Mergi la conţinutul principal

Vești bune despre vaccinarea anti-HPV

• se extinde lista de beneficiari pentru vaccinarea anti-HPV • mai nou, se vor putea imuniza, gratuit, și băieții cu vârsta de până la 18 ani inclusiv și se va asigura o compensare de 50% pentru femeile între 19 și 45 de ani • pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze, iar pentru cele ce depășesc această vârstă câte trei doze

 

Premieră în România! Dacă până acum, în țara noastră, doar fetele se puteau vaccina, gratuit, anti-HPV, iată că a fost extinsă lista de beneficiari. Oficialii din Sănătate anunță că până la sfârșitul acestui an, se vor introduce și băieții în același sistem de decontare, pentru a putea beneficia de gratuitate. Pe lângă asta, a mai apărut o facilitate și pentru femeile între 19 și 45 de ani. Acestea se vor putea vaccina, mai nou, cu o compensare de 50%, ceea ce înseamnă că în loc de 2.000 de lei, cât costă trei doze de ser necesare imunizării, vor achita 1.000 de lei. Așadar, cei care doresc să se imunizeze împotriva HPV și să beneficieze, totodată, de gratuitate sau de reducere, mai pot aștepta până în această iarnă pentru a fi incluși în program.

Anul trecut, necesarul pentru serul anti-HPV, la Brăila, era în medie de  50 de solicitări pe lună, doar pentru fete cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani. După ce se vor produce noile schimbări, fără îndoială că necesarul va crește considerabil, având în vedere că mulți părinți și-au exprimat intenția de a-și vaccina și băieții, în timp ce alții i-au imunizat deja cu bani din buzunar. ”Până la sfârșitul anului vom introduce și vaccinul HPV la același sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieții până la vârsta de 18 ani, inclusiv, vor avea și ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va crește, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în presa centrală. Astfel, pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze, iar pentru cele ce depășesc această vârstă câte trei doze. În farmacii, prețul unei singure doze de ser anti-HPV este de 650 de lei.

 

Cea mai bună metodă de prevenire a cancerului

Beneficiile imunizării împotriva HPV sunt multiple, după cum ne asigură cei mai mulți medici, fiind considerată cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Vaccinul Gardasil 9 previne infecția împotriva a patru tipuri de HPV la care se adaugă prevenția față de încă cinci tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 și 58), care sunt răspunzătoare de aproximativ 20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 oferă o protecție antivirală completă, conform specialiștilor, atât pentru fete cât și pentru băieți, motiv pentru care în multe alte țări, vaccinul tetravalent recombinat împotriva HPV (tipurile 6, 11, 16 si 18 – 4vHPV) este disponibil, încă din 2013, și pentru băieții cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani, ca parte a Programului Național de Imunizare, vaccinul oferind o protecție și împotriva altor tipuri de cancere. De altfel și Agenția Federală de control al Alimentelor și Administrării Medicamentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA) recomandă vaccinarea înainte de adolescență și înainte de începerea vieții sexuale.

Așadar, vaccinarea împotriva HPV este gratuită și compensată pentru anumite categorii de paciențși se realizează în cabinetele medicilor de familie, deocamdată, la fel ca în anii trecuți. Spunem ”deocamdată” pentru că autoritățile centrale au schimbat deja modul de funcționare a campaniei de imunizare antigripală astfel încât pacientul este nevoit să ridice serul din farmacie, în baza unei prescripții, și să-l transporte la cabinet pentru imunizare,  la o temperatură scăzută, fie se vaccinează direct în farmacie, doar că la Brăila există doar trei farmacii acreditate în acest sens. Pe acest model, ministrul Sănătății, spunea că dorește să funcționeze și alte campanii de imunizare a populației, doar că nu a spus și când se va întâmpla asta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro