Mergi la conţinutul principal

Vasile Datcu: «Dreapta vrea reguli, stânga vrea pomeni. Diferența dintre cele două paradigme este fundamentală»

* președintele de onoare al Forța Dreptei Brăila, Vasile Datcu, a făcut recent o analiză a scenei politice din România de după 1989 și în special a partidelor de dreapta, pentru a sublinia de ce a ales să îi fie alături lui Ludovic Orban în noua construcție * acesta a explicat diferențele de viziune dintre partidele de dreapta și cele de stânga * Datcu a criticat colaborarea dintre PNL și PSD și a vorbit despre șansele reale pe care le are în acest context Forța Dreptei, precizând, printre altele, că în sfârșit există și un electorat suficient de numeros încât să conteze, căruia acest nou partid i se adresează: clasa medie producătoare

 

În cadrul vizitei la Brăila a lui Ludovic Orban pentru inaugurarea filialei locale a Forța Dreptei, weekendul trecut, președintele de onoare al organizației, inginerul Vasile Datcu, a intervenit pentru a explica de ce a ales să se alăture acestei noi construcții. Așa cum se știe, Datcu a fost în trecut membru al PNL, este scriitor, a fost prefect al județului și de asemenea, activează ca președinte al Asociației Producătorilor Agricoli din Brăila. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a dorit să facă o scurtă analiză a scenei politice din România, tocmai pentru a sublinia care au fost motivele ce l-au determinat să îl sprijine pe Ludovic Orban. Acesta i-a atacat dur pe PNL-iști pentru alianța cu PSD, atât pentru episodul Uniunii Social Liberale (USL), cât și pentru situația actuală privind Coaliția de Guvernare. Datcu a precizat că deși poate accepta ideea că în unele situații partidele pot să colaboreze pentru a ieși dintr-un impas, ar prefera ca aceste lucruri să rămână măcar în culise, pentru a nu se ajunge la situații complet rușinoase, dacă nu chiar ”monstruoase”, după cum a catalogat actuala colaborare dintre liberali și social-democrați.

”În mare măsură, dumneavoastră mă cunoașteți. Mai mult, mai puțin, mai breaz, mai nebreaz. Țineți minte, plecarea mea din PNL s-a produs acum 11 ani. Știind precis că aici vom ajunge. Așa cum știam în '70 că se va prăbuși comunismul și după 19 ani s-a prăbușit. Când ai un proiect de rezolvat și trebuie neapărat să te faci frate cu dracu', o faci! Dar nu pe masă. Atunci am plecat din PNL. Am fost exclus. După aia chemat înapoi, dar am refuzat participarea la această mezalianță. Și iată că după 11 ani, s-a dovedit că lucrurile chiar așa stau”, și-a început Datcu explicația privind sprijinul pe care i-l acordă lui Orban.

În acest context, președintele de onoare al Forța Dreptei Brăila a ținut să prezinte diferențele majore dintre partidele de pe dreapta eșichierului politic și cele de pe stânga. Datcu a precizat că PNL, în forma sa actuală, nu mai poate fi considerat un partid de dreapta și că pentru el nu mai există.

”Am fost extrem de bucuros când vechiul meu prieten și partener din perioada romantică a PNL-ului, președintele Ludovic Orban, a luat inițiativa Forța Dreptei, pentru că România rămăsese șchioapă. Ea avea de extremă stângă și de stângă și n-avea dreaptă. PNL nu mai este. A revenit la acel PNL care de fapt nu a fost niciodată PNL. Sau, mă rog, cum îi spunea Eminescu în epocă: roșii. Iată, roșii sunt! Prin urmare, dispărând dreapta, avea nevoie urgentă societatea românească de o dreaptă. Ce e dreapta? Spre deosebire de stânga, dreapta vrea reguli, stânga vrea pomeni. Diferența dintre cele două paradigme este fundamentală. Ei au un comportament tribal, noi avem un comportament statal. Cel bazat pe reguli. Problema dintre cele două viziuni este extrem de net diferențiată. Prin urmare, era nevoie imperioasă de o astfel de construcție. Chiar dacă sunt trei persoane în România care cred în reguli. Chiar dacă-s două! Poate sunt mai multe: șapte, zece persoane. E nevoie de această realitate. Nu puteam continua în stilul vechilor partide, care toate se trag de la politica fanariotă. Statul român e stat fanariot. Să ne înțelegem bine! Eu am spus asta în mai multe ipostaze. E stat fanariot! Adică bazat pe cumetrii, pe relații, pe obediențe. Or, statul modern este stat bazat pe reguli. Noi asta vrem să facem în România. Pasul de la interese la reguli. Nu e simplu! Sigur că nu e simplu. Dar trebuie făcută asta”, a mai adăugat acesta.

