Mergi la conţinutul principal

Veşti excelente pentru şomeri! Prime de încadrare de până la 12.500 lei

• această sumă o pot primi brăilenii care îşi schimbă domiciliul la o distanţă mai mare de 50 km pentru a se angaja • de asemenea, şomerii vor putea beneficia şi de prime de activare şi de instalare

 

Începând din această lună, brăilenii care îşi vor găsi un loc de muncă vor putea primi mai mulţi bani de la stat, după ce Guvernul a adoptat, recent, o serie de măsuri pentru a veni în sprijinul şomerilor. Este vorba despre prime de activare, de instalare şi de încadrare acordate de Guvern, stimulente ce variază între 500 lei şi 12.500 lei.

Valorile noilor ajutoare financiare, precum şi criteriile pe baza cărora ele se vor acorda au fost prezentate pe larg în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (Brăila).

“Noile modificări legislative aduc un plus atât pentru angajatori cât şi pentru şomerii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Acest plus se concretizează în stimulente şi subvenţii noi şi mai atractive decât cele de până acum. Stimulentele de acum se adresează atât şomerilor neindemnizaţi cât şi indemnizaţi”, a declarat Laurenţia Vasiliu, purtător de cuvânt AJOFM Brăila.

Astfel, şomerii brăileni înregistraţi în evidenţele agenţiei care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 3 luni beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă. De asemenea, şomerii care îşi găsesc un loc de muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu sau reşedinţă, pot primi şi ei o primă de încadrare pe o perioadă de 12 luni. Cuantumul acestei prime se calculează la 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi, proporţional cu numărul de zile în care persoanele în cauză desfăşoară efectiv activitatea la angajator.

Din această lună, persoanele care îşi găsesc un loc de muncă şi îşi schimbă domiciliul într-o altă localitate, situată la o distanţă mai mare de 50 km, pot beneficia de o primă de instalare, neimpozabilă, în cuantum de 12.500 lei. Pentru a primi aceşti bani, persoanele trebuie să fie înregistrate ca şomeri la AJOFM Brăila. Dacă aceste persoane care îşi schimbă domiciliul sunt însoţite de membrii familiei vor primi o primă de 15.500 lei. Precizăm că în cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare prevăzute anterior, unul va primi suma de 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei.

În situaţia în care angajatorul sau autorităţile publice locale sau centrale asigură locuinţă de serviciu ori suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, astfel: 3.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa; 6.500 lei pentru persoanele care sunt însoţite de membrii familiei; 3.500 lei pentru fiecare soţ, în cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare.

Prima de instalare se acordă în două tranşe, 50% din cuantumul stabilit la data instalării şi 50% din cuantumul stabilit după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare. Prima de instalare stabilită în cuantumul de 3.500 lei se acordă într-o singură tranşă, la data instalării. Facem precizarea că prima de încadrare şi prima de instalare, nu se cumulează.

Totodată, angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ vor primi lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 900 lei. Acelaşi stimulent îl vor primi şi agenţii economici care angajează şomeri de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NETT. Tânăr NETT este persoana cu vârstă cuprinsă între 16 ani şi 24 ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro