• asta a declarat deputatul PNL Brăila, făcând referire la iniţiativa sa legislativă promovată încă de anul trecut, care în prezent se află la comisii în Parlament • acesta a vorbit şi despre un alt proiect extrem de important care vizează posibilitatea celor cu teren suplimentar în curţi de a înscrie mult mai uşor suprafeţele în Cartea Funciară
Deputatul PNL Brăila, Vasile Varga şi-a prezentat, recent, două dintre priorităţile stabilite pentru 2018 în ceea ce priveşte activitatea din Parlament. Acesta a vorbit în primul rând despre continuarea demersului privind eliminarea taxei pentru apa pluvială. Deşi s-a arătat destul de sceptic în privinţa rezultatului, dând ca exemplu ceea ce s-a întâmplat la nivel local, în ciuda faptului că liberalii au strâns mii de semnături în privinţa acestui deziderat, Varga susţine că vrea să impulsioneze pe cât posibil colegii parlamentari, astfel încât acest demers să treacă. Momentan proiectul demarat anul trecut de liberal, se află în lucru la Comisiile de specialitate din Parlament.
“Voi continua demersurile de anul trecut, pe care colegii mei din Parlament le-au susţinut în unanimitate, la fel ca organizaţia locală a PNL Brăila. Vorbesc în primul rând despre întrebarea pe care şi-o pune orice cetăţean al acestui municipiu: ce se întâmplă cu taxa la apa pluvială?! Este o chestiune pe care văd că nu vrea nimeni să o rezolve pentru populaţia Municipiului Brăila. Eu am iniţat acest proiect. A plecat de la Biroul Permanent şi se află la comisiile tehnice. Sperăm în această legislatură să o avem spre dezbatere şi să treacă. Deşi avem experienţa foarte clară de la Brăila. În momentul iniţierii acestui proiect, s-a hotărât aici la partid să facem toate demersurile, să mergem în toate locuinţele municipiului să strângem semnăturile cetăţenilor care sunt de acord cu diminuarea acestei taxe pe apa pluvială. Însă nu s-a dorit acest lucru”, a declarat Varga.
Acesta a ţinut să precizeze că este cu atât mai neplăcut să plătească o asemenea taxă pentru cei care locuiesc la casă şi nu au curtea asfaltată, astfel că apa nici măcar nu ajunge în canalizare.
“Nu este în regulă! Sau exemplul elocvent cu ce s-a întâmplat anul trecut în Municipiul Brăila, când trei luni de zile nu a plouat, dar am plătit apa pluvială, că aşa a venit de la Constanţa, de la o staţie meteo care ar fi prognozat şi ce s-a întâmplat în judeţul Brăila. Cred că o vom rezolva în această perioadă imediat următoare, când începe activitatea în Parlament”, a punctat Varga.
Se încearcă simplificarea procedurilor pentru înscrierile în Cartea Funciară
Un alt proiect pe care deputatul PNL Brăila susţine că vrea să îl rezolve în acest an este simplificarea procedurilor pentru cei care vor să îşi înscrie terenurile în Cartea Funciară. Varga a vorbit despre modificarea Legii Cadastrului şi a Codului Civil şi cel de Procedură Civilă, în acest sens.
“Ce se întâmplă astăzi cu terenurile din curţile cetăţenilor care nu pot să le înscrie în Cartea Funciară, nu este normal. Toată ziua se vorbeşte că se face gratuit cadastrul, cu bani de la Banca Mondială. Deocamdată în judeţul Brăila, spre deosebire de alte judeţe, nu am văzut nicio localitate care să apară în Monitorul Oficial că a terminat cadastrul. Au fost primele două localităţi - ca experimente -, şi au primit bani: Movila Miresii şi Tudor Vladimirescu. Apoi au urmat celelalte, dar deocamdată nu s-a finalizat nimic. Nicio autoritate administrativ teritorială nu poate să încheie un contract de concesiune. Am primit numeroase mesaje de la asociaţia primarilor de municipii, sau de consilii locale. Aşa că am promovat această iniţiativă legislativă. A trecut de Camera Deputaţilor. Acum o urmărim la Senat în această sesiune. Vrem ca fiecare cetăţean să poată să îşi înscrie în Cartea Funciară diferenţa de teren pe care o are în curte, uneori chiar de peste 30 de ani sau 40 de ani. Dacă te duci azi la Cartea Funciară cu o astfel de problemă - să zicem că ai diferenţă de 10% din teren -, nu ţi-o poate înscrie. Trebuie să te duci la judecător şi să te judeci. Şi constaţi că tu, care stai acolo în curte de 30 - 40 de ani cu părinţii tăi, ajungi să te judeci cu tine. Este absurd!”, a conchis Varga.