 

Datcu susține că Forța Dreptei are un electorat care va conta

Mergând mai departe, Vasile Datcu a afirmat că în urmă cu câțiva ani în România nu ar fi fost posibilă apariția unui partid precum Forța Dreptei care să aibă succes, însă lucrurile s-au schimbat în prezent, odată cu apariția unei clase sociale importante, suficient de numeroasă încât să conteze: clasa medie producătoare.

Și suntem ajutați de o realitate. Istoria românească a evoluat extrem de interesant și iată că pentru prima dată în 250 de ani, România are clase sociale capabile să solicite reguli. Dar nu e de multă vreme. E de doi ani, dar nu dau amănunte aici. Prin urmare au apărut și clase sociale capabile să susțină o astfel de realitate politică. Până acum nu le-am avut. Dacă vă amintiți când am început după '90, realitatea politică nouă din România, ați văzut că la PNL am avut între 9 și 11 membri! Cu așa ceva am făcut partid în anii '90. Dar nu aveam clase sociale care să ne susțină civic. Iată că acum au apărut! E vorba de clasa medie producătoare”, a mai adăugat sursa citată.

La finalul discursului, Vasile Datcu a decis să atragă atenția asupra pericolului ca toate partidele politice să fie băgate în aceeași oală și să li se pună o amprentă generală ca fiind nocive, fără să li se acorde măcar o șansă. De asemenea, Datcu a profitat de moment pentru a prezenta un episod pe care îl consideră haios, dar grăitor pentru a portretiza PSD-iștiii actuali.

”Acum trei zile mă confrunt cu doi «talibani» PSD-iști. Și spunându-le că lucrurile stau prost cum funcționează ei, în momentul de față, monolitizați în jurul intereselor de grup. Pentru că nu mai există PNL, nu mai există nici PSD. E un grup, mă rog, o structură bazată pe interese de clan. Și funcționează. Vedeți ce bine funcționează. Spunându-le că singura șansă, singurul acces la bogăție e munca, ce credeți că mi-au răspuns?! «Marxistule!» Am rămas uluit. Și am spus: voi îl confundați pe Marx. Marx nu a fost marxist! Voi sunteți marxiști! Nu înțeleg. Dar ei, dacă sunt născuți în pomeni, vor să moară în pomeni. Nu e simplu. Și iarăși, a spus-o și domnul președinte, cum încearcă ei prin sofisme de doi bani să culpabilizeze toată lumea. Toți sunteți așa! Toate partidele sunt așa! Nu! Eu le răspund simplu: voi spuneți că toți bărbații sunt bețivi. Ei, nu toți. Că toate femeile sunt rele! Păi, nu. Ăsta e tipul de sofism pe care îl practică acești derbedei! De ce? De ce sunt lăsați? Pentru că nu i-a lustrat lumea. Punctul 8 de la Timișoara care ar fi făcut puțină curățenie, a rămas literă moartă. Dar rețineți, numai în România. Cehia a avut o astfel de lustrație. Slovacia a avut. Slovenia a avut. Polonia a avut. România nu a avut. Iar astfel au avut toată scena liberă să se manifeste. Și vedeți. Din presă, în politică, în afaceri, în viața socială, chiar și în viața culturală. Deci noi suntem aici un fel de pionieri ai unei noi realități românești!”, a conchis Datcu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro