Mergi la conţinutul principal

Vasile Blaga: «Nu cred că un guvern tehnocrat este potrivit. PNL are oameni extrem de pregătiţi pentru a guverna efficient»

Vasile Blaga (59 ani) a devenit preşedinte al Partidului Democrat Liberal în 30 iunie 2012 şi şi-a menţinut poziţia până în luna noiembrie 2014, când a preluat statutul de copreşedinte al noului PNL, alături de liderul liberal Alina Gorghiu, ca urmare a fuziunii celor două partide. În 2004 - 2007 acesta a fost ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Călin - Popescu Tăriceanu, între 2008 - 2009 ministru al Dezvoltării Regionale în Guvernul Emil Boc şi în perioada 23 decembrie 2009 - 27 septembrie 2010 ministru de Interne în Guvernul Boc 2, după care şi-a dat demisia. Trebuie precizat că politicianul a fost preşedinte al Senatului României în perioada noiembrie 2011 - iulie 2012, iar în prezent este membru al Comisiei pentru apărare din Senat.
În aşteptarea vizitei programate pentru această zi, în judeţul nostru, Vasile Blaga a acordat un interviu, în exclusivitate, cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei".

- Deşi există o presiune media ca să faceţi publice numele miniştrilor din viitorul posibil Guvern Predoiu, păstraţi secretul în continuare? Care este motivul, mai ales că aţi putea creşte credibilitatea viitorului Guvern, dacă miniştrii "din umbră" şi-ar deconspira identitatea.
- În primul rând, PNL este decis să depună o nouă moţiune de cenzură în sesiunea din toamnă. Dacă vom reuşi să formăm o nouă majoritate în Parlamentul României, atunci putem vorbi despre un guvern PNL. Atunci şi numai atunci se vor face nominalizările miniştrilor de către premierul Cătălin Predoiu.
Nu cred că în acest moment este oportună nominalizarea miniştrilor. Credibilitatea viitorului guvern PNL este legată de principii - cele care au fost materializate în programul de guvernare prezentat de Cătălin Predoiu. Nu un nume sau altul fundamentează credibilitatea unei guvernări, ci consecvenţa în a implementa un program de guvernare asumat. Un ministru sau altul poate fi în orice moment înlocuit. Ceea ce rămâne constant este obiectivul guvernării.
- Dacă în toamnă pică Guvernul Ponta, spre ce variantă aţi opta până la viitoarele alegeri generale? Guvern tehnocrat, Guvern minoritar PNL sau un nou Guvern al unei noi majorităţi?
- Opţiunile pe care le va avea Partidul Naţional Liberal depind de negocierile pe care le vom relua în Parlament în sesiunea următoare. Este greu de anticipat în acest moment, atâta vreme cât vorbim de mai multe forţe politice: UNPR, UDMR, minorităţi, PSRO etc. Ca opţiune personală, evident că mi-aş dori un guvern PNL. Nu cred că un guvern tehnocrat este potrivit. PNL are oameni extrem de pregătiţi pentru a guverna eficient.
- Ce anume din politicile sau măsurile implementate de guvernele Ponta, noul PNL este dispus să susţină în continuare?
- PNL nu a susţinut şi nu susţine nicio măsură a guvernelor Ponta. Ponta joacă acum cartea relaxării fiscale, însă oamenii nu trebuie să uite cât rău a făcut prin introducerea a 43 de taxe şi impozite. Să ne spună domnul Ponta ce s-a ales de supraacciza la combustibil! Câţi kilometri de autostradă a construit cu banii colectaţi din supraacciză? Vă spun eu: zero km.
O altă "politică" a guvernelor Ponta a fost suprimarea investiţiilor publice - un alt lucru pe care l-am reclamat public. Tot aşa, miliardele de euro din fonduri europene pierdute din exerciţiul financiar 2009-2013. Este foarte greu să identifici o măsură pozitivă pe care Guvernul Ponta a luat-o în 3 ani de guvernare. Pot să spun cu certitudine că PNL susţine în continuare relaxarea fiscală. Este un obiectiv asumat şi în programul de guvernare al lui Cătălin Predoiu, dar şi unul care a fost impus prin amendamentele PNL la Codul Fiscal - reducerea TVA de la 24 la 19%, eliminarea taxei pe stâlp, eliminarea supraaccizei la carburant. Toate acestea, evident, dublate de o mai bună colectare, eliminarea găurilor negre din economie şi măsuri pentru o creştere economică sănătoasă.
Putem vorbi aici şi de măsuri neimplementate de Victor Ponta şi pe care le vom susţine printr-o guvernare PNL: reforma instituţiilor statului care produc pierderi la buget, economia ca obiectiv de securitate naţională, integrarea totală în Uniunea Europeană prin accesul la Schengen, convergenţa economică cu celelalte economii din UE etc. Marea diferenţă între guvernările Ponta şi o viitoare guvernare a PNL este legată de viziune. PNL nu îşi doreşte o guvernare care cârpeşte pe ici, pe colo. Eficienţa unei guvernări se traduce prin fundamentarea bunăstării pe o economie sănătoasă, în creştere, pe reforme sectoriale - sănătate, învăţământ, administraţie, pe o absorbţie a fondurilor europene cât mai apropiată de 100% şi pe un sistem judiciar independent şi eficient. Toate aceste obiective sunt descrise amănunţit în programul de guvernare al PNL, pe care l-am făcut public în luna februarie.

Întâlnirea Alinei Gorghiu cu tinerii brăileni nu va mai avea loc la Facultatea de Inginerie

PNL-iştii brăileni au ţinut să facă anumite precizări în privinţa programului vizitei de astăzi a copreşedinţilor liberali Alina Gorghiu şi Vasile Blaga în judeţul nostru. Potrivit unui comunicat de presă emis, ieri, de liberali, întâlnirea Alinei Gorghiu cu tinerii brăileni nu va mai avea loc în Aula Facultăţii de Inginerie Brăila, aşa cum s-a precizat iniţial. Deşi documentul nu prezintă o altă locaţie, discuţia politicianului cu tinerii din Brăila ar trebui să aibă loc în intervalul 15:00 - 16:00.
Precizăm că, astăzi, cei doi lideri PNL sunt aşteptaţi încă de dimineaţă pentru a participa la o întâlnire cu agricultorii la Casa de Cultură a oraşului Însurăţei. De asemenea, Gorghiu şi Blaga vor participa la şedinţa CJEx al PNL, ce va avea loc la noul sediu din Bulevardul Independenţei, nr. 8, bl. B1, etaj 1, precum şi la o întâlnire cu oameni de afaceri din judeţ, la fostul sediu al PDL Brăila, de pe Calea Călăraşilor. Ultimul popas al politicienilor va fi platoul de filmare al televiziunii Realitatea Galaţi - Brăila, unde vor intra în direct cu Marian Coman, realizatorul emisiunii "Realitatea în Obiectiv", difuzată la ora 20:00.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro