Varga vine cu măsuri concrete după accidentul din «Staţia Morţii» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Varga vine cu măsuri concrete după accidentul din «Staţia Morţii»

• deputatul liberal Vasile Varga, candidat pe poziţia 2 pe lista PNL pentru încă un mandat în Cameră, a ţinut să anunţe, ieri, că şi-a ţinut promisiunea în privinţa modificării codului rutier • Varga s-a arătat impresionat de accidentul care a avut loc pe 4 aprilie în Brăila, când 5 persoane au fost călcate cu maşina în timp ce aşteptau în staţia de autobuz • pentru a preîntâmpina asemenea evenimente nefericite, acesta a venit cu măsuri mai drastice care să oblige medicii să anunţe din timp Poliţia în cazul în care au pacienţi cu probleme ce le pot afecta capacitatea de a conduce

 

Accidentul teribil care a avut loc în dimineaţa zilei de 4 aprilie, când un şofer a intrat pe contrasens, a călcat cu maşina şi a ucis 5 persoane care se aflau în staţia de autobuz de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, nu a trecut neobservat de parlamentarii liberali. Deputatul Vasile Varga a emis, ieri, un comunicat de presă prin care a anunţat faptul că modificările pe care le-a propus la Codul Rutier, după evenimentul cunoscut drept „Staţia Morţii”, îşi urmează traseul în Parlament şi ar putea fi adoptate până la finalul anului.

„Am citit în presa de săptămâna trecută că s-a dat sentinţa în cazul şoferului care a ucis cinci persoane, în luna aprilie, pe şoseaua Râmnicu Sărat. Un moment de un tragism ieşit din comun - cinci oameni nevinovaţi au murit aşteptând un autobuz -, care m-a determinat să am o iniţiativă legislativă, prin care astfel de evenimente să fie preîntâmpinate. Vă reamintesc că drama putea fi evitată dacă medicul care ştia că şoferul este bolnav de epilepsie ar fi anunţat poliţia, pentru că epilepsia este o boală care duce la anularea permisului de conducere. Practic, am demarat procedura de modificare a codului rutier, lege care reglementează circulaţia pe drumurile publice”, a declarat Varga, cu precizarea că, în prezent, legea este destul de ambiguă. Mai exact, potrivit deputatului PNL, totodată candidat pe a doua poziţie a listei partidului pentru încă un mandat la Cameră, din legea actuală nu rezultă clar cine este responsabil de starea de sănătate a şoferului: medicul de familie sau o unitate autorizată, unde ar trebui să se facă un control medical.

„Principala modificare a legii constă în faptul că examinarea medicală în vederea obţinerii sau reînnoirii permisului de conducere se va face doar în unităţi de asistenţă medicală autorizate din fiecare judeţ, iar lista acestor unităţi medicale se va stabili prin ordin al Ministrului Sănătăţii şi va fi afişată pe site-ul Poliţiei Rutiere. Orice medic, fie că este medicul de familie, fie că este un medic specialist, atunci când va constata că o persoană prezintă afecţiuni de natură să pună în pericol siguranţa traficului, va informa acea persoană că, în 24 de ore, este obligată să solicite unei unităţi de asistenţă medicală autorizate examenul medical necesar. După efectuarea examenului medical, unitatea autorizată va transmite atât medicului care a descoperit afecţiunea pacientului, cât şi poliţiei rutiere, că persoana respectivă este inaptă să conducă o maşină, evident dacă se constată acest lucru. Şi în cazul în care persoana respectivă este capabilă să conducă, medicul care a avut suspiciuni va fi informat”, a mai completat PNL-istul. De asemenea, acesta a punctat că dacă medicul care a îndrumat pacientul nu primeşte în 30 de zile niciun semnal din partea unităţii medicale autorizate privind starea pacientului, va comunica direct poliţiei rutiere numele, prenumele şi codul numeric personal al persoanei suspectate a fi bolnave şi faptul că a fost îndrumată să se prezinte la o unitate specializată.

„În acest fel se responsabilizează atât medicii, cât şi Poliţia, pentru ca suferinzii care pun în pericol traficul să nu mai ajungă la volan. Iniţiativa legislativă îşi urmează traseul în Parlament şi va fi cu siguranţă aprobată până la finalul acestui an”, susţine Varga.

 

Liberalul se mai laudă cu o iniţiativă pentru siguranţa cetăţeanului

Totodată, Vasile Varga mai precizează în cadrul comunicatului, că modificările aduse codului rutier nu reprezintă singura sa iniţiativă legislativă în privinţa siguranţei cetăţeanului. Acesta a subliniat că este unul dintre iniţiatorii Legii privind siguranţa în unităţile de învăţământ, demers care în momentul de faţă se află în dezbaterea comisiilor de specialitate.

„Această iniţiativă a venit pe fondul creşterii violenţei în şcoli, un fenomen despre care şi dumneavostră, mass-media aţi scris, iar promovarea siguranţei în şcoală înseamnă, în primul rând, combaterea violenţei şcolare. Practic, legea implică toţi actorii care trebuie să se ocupe de acest fenomen: şcoala, inspectoratul şcolar, inspectoratul de poliţie, reprezentanţii primăriilor, care au obligaţia ca, anual, înainte de începerea anului şcolar, să elaboreze un plan pentru creştereaa siguranţei în perimetrul şcolii. Inspectoratele de poliţie vor avea obligaţia să desemneze un poliţist responsabil de siguranţa şcolară, pentru fiecare unitate de învăţământ, iar pe toată durata orelor, cât timp elevul stă la şcoală, responsabilitatea pentru integritatea lui fizică va aparţine conducerii unităţii de învăţământ”, a declarat Varga. De asemenea, acesta a mai completat că tot acest proiect de lege prevede că membrii Consiliului de administraţie, împreună cu reprezentanţi ai părinţilor şi elevilor vor stabili de comun acord uniforma şi matricola, ce vor trebui purtate obligatoriu.

„De asemenea, accesul în unităţile şcolare se va face doar pe baza carnetelor de elev, vizate, iar pentru vizitatori, pe baza cărţii de identitate. Orice vizitator va avea obligaţia să poarte un ecuson, eliberat de şcoală, pe toată durata vizitei. Toate şcolile vor fi obligate să aibă paznic sau să încheie un contract cu o firmă de pază (obligă autorităţile locale să suporte această măsură). Plecarea din şcoală a elevilor se va face doar în baza unei solicitări scrise din partea părinţilor, prin care să se justifice nevoia de a părăsi şcoala. Legea va impune autorităţilor locale, respectiv primăriilor, să delimiteze perimetrul fiecărei şcoli, să îl împrejmuiască, să asigure fondurile necesare pentru iluminatul curţii, pentru pază, astfel încât siguranţa elevilor să poată fi menţinută”, a conchis sursa citată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro