• FRF a înaintat un protocol către MTS în care propune reluarea campionatelor de Liga a IV-a, meciurile oficiale urmând a începe pe 1 iulie • AJF Brăila are în vedere trei variante de finalizare a competiţiei • “Campioana Ligii a IV-a la Brăila se va stabili pe teren”, spune Laurenţiu Vărgatu
După ce s-au stabilit condiţiile în care se vor relua competiţiile de fotbal, mai precis Liga I şi Liga a II-a, veşti îmbucurătoare au venit de la Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi pentru echipele din Liga a IV-a. La începutul acestei săptămâni a avut loc o videoconferinţă între reprezentanţi ai FRF, în frunte cu Răzvan Burleanu, şi preşedinţii de Asociaţii Judeţene de Fotbal (AJF) din ţară. Partea cea mai importantă a discuţiilor s-a referit la un protocol propus de FRF către Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) pentru competiţiile organizate la nivel judeţean, în special pentru Liga a IV-a precum şi datele la care AJF-urile trebuie să-şi comunice campioanele, respectiv echipele câştigătoare ale fazei judeţene ale Cupei României. Formaţii care vor reprezenta fiecare judeţ în prima fază naţională a Cupei României ediţia 2020/2021.
“Cu certitudine, campioana Ligii a IV-a la Brăila se va stabili pe teren. FRF a întocmit un protocol mai relaxat pentru reluarea activităţii fotbalistice judeţene, a antrenamentelor şi meciurilor oficiale, pe care l-a înaintat, cu titlu de propunere, la Ministerului Tineretului şi Sportului. Dacă ministerul este de acord cu aceste propuneri, acestea intră în vigoare din 15 iunie”, ne-a declarat Laurenţiu Vărgatu, preşedintele AJF Brăila.
Sursa citată a precizat şi care sunt variantele de finalizare ale campionatului Ligii a IV-a în judeţul Brăila, precum şi a fazei judeţene a Cupei României.
“În funcţie de deciziile pe care le va lua ministerul, noi avem deja pregătite trei variante, pe care bineînţeles că le vom dicuta cu reprezentanţii echipelor. Campionatul se va relua pe 1 iulie. Prima variantă ar fi să finalizăm competiţia prin desfăşurarea ultimelor 5 etape rămase de disputat din retur. Asta cu condiţia ca toate echipele să fie de acord cu această variantă. O altă soluţie ar fi disputarea unui play-off între primele patru formaţii, iar cea de a treia un meci tur-retur între primele două clasate. Campioanele judeţene trebuiesc anunţate la FRF până pe data de 27 iulie. Tot în perioada aceasta trebuie să finalizăm şi Cupa României, câştigătoarea urmând a fi anunţată la FRF până pe 5 august. S-a stabilit ca turneele de baraj pentru promovarea în Liga a III-a să se desfăşoare în perioada 1-9 august. Până pe 12 august, echipele trebuie să se înscrie în Liga a III-a, iar până pe 16 august să depună cererile de înscriere. Acum aşteptăm să vedem ce se va întâmpla după 15 iunie”, a mai spus Laurenţiu Vărgatu.
Baraj în trei pentru desemnarea echipelor care vor promova Liga a III-a
În urmă cu câteva săptămâni, FRF a anunţat că modifică modul de promovare în Liga a III-a. Barajul pentru promovare în cel de-al treilea eşalon fotbalistic al ţării nu se va mai da între două campioane judeţene, aşa cum era deja stabilit. Federaţia va efectua o nouă tragere la sorţi pentru stabilirea a 14 mini-turnee, fiecare de câte trei echipe. Se va juca sistem turneu şi prima clasată va promova în Liga a III-a. Astfel, în loc de 21 de echipe vor promova doar 14. În cazul în care seriile de Liga a III-a din noul sezon nu vor fi complete, atunci FRF va permite şi celor mai bune locuri doi, din aceste mini-turnee, să acceadă pe locurile vacante din al treilea eşalon, pe baza unor criterii stabilite cu golaveraj, cartonaşe galbene, etc.
Noul sezon de Liga a III-a va avea cinci serii a câte 18 echipe, în loc de 16 câte au fost în ultimele ediţii.