Veşti bune: Brăila, fără cazuri de rujeolă din luna august | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Veşti bune: Brăila, fără cazuri de rujeolă din luna august

*de la începutul lunii septembrie şi până în prezent, la Brăila nu s-au mai înregistrat cazuri de rujeolă, potrivit informărilor emise de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile * şeful DSP Brăila consideră că părinţii au conştientizat necesitatea vaccinării copiilor, medicii de familie au făcut eforturi pentru informarea populaţiei, dar şi mass-media a avut un rol important * rata de acoperire cu vaccin ROR este de 60% în acest an

 

Epidemia de rujeolă încă nu s-a stins în România, iar cel puţin cinci judeţe raportează la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), săptămânal, zeci de cazuri confirmate de rujeolă. În ceea ce priveşte judeţul Brăila, situaţia e bună, cel puţin în acest moment. Direcţia de Sănătate Publică raportează, de vreo lună şi jumătate, zero cazuri de rujeolă, asta pentru că nu au mai fost persoane, în special copii, care să contacteze virusul rujeolic. Ultimul caz confirmat în judeţul nostru a fost în ultima săptămână din august, iar alte două cazuri figurează din săptămâna 13-24 august 2018. Nici anterior lunii menţionate, numărul cazurilor raportate nu ajungea până la cifra zecilor.

Între timp, judeţele care au raportat îmbolnăviri din cauza rujeolei, aproape în fiecare săptămână de la sfârşitul calendaristic al verii şi până în prezent, sunt Botoşani, Prahova, Bihor, Buzău şi municipiul Bucureşti. Spre exemplu, în perioada 13-24 august, în Botoşani au fost 32 de persoane care au contactat virusul rujeolic, iar în Bihor nu mai puţin de 28. Între 27 şi 31 august, cele mai multe cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat tot în judeţul Botoşani, 25 la număr, iar în judeţul Prahova, 21. În prima săptămână a lunii septembrie, Prahova a raportat 29 de cazuri de rujeolă, urmat de Bucureşti cu 21 şi de Bihor cu 15. În următoarele două săptămâni, “vârful” cazurilor confirmate a rămas judeţul Prahova, o dată cu 54 de cazuri, a doua oară cu 61. Cea mai recentă informare făcută publică de CNSCBT vizează perioada 1-5 octombrie, iar pe listă apar judeţele Botoşani (7 cazuri), Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Teleorman şi municipiul Bucureşti cu câte un caz confirmat de rujeolă.

Gabriel Ciochină, şeful DSP Brăila, consideră că sunt mai mulţi factori care au dus la acest aspect pozitiv, printre care se află conştientizarea de către părinţi a beneficiilor vaccinării copiilor cu ROR, eforturile medicilor de familie în sarcina cărora se află imunizarea oamenilor, dar şi ale presei locale care a informat corect despre această boală ce poate fi mortală în anumite condiţii. “Nu am mai avut cazuri de rujeolă din august. În momentul în care se ajunge spre optimul acoperirii vaccinale, automat începe să fie o protecţie şi nu mai apar cazuri în cascadă. Faptul că s-a conştientizat necesitatea vaccinării are corespondent în procentele la care s-a ajuns în momentul de faţă, adică 60% acoperire. Nu înseamnă că am atins optimul. În continuare, noi asigurăm vaccinarea şi recuperările şi ceea ce trebuie făcut pe această parte ca să reuşim să stopăm viitoarele situaţii de genul acesta. Să nu mai avem atât de multe cazuri, epidemii. Cazuri mai pot apărea, normal, dar să reuşim să limităm tot ceea ce a fost. La DSP am rămas fără doze, mai existau doar la medicii de familie, am cerut şi am primit de la alte DSP-uri din ţară. Joia trecută am primit 800 de doze. Cererea a crescut, e clar. Se vede deja inclusiv interesul cetăţenilor, părinţilor, în a asigura vaccinarea copiilor, dar şi activitatea realizată de medicii de familie, pentru că şi ei aduc în permanenţă discuţia despre necesitatea vaccinării. Nu trebuie să minimalizăm în niciun caz modul în care am fost sprijiniţi de mass-media. Eu sunt sigur că foarte mulţi, având informaţii corecte privind necesitatea vaccinării aşa cum ştiu că şi ziarul «Obiectiv – Vocea Brăilei», dintotdeauna, le-a pus corect în pagină. A fost un efort comun şi au început să se vadă rezultatele”, ne-a declarat Ciochină, şeful DSP Brăila.

Rujeola poate fi o boală mortală, dovadă fiind că de la începutul epidemiei şi până în prezent, au fost înregistrate 59 de decese, în mare parte copii nevaccinaţi, cu menţiunea că bebeluşii sub un an de viaţă nu sunt eligibili pentru imunizarea cu ROR. S-a introdus recent o doză suplimentară de ROR ce poate fi administrată la vârsta de 9 luni.

Teama părinţilor de a-şi vaccina copiii cu ROR a început după ce în spaţiul public au apărut zvonuri că substanţele din componenţa vaccinului ar fi mai mult dăunătoare decât folositoare oamenilor, zvonuri transmise, în majoritatea cazurilor, de persoane neavizate. Degeaba au încercat medicii şi autorităţile să dezmintă totul, căci frica de reacţii adverse în genul celor descrise pe diverse forumuri anti-vaccinare a învins. Acum, cifrele dovedesc vorbele medicilor, iar teama părinţilor a început să se risipească.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro