* decizia aparţine Comisiei de Organizare a Congresului PNL, iar BPJ Brăila a fost informat printr-o adresă semnată de preşedintele Theodor Stolojan * “Era previzibil”, declară preşedintele interimar al organizaţiei judeţene Cătălin Boboc, cel care s-a poziţionat public de partea premierului Florin Cîţu
Apropierea Congresului PNL a deschis un adevărat război pe registrele cu membrii de partid. Problemele ar fi început din unele filiale în care s-au adus sute de membri în câteva zile sau în care s-au exclus numeroşi membri pe motiv că nu şi-au plătit cotizaţia. Totul pentru a influenţa alegerile interne. Asemenea manevre ar fi fost făcute de ambele tabere (Orban şi Cîţu) drept urmare s-a decis "îngheţarea" registrului membrilor. Astfel, potrivit unei decizii luate de Comisia de Organizare a Congresului PNL (COCON), la alegerile interne din partid vor putea vota doar membrii care figurau în registru la data de 31 decembrie 2020 şi care au cotizaţia plătită la zi. Această decizie blochează practic manevrele cu membri noi sau mutaţi dintr-o filială în alta ori excluderi fără motive temeinice. Pe de altă parte, blochează accesul la alegeri pentru membrii care nu şi-au plătit cotizaţia, oferindu-le însă acestora şi timp pentru a-şi achita datoriile.
Congresul PNL ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, fiind precedat de alegeri interne la nivel local şi judeţean. Miza manevrelor cu registrul membrilor ar fi alegerea delegaţilor pentru Congres, cei care vor vota direct preşedintele PNL.
Deşi se ştiau toate aceste aspecte, fostul deputat Vasile Varga a fost exclus din PNL Brăila la propunerea lui Cătălin Canciu, preşedintele organizaţiei municipale, cel care va candida peste câteva zile pe acest post, şi care a fost “radiat” de curând de la şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean. Cătălin Canciu “joacă” în echipa deputatului Alexandru Popa, cel care va candida la şefia organizaţiei judeţene şi care s-a declarat un susţinător al actualului lider al PNL, Ludovic Orban.
Cum era de aşteptat, Varga a contestat decizia Biroului Permanent Local şi ieri s-a primit deja o adresă din partea COCON, semnată de preşedintele Theodor Stolojan în care se spune clar: La loc comanda. “Având în vedere adresa dlui Vasile Varga vă comunicăm că radierea domniei sale din baza de date a membrilor PNL este nulă în conformitate cu prevederile art. 2 a deciziei COCON nr.04 din 8 iunie 2021. Vă solicităm să luaţi toate măsurile necesare reintroducerii dlui Vasile Varga în baza de date a membrilor PNL”. Art 2 din decizia COCON nr. 04/08.06.2021 prevede că în perioada desfăşurării alegerilor la toate nivelurile se interzic radierile, transferurile sau excluderile membrilor din baza de date cu excepţia prevederilor art.22, pct.2 lit e – i. Cităm din Statutul PNL art.22, pct 2:
“Radierea se face de drept, de către BPJ, la propunerea BPL al organizației pe teritoriul căreia era membru cel în cauză, în următoarele cazuri:
a)neplata cotizației sau a contribuțiilor stabilite în conf cu Art.139, timp de mai mult de sase luni.;
b)înscrierea într-un alt partid sau formațiune politică;
c)aderarea la sau susținerea publică a unui alt partid sau a unei alte doctrine politice;
d)declararea ca independent a acelui membru care ocupă o funcție aleasă sau numită, în afara partidului, cu sprijinul politic al acestuia;
f)condamnarea penală definitivă, pentru infracţiune săvârşită cu intenţie;
g)condamnarea penală definitivă pentru infracţiuni de corupţie;
h)stabilirea, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, a calităţii de lucrător, colaborator sau asimilat colaborator al Securităţii în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
i)interzicerea exercitării drepturilor politice şi cetăţeneşti prin hotărâre judecătorească definitivă”.
Întrebat cum comentează decizia COCON referitoare la excluderea lui Vasile Varga, Cătălin Boboc, preşedintele interimar al PNL, ne-a declarat: “Era previzibil!De altfel le-am spus colegilor mei...În primul rând, BPL nu are competenţe când este vorba despre un membru al BPJ...Sincer, nu vreau să interpretez un gest de forţă...vorbim totuşi de cel mai vechi şi mai democratic partid care se află încă pe scena politică românească. Ar fi normal ca la sfârşitul alegerilor, oamenii să-şi poată da mâna ca nişte vechi liberali...”