Vasile Varga: «Autorizarea lucrărilor executate înainte de 2001, cel mai important lucru din activitatea de până acum» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vasile Varga: «Autorizarea lucrărilor executate înainte de 2001, cel mai important lucru din activitatea de până acum»

A trecut mai bine de un an de când parlamentarii brăileni şi-au început mandatul. Unii sunt pentru prima oară în Parlament, pentru alţii Casa Poporului nu mai are secrete. Salarii barosane, maşini, cabinete, telefoane, sume forfetare. Ce au făcut însă parlamentarii brăileni în schimbul acestor lucruri? - iată întrebarea la care încercăm să aflăm un răspuns. Cotidianul "Obiectiv" vă prezintă, pe larg, activitatea parlamentarilor brăileni. Astăzi, deputatul liberal Vasile Varga.

13 luări de cuvânt în 10 şedinţe, 4 declaraţii politice, 14 propuneri legislative şi 10 întrebări şi interpelări. Astfel s-ar putea rezuma, în cifre, activitatea lui Vasile Varga, membru în Comisia Juridică de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor, după cum rezultă din informaţiile prezentate pe site-ul instituţiei.

Tichete de călătorie gratuite şi pentru însoţitori

Într-un document trimis redacţiei, deputatul liberal şi-a sintetizat activitatea parlamentară din ultimul an şi a subliniat modificările legislative al căror autor este. Astfel, Varga a participat la modificarea Decretului - Legea nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. În urma introducerii unui nou paragraf în actul normativ, tichetele de călătorie destinate victimelor regimului comunist au devenit transmisibile către soţul/ soţia sau către "alte persoane mandatate de titulari să le reprezinte interesele, pe bază de împuternicire cu dată certă, însoţită de o copie a actului de identitate al titularului tichetului, nefiind necesară prezenţa titularului la momentul realizării călătoriei".

Mai puţină birocraţie pentru intabularea construcţiilor ridicate înainte de 2001

Modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare are în vedere înlesnirea intabulării unor construcţii, iar Vasile Varga explică faptul că a înţeles nevoia modificării acestui act normativ după contactul direct cu brăilenii care întâlneau piedici atunci când doreau să intre în legalitate cu construcţiile ridicare înainte de 2001. "Este, din punctul meu de vedere, cel mai important lucru din activitatea de parlamentar de până acum. E vorba chiar şi de imobile construite în urmă cu 20 sau 30 de ani, iar modificarea adusă legii simplifică înscrierea în Cartea Funciară. Sunt cazuri de cetăţeni care nu deţin acte asupra imobilelor şi care până la apariţia acestei legi nu-şi puteau înscrie dreptul de proprietate în Cartea Funciară. Acum s-a simplificat înscrierea în cartea funciară, iar cei care plătesc impozite din 2001, cu dovada de la administraţia fiscală, cu acest certificat de atestare fiscală împreună cu schiţele cadastrale se pot înscrie în Cartea Funciară. Tot la acest capitol - fiindcă a fost o problemă şi la nivelul municipiului Brăila cu privire la balcoanele ridicate până în 2001 - prin certificat fiscal şi declaraţiile martorilor, dacă face dovada că au fost ridicate până în 2001, se pot înscrie în Cartea Funciară fără altă dovadă în afară de cea pe cadastru. Această lege vine şi în sprijinul celor din mediul rural, care în mare majoritate au dobândit bunuri imobile prin succesiune de la părinţi, fără acte de proprietate. Acum şi ei îşi pot intabula în Cartea Funciară dreptul de proprietate", a explicat Vasile Varga.
Deputatul a adus un amendament şi la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 80 din 28 septembrie 2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, corectând o chichiţă legislativă ce putea pune lumea în încurcătură, în momente dintre cele mai dificile. "Ofiţerul de stare civilă nu poate întocmi şi elibera acte de deces fără ca în cuprinsul acestora să fie menţionate data decesului în format an, luna, zi şi ultimul domiciliu al defunctului", este amendamentul adus de deputatul brăilean.
Varga a contribuit şi la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.4/2013 privind modificarea Legii nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe, proiect ce a devenit ulterior Legea nr. 214/2013.

Colecţia de timbre a României trece în custodia Băncii Naţionale

Unul dintre proiectele importante de lege pe care Vasile Varga şi-a pus semnătura vizează colecţia de timbre a României, deţinută de Compania Naţională Poşta Română. Inestimabilă ca valoare, colecţia de timbre a României va trece, dacă proiectul de lege va fi aprobat, de la Compania Poşta Română în patrimoniul Băncii Naţionale. "Se propune predarea colecţiei filatelice a României, proprietate publică a statului, parte a patrimoniului cultural naţional mobil, aflată în administrarea Muzeului Naţional de Istorie a României, potrivit art.2, în custodia Băncii Naţionale a României. Colecţia filatelică a României este compusă din mărci poştale şi fiscale româneşti şi străine, întreguri poştale, proiecte şi machete de mărci poştale şi de întreguri poştale, matriţe pentru imprimarea mărcilor poştale, plăci litografice, eseuri, probe de tipar, specimene, modelare şi orice alte obiecte şi înscrisuri având legătură cu aceasta şi deţinute în administrare de Compania Naţională «Poşta Română» S.A. Banca Naţională a României va asigura accesul publicului la Colecţia filatelică a României", se arată în proiect.

Spălări de bani şi terorism

Varga este unul dintre iniţiatorii unui proiect de lege ce urmăreşte modificarea şi completarea Legii nr.656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării actelor de terorism. Demersul are în vedere înfiinţarea unui Oficiu cu atribuţii speciale în acest domeniu. Conform proiectului, "Oficiul va proceda la analizarea şi prelucrarea informaţiilor, iar atunci când se constată existenţa unor indicii de spălare a banilor sau de finanţare a actelor de terorism, va informa de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În situaţia în care se constată finanţarea unor acte de terorism, va informa de îndată Serviciul Român de Informaţii cu privire la operaţiunile suspecte de finanţare a actelor de terorism".

Recorelarea pensiilor, principalul obiectiv pentru 2014

Vasile Varga şi-a fixat şi un obiectiv pentru anul 2014 şi, chiar dacă este mai degrabă o măsură de stânga decât de dreapta, reprezintă, pentru deputatul liberal, o prioritate. "Există decalaje majore între pensii în funcţie de anul înscrierii la pensie şi cred că este absolut necesară o recorelare a lor, în sensul corectării, în plus, a punctajului mediu anual al fiecărui pensionar. Este principalul meu obiectiv pentru 2014, aşa că sper să găsesc sprijin şi la colegii parlamentari, precum şi din partea Executivului", a declarat Varga pentru "Obiectiv - Vocea Brăilei".

Alte iniţiative la care Vasile Varga a avut intervenţii în cadrul Comisiei Juridice:

1. Proiect de Lege pentru punerea în aplicare a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesuale penale;
2. Proiect de Lege privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal;
3. Proiect de Lege privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal;
4. Proiect de Lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului de probaţiune;
5. Proiect de Lege privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare;
6. Proiect de Lege privind înfiinţarea Fundaţiei "Proiect Ferentari";
7. Propunerea legislativă privind organizarea şi exercitarea profesiei de geodez şi înfiinţarea Ordinului Geodezilor din România;
8. Proiect de Lege privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro