Veniti la hramul ctitoriei "Sfintul Ilie"! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Veniti la hramul ctitoriei "Sfintul Ilie"!

Brailenii si tot Rasaritul crestin sarbatoresc, miine, ziua Sfintului Prooroc Ilie Tesviteanul, protectorul holdelor si patronul spiritual al celor care trudesc in Sistemul Energetic National. In timp ce, anul trecut, credinciosii se rugau Sfintului Ilie - aducatorul ploilor si stapinul fulgerelor care brazdeaza cerul - sa conteneasca potopul care devastase mai mult de jumatate din tara, acum ei cer slujitorului Lui Dumnezeu sa aduca ploaie binecuvintata, ca sa nu aiba de suferit de pe urma secetei care pirjoleste holdele. Ei impart celor nevoiasi din roadele cimpului si se roaga Lui Dumnezeu pentru sprijin duhovnicesc, pentru sanatate si spor in toate.
Ctitoria cu hramul "Sfintul Profet Ilie Tesviteanul" s-a imbracat, acum, in straie de sarbatoare. Deseara, preotii slujitori de la celelalte parohii, impreuna cu enoriasii, vor participa la slujba Vecerniei, iar miine vor veni la Sfinta Liturghie, ce va fi oficiata de parohul bisericii, parintele Costica Enache. Biserica "Sfintul Ilie" are venerabila virsta de 134 de ani.
Potrivit pisaniei asezata in incinta edificiului, locasul sfint de pe strada Rosiori a fost fundat la 8 septembrie 1872, pe un teren cedat de Primaria Urbei Braila, in vechiul cartier numit "al Pietei". El a fost tirnosit in ziua de 20 iulie 1877, pe vremea Razboiului pentru Independenta Romaniei, de catre PS Melchisedec, episcopul Dunarii de Jos, impreuna cu un sobor de preoti braileni in frunte cu parintele protopop Alecu Sudeteanu. Biserica a fost ridicata in stil neobizantin, din daniile credinciosilor si ale corporatiilor (breslelor) numite ale Carutasilor, Dragomanilor (translatorilor), Hamalilor (docherilor) si Casapilor (macelarilor), in timpul Mariei Sale Domnitorul Carol I al Romaniei. Lucrarile de constructie au fost conduse de "mesterul M. Done". In anul 1894, parohia a vindut 1.056 de stinjeni de teren din curtea bisericii si, cu banii obtinuti, a construit turla mare de deasupra naosului, refacind in intregime si acoperisul sfintului lacas.
Catapeteasma de la "Sfintul Ilie" a fost pictata de reputatul pictor Matache Orasanu, in anul 1877, iar fresca in anul 1879, de catre D. Teodorescu. Acelasi artist a pictat si turla mare, in anul 1894, folosind tehnica uleiului pe zid, scenele fiind zugravite in stil neobizantin. Pictura bisericii din vechiul cartier al Pietei a fost restaurata, dupa puteri, in anii 1931 si 1960 (de catre pictorul Vasile Pascu). Documentele spun ca, in timpul Primului Razboi Mondial - cind rusii din sectorul de front Nanesti - Namoloasa bombardau inamicul care ocupase vremelnic Braila -, un obuz a explodat la miazazi de biserica, la numai 20 de metri distanta, cauzind fisuri mari in zid si in turle. La anul 1928, parintele B. Enachescu a facut unele lucrari de reparatii dar, pe timpul cutremurului din anul 1940, edificiul a avut din nou de suferit. S-au facut din nou reparatii, in anul 1942, insa turla mica de deasupra pronaosului n-a mai putut fi salvata. Asa se face ca, la ora actuala, sfintul lacas are numai o turla. Cutremurul din anul 1977 a provocat, de asemenea, distrugeri mari bisericii "Sfintul Ilie", atit la interior, cit si la exterior. Este si motivul pentru care parintele paroh Costica Enache a initiat lucrari ample de consolidare a zidariei si de refacere a picturii deteriorate. Dupa terminarea lucrarilor, pe data de 23 octombrie 1986, ctitoria a fost resfintita, de catre PS Epifanie Norocel, episcopul de atunci al Eparhiei Buzaului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro