• potrivit unui comunicat de presă emis de deputatul PNL Brăila Vasile Varga, criza de medici din spitalele româneşti s-ar putea diminua prin măsura pe care a susţinut-o acesta în Parlament, privind posibilitatea medicilor de a-şi practica meseria, la cerere, până la 67 de ani • liberalul a anunţat că iniţiativa a trecut de Camera Deputaţilor, ultimul pas fiind promulgarea legii de preşedintele României Klaus Iohannis
Criza de medici din spitalele româneşti s-ar putea diminua, după ce medicii români vor putea să-şi practice meseria, indiferent de specializarea lor, până la 67 de ani. Măsura este aplicată atât bărbaţilor, cât şi femeilor şi este instituită printr-o lege votată de Camera Deputaţilor, iar ultimul pas care mai trebuie făcut este promulgarea acesteia de către preşedintele Klaus Iohannis. Vasile Varga, deputat PNL de Brăila şi unul dintre susţinătorii legii, spune că medicii care doresc să rămână în activitate până la 67 de ani trebuie să depună o solicitare la unitatea medicală unde profesează, cu trei luni înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.
“Este o reparaţie absolut necesară, în condiţiile în care ştim că există o lipsă de medici specialişti, care se resimte în spitalele mari, dar şi în cele mici. Nu puţine sunt situaţiile în care secţii ale spitalelor din provincie pur şi simplu s-au închis, din lipsă de specialişti. În aceste condiţii, este evident că ne confruntăm şi cu o diminuare a calităţii actului medical, pentru că asupra fiecărui medic este o presiune tot mai mare, fiecăruia îi revine un număr tot mai mare de pacienţi, de cazuri pe care trebuie să le rezolve. Ceea ce aduce bun această lege este inclusiv faptul că medicul care vrea să rămână în activitate nu mai stă la latitudinea managerului de spital, care, până acum, îi putea aproba sau nu continuarea activităţii. Acum vorbim despre o lege care trebuie doar aplicată. Chiar cred că experienţa acestor oameni şi profesionalismul lor trebuie să fie folosit într-un sistem care şi aşa se confruntă cu tot felul de lipsuri”, este de părere deputatul Vasile Varga.
Potrivit parlamentarului brăilean, demersul legislativ a demarat ca urmare a solicitărilor venite din partea medicilor din mai multe unităţi sanitare, din diferite regiuni ale ţării, care au dorit prelungirea vârstei de liberă practică. Până acum, medicii erau obligaţi să iasă la pensie la 65 de ani, bărbaţii, şi la 63 de ani, femeile. Acum, cei care doresc, pot profesa până la 67 de ani. Pe fondul exodului către străinătate, în special al medicilor tineri, Ministerul Sănătăţii estimează că din spitale lipsesc aproape 12.000 de specialişti, criza fiind cu atât mai gravă cu cât regiunea este mai puţin dezvoltată.
Pe de altă parte, conform unor studii ale Băncii Mondiale, numai în perioada 2000-2013, din România au plecat peste 14.000 de medici specialişti. Practic peste 25% din absolvenţii facultăţilor de medicină au preferat să profeseze în străinătate, pe fondul veniturilor salariale insuficiente, dar şi a dificultăţilor în a-şi desfăşura activitatea din lipsă de aparatură, medicamente sau materiale sanitare din spitale.