economii făcute la iluminatul public și, nu în ultimul rând, economii la fondul de salarii, pentru că Primăria Brăila are schema de personal ocupată în proporție de doar 70%. Anul acesta se prefigurează un excedent bugetar similar cu cel de anul trecut. Deci bani am avea pentru a acoperi măririle salariale, în cazul în care legea va fi promulgată în forma actuală. Legile, indiferent dacă ne convin sau nu, trebuie aplicate”, a punctat Dragomir. (F.C)

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro