* fermierii se pregătesc, totuși, pentru irigații, în contextul în care o eventuală încălzire a vremii ar putea provoca din nou probleme * tot mai mulți agricultori brăileni investesc în utilaje moderne de udare * aceștia ar vrea să preia de la ANIF și canalele de aducțiune a apei care în prezent sunt colmatate și aproape imposibil de folosit, pentru a le reabilita în vederea eficientizării irigațiilor
Culturile agricole arată bine, iar fermierii se pregătesc de irigat, este aprecierea directorului Direcției Agricole Brăila, ing. Traian Cișmaș, după un periplu făcut în județ. ”Starea culturilor este una bună și foarte bună, cu toate că vremea a fost deosebit de instabilă și cu diferențe foarte mari de temperatură. Oricum, precipitațiile au acoperit deficitul de apă din sol, grâul și rapița arată foarte bine, mici probleme și izolate fiind la orz și pomii fructiferi. Și chiar dacă solul încă are o rezervă bună de apă (plus 36 litri pe metru pătrat, între 0-40 cm la capacitatea de câmp), fermierii iau în calcul o eventuală creștere a temperaturii și, prevăzători, deja își pregătesc utilajele și echipamentul pentru irigatul de aprovizionare necesar la semănatul de primăvară, la porumb, floarea soarelui și îndeosebi la legume. Așa se întâmplă, de exemplu, pe terenurile agricole de la Jirlău sau Vișani”, ne-a declarat directorul Cișmaș. Potrivit acestuia, în ultima vreme se observă o schimbare de optică, la unii fermieri dar și la Organizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI). Astfel, seceta tot mai accentuată și distrugătoare din ultimii ani i-a determinat pe unii agricultori să investească în modernizarea stațiilor de irigații existente în zona lor de acțiune și să treacă la preluarea apei prin conducte de mare sau medie capacitate. Totodată, sunt achiziționate tot mai multe instalații pivot sau chiar de irigare prin picătură la rădăcina plantelor. Costurile sunt destul de mari, însă se obține garanția unui irigat non-stop și fără risipă mare de apă. Pentru procurarea celor necesare se apelează la proiecte și credite, dar și la facilitățile oferite prin diferite programe destinate fermierilor și OUAI.
O opinie aparte am obținut și de la agricultorul Florian Vizireanu: “Culturile promit producții bune, mai ales că un profil de sol din zona Traian, Unirea, Scoțaru Vechi arată că apa a pătruns până la 1,35 metri adâncime, după un cumul de 250l/mp de precipitații căzute din noiembrie și până în martie. Altceva ne frământă: și anume că noi, ca fermieri, precum și organizațiile utilizatorilor de apă din care facem parte, să preluăm de la ANIF inclusiv canalele de irigat și desecare în prezent nefuncționale, vechi, colmatate și cu mari pierderi de apă, pentru a le reabilita în vedere eficientizării activității de irigare a culturilor”.