• cel mai longeviv culturist român în activitate nu-şi va putea sărbători ziua de naştere cu prietenii din cauza pandemiei de coronavirus • “Va fi cea mai tristă aniversare din viaţa mea”, spune Vasile Crăciun
Iniţiatorul mişcării sportive de culturism din Brăila şi, totodată, cel mai longeviv culturist român în activitate, Vasile Crăciun, va împlini pe 11 aprilie 61 de ani. Însă mastersul culturismului românesc nu-şi va putea sărbători ziua de naştere aşa cum şi-ar fi dorit din cauza pandemiei de coronavirus care afectează nu numai sportul de la noi din ţară ci din întreaga lume.
“Ce să sărbătoresc? În vremurile astea mai poţi să te gândeşti la aşa ceva? Stau acasă, fac antrenament aşa pentru mine, mă odihnesc. Prietenii îmi vor face urări pe reţelele de socializare sau la telefon. Doar în acest fel voi fi felicitat. Va fi cea mai tristă aniversare din viaţa mea. Sălile de sport au fost închise. Toate competiţiile de culturism au fost anulate şi nu văd să se revină la normal aşa curând. Le recomand tuturor brăilenilor să stea acasă şi să nu iasă decât atunci când este imperios necesar. Doar aşa putem să scăpăm mai repede de această situaţie cu care nu ne-am mai confruntat niciodată”, a declarat mastersul culturismului românesc.
Vasile Crăciun a început cariera sportivă în box, la vârsta de 8 ani, şi a practicat acest sport până la 20 ani. Primii paşi în culturism i-a făcut la 22 de ani, la ACIND, iar în 2003 a înfiinţat primul club de culturism şi fitness din Brăila, CS Atlas. Primele aparate şi le-a proiectat singur, fiindcă nu existau în România de dinainte de 1989. Crăciun a fost campion naţional la culturism în anul 1993, iar ulterior a devenit multiplu campion naţional la clasa masters. De trei ori a fost vicecampion balcanic şi de cinci ori a cucerit bronzul balcanic.
După bronzul european din 2009, Vasile Crăciun a scris istorie în culturismul românesc, un an mai târziu, când a obţinut prima medalie de aur la masters pentru România. În acelaşi an, la Campionatele Mondiale din Antalia - Turcia, brăileanul s-a clasat între primii 10 sportivi.
Carierea de antrenor şi-a desfăşurat-o în paralel cu cea de sportiv. A început să antreneze în 1990 şi a scos performeri precum Eduard Câşlaru (triplu campion naţional), Sorin Danteş, Ionuţ Marinescu, Marian Stoian, Marcela Radu, Crina Ungureanu, Silvia Busuioc, toţi foşti campioni naţionali.