* este vorba despre trei bărbați, toți din capitală, care acum sunt în izolare și urmează un tratament simptomatic * din fericire, starea lor este una bună, se arată în informațiile oficiale * ”variola maimuței” a fost descoperită la maimuțele de laborator, în 1958, iar 12 ani mai târziu, boala a fost depistată și la oameni * iată care sunt simptomele pe care trebuie să le luăm în considerare
Ministerul Sănătății (MS) a confirmat trei cazuri de ”Variola maimuței” (Monkeypox) toate din capitală, fiind vorba despre trei bărbați. Primul bolnav diagnosticat cu ”variola maimuței” s-a infectat după ce a intrat în contact cu o persoană apropiată care a călătorit în mai multe țări europene și în care existau deja astfel de cazuri. În cel de-al doilea caz este vorba despre un bărbat în vârstă de 32 de ani, care s-a prezentat săptămâna trecută la o clinică medicală pentru mai multe investigații, iar rezultatul a arătat că acesta este infectat cu ”variola maimuței”. Al treilea caz a fost confirmat la un bărbat de 31 de ani, tot din București, depistat după ce a mers marți, la un spital din capitală. Conform informațiilor oficiale, bolnavii sunt acum izolați și urmează un tratament simptomatic, iar starea lor este una bună, dar vor rămâne în izolare.
Vă amintim că, luna trecută, în țara noastră, au existat două suspiciuni de îmbolnăvire cu variola maimuței, dar analizele de laborator le-au infirmat. Se pare că a fost vorba despre două cazuri de varicelă, întrucât simptomele sunt asemănătoare.
Ce este variola maimuței
Potrivit metodologiei de supraveghere a cazurilor suspecte/confirmate de infecție cu acest virus, publicată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) din România, ”variola maimuței” (MPX) este cauzată de virusul monkeypox, care aparține genului orthopoxvirus, din familia Poxviridae. Este prezentă în părți din Africa, unde se înregistrează în jur de 9.000 de cazuri pe an. Există două tulpini. Una originară din Africa de Vest, care se răspândește acum în afara Africii, și o alta din Congo, despre care se știe că este mai periculoasă. A fost descoperită, prima dată, la maimuțele de laborator, în 1958, și de aici îi provine și numele, iar în anii 70 boala a fost depistată și la oameni. Cu toate astea, se crede însă că rozătoarele precum șobolanii, șoarecii și veverițele sunt gazda naturală a acestei boli, nu maimuțele. Cert este că, potrivit INSP, boala nu se răspândește ușor interuman: ”Transmiterea interumană a MPX de la o persoană infectată are loc prin contact cu materialul infecțios din leziunile cutanate, prin picături respiratorii și prin obiecte contaminate.” Și nu oricum. Transmiterea prin picături respiratorii necesită contact prelungit față în față, conform aceleiași surse. Totodată, se mai cunoaște că debutul rashului, adică a erupțiilor cutanate, este considerat începerea perioadei infecțioase. Cu toate acestea, se consideră că persoana cu simptome prodromale poate să transmită virusul. Perioada de incubație a variolei este de obicei de la 6 la 13 zile, dar poate varia de la 5 la 21 de zile, după cum se mai arată în metodologia pusă la dispoziție de către medicul brăilean Raluca Vodă.
Cum ne dăm seama dacă suntem infectați
În primul rând trebuie să reținem că ”variola maimuței” nu este o boală gravă și se vindecă de la sine. În ceea ce privește simptomele, febra (de obicei ridicată, peste 38,5 grade Celsius), durerile de cap, umflarea nodulilor limfatici, oboseală, dureri lombare și durerile de mușchi sunt semnale importante pe care ar trebui să le luăm în considerare. Pe lângă acestea, apar erupții cutanate, care se văd la o zi sau două după episodul febril. Simptomele pot să dureze de la două la patru săptămâni și, în cele mai multe cazuri, vindecarea se face de la sine. Totuși, specialiștii ne avertizează că pot să apară și cazuri severe la copii mici, femei însărcinate, vârstnice sau la persoanele cu sistem imunitar slăbit. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății recomandă ca orice persoană care în perioada aceasta prezintă o erupție cutanată neobișnuită ar trebui să consulte medicul, cu atât mai mult dacă persoana în cauză are legătură epidemiologică cu un caz confirmat sau probabil de ”variola maimuței” în perioada de 21 de zile anterioare datei debutului, a călătorit în țări endemice MPX, este o persoană de orice orientare sexuală care a avut parteneri sexuali multipli sau necunoscuți în perioada de 21 de zile anterioare datei debutului, este homosexual, are un rezultat pozitiv al testului de laborator privind infecția cu orthopoxvirus (de exemplu, test RT-PCR pozitiv pentru orthopoxvirus fără secvențiere, microscopie electronică, serologie) . ”Orice pacient cu suspiciune de variola maimuței trebuie investigat și izolat în timpul perioadelor infecțioase presupuse și cunoscute, adică în timpul stadiilor prodromale și cu erupții cutanate ale bolii. Urmărirea în timp util a contacților, măsurile de supraveghere și comunicarea riscurilor între furnizorii de servicii medicale sunt destinate prevenirii apariției altor cazuri și gestionării eficace a epidemiei actuale”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Experții în Sănătate Publică recomandă, pentru protecție, păstrarea măsurilor de igienă adoptate în timpul pandemiei de coronavirus, respectiv spălarea frecventă a mâinilor și dezinfectarea cu o substanță pe bază de alcool, iar în cazul în care v-ați infectat, izolarea.