Fluctuaţiile de temperatură, schimbarea presiunii atmosferice şi umezeala sunt factori care pot agrava anumite boli în această perioadă. Copiii, bătrânii şi persoanele care suferă de boli cronice sunt cei mai afectaţi de schimbările de temperatură, iar simptomele diferă de la o persoană la alta şi sunt agravate în special de înaintarea în vârstă.
Problemele cardiace şi respiratorii, ulcerele şi sinuzitele sunt afecţiuni care îşi agravează simptomele odată cu venirea toamnei. De asemenea, zilele de toamnă sunt responsabile şi de schimbările regimului digestiv, de răceli şi alergii sezoniere.
Ulcerul recidivează şi se agravează toamna
Ulcerul este o boală care se manifestă la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale. Această boală se întâlneşte la orice vârstă, însă este mai comună tinerilor. Boala survine atunci când concentraţia de acid clorhidric este ridicată şi interacţionează cu factorii de apărare ai mucoasei gastroduodenale. Printre cauzele de apariţie ale ulcerului se numără igiena defectuoasă, consumul exagerat de carne prost prelucrată şi alimentaţia haotică. De asemenea şi o igienă dentară deficitară poate favoriza apariţia ulcerului, susţin medicii de specialitate.
Ulcerul are caracter sezonier şi se manifestă în special primăvara şi toamna. Simptomele ulcerului se agravează în special dimineaţa şi seara şi se manifestă prin puseuri de durere însoţite uneori de greaţă şi vărsături. Durerile abdominale sunt de cele mai multe ori violente şi se manifestă uneori şi noaptea. Tratamentul ulcerului diferă de la persoană la persoană şi de aceea este important ca bolnavul să se prezinte la medic dacă regăseşte simptomele menţionate anterior. Medicii sunt de părere că ulcerul necesită în primul rând o schimbare a stilului de viaţă, de aceea se recomandă ca bolnavul să renunţe la alcool, fumat, la mâncărurile grase şi condimentate.