• de acum înainte, şoferii care suferă de afecţiuni ce le pot afecta capacitatea de a conduce nu se vor mai putea urca la volan la fel de uşor ca înainte, a anunţat deputatul PNL BrăilaVasile Varga • potrivit noilor modificări la Codul Rutier, dacă un medic de familie sau un medic specialist are suspiciuni că pacientul său nu are capacitatea de a conduce, este obligat să îi emită bilet de trimitere la un consult de specialitate într-o unitate medicală autorizată • măsura vine după accidentul teribil ce a avut loc în 2016, în Brăila, când un şofer cu probleme neurologice a intrat pe contrasens şi a călcat cu maşina şi ucis 5 persoane care se aflau în staţia de autobuz
Deputatul PNL Brăila Vasile Varga a ţinut să anunţe că a reuşit modificarea Codului Rutier pentru a diminua riscul provocării de accidente de către persoanele care suferă de probleme de sănătate ce le pot afecta capacitatea de a conduce. Asta prin obligarea medicilor să anunţe imediat astfel de situaţii şi să solicite un control amănunţit al pacienţilor. Este vorba despre aprobarea unor modificări aduse la Codul Rutier, propuse de deputatul Vasile Varga, la scurt timp după tragedia din primăvara anului 2016, din Brăila, când cinci persoane care aşteptau autobuzul au fost ucise în staţia Braicar de pe şoseaua Râmnicu Sărat de un şofer care, aşa cum s-a dovedit ulterior, era diagnosticat cu afecţiuni neurologice.
Potrivit unui comunicat emis de parlamentar, modificarea Codului Rutier prin care se reglementează circulaţia pe drumurile publice se impunea, în condiţiile în care, din vechea formă a legii nu rezulta clar cine era responsabil de starea de sănătate a unui şofer.
“Principala modificare a legii constă în faptul că examinarea medicală şi psihologică a unui conducător auto se va face nu doar la obţinerea sau prelungirea valabilităţii carnetului de conducere sau la obţinerea certificatului de atestare profesională pentru conducătorii profesionişti, ci ori de câte ori un medic de familie sau un medic specialist are suspiciuni că pacientul său are o afecţiune care îi poate afecta capacitatea de a conduce. Orice medic poate recomanda un consult de specialitate într-o unitate medicală autorizată, existentă la nivelul fiecărui judeţ”, a declarat Varga.
Sursa citată a mai adăugat că lista unităţilor unde se vor efectua examinările medicale şi psihologice va fi stabilită prin ordin al ministrului Sănătăţii, iar apoi va fi publicată în Monitorul Oficial şi pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii.
Ce presupun modificările la Codul Rutier
Potrivit lui Vasile Varga, orice medic, atunci când va constata că o persoană prezintă afecţiuni de natură să pună în pericol siguranţa traficului, este obligat să îi emită bilet de trimitere către unul dintre cabinetele aflate pe listă, iar pacientul are obligaţia de a se prezenta la consultul de specialitate, în maximum trei zile. La rândul său, medicul specialist are obligaţia ca, atunci când constată că posesorul permisului de conducere este inapt să conducă o maşină, un tractor sau un tramvai, să comunice acest lucru, în termen de o zi, către Poliţia Rutieră şi medicul care a făcut trimiterea. Poliţia rutieră va retrage imediat permisul de conducere al persoanei care are o afecţiune incompatibilă cu şofatul.
De asemenea, medicului care a avut bănuielile iniţiale privind starea de sănătate precară a pacientului îi revine obligaţia ca, în cazul în care, în termen de 30 de zile, nu primeşte niciun răspuns de la unitatea medicală autorizată, să anunţe poliţia rutieră pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea şi să comunice numele, prenumele, codul numeric personal al pacientului şi faptul că acesta a fost trimis spre examinare de specialitate.
“Sper sincer ca aceste modificări aduse Codului Rutier să elimine riscul ca tragedii precum cea întâmplată la Brăila să mai fie posibile. Am urmărit o responsabilizare comună, atât a medicilor de familie, cât şi a medicilor specialişti, precum şi a poliţiştilor. Cred că, dacă toată lumea îşi va face onest datoria, cercul se închide, iar riscul ca un bolnav de epilepsie, spre exemplu, să mai ajungă la volan va fi unul aproape inexistent”, a conchis Varga.