Varga insistă pe nevoia “reinventării” sectoriştilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Varga insistă pe nevoia “reinventării” sectoriştilor

• deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, susţine că Mihai Fifor, ministrul Afacerilor Interne, are obligaţia să le redea poliţiştilor credibilitatea şi rolul în comunitate • parlamentarul a atras atenţia că este imperios necesară reintroducerea în sistem a sectoriştilor pentru a fi evitate cazuri în genul celui din Caracal • ca urmare a intervenţiilor sale, Varga a dorit să precizeze că Fifor a vorbit despre reînfiinţarea posturilor de poliţie în fiecare comună şi asigurarea permanenţei în cadrul acestora

 

Deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, a dorit să atragă din nou atenţia că reintroducerea sectoriştilor ar ajuta la evitarea unor cazuri precum cel de la Caracal. Deşi a mai luat o dată poziţie în această privinţă, imediat după evenimentele de la Caracal, subliniind anomaliile cu care se confruntă Poliţia Română din punctul său de vedere, ca urmare a unor reforme incoerente, Varga a emis un nou comunicat de presă în care insistă pe ideea că poliţiştii nu trebuie rupţi de realităţile din teren. Deputatul susţine că locul sectoriştilor din mediul urban, care puteau desfăşura activităţi operative pe orice domeniu, făceau anchete în cazuri de mică amploare şi participau la cercetări penale complexe, a fost luat de poliţistul de proximitate, care are drept principală atribuţiune activitate de prevenţie. Dar poliţistul de proximitate nu mai este obligat să-i cunoască pe membrii comunităţii, activitatea economică din zonă, astfel că implicarea este tot mai redusă, a dorit să avertizeze Varga. Tabloul este similar şi în mediul rural, unde lucrătorul dintr-un post de poliţie a devenit un funcţionar cu program de la 8:00 la 16:00, care face naveta în cel mai apropiat oraş, iar permanenţa este asigurată de patrule mobile, care acţionează pe raza mai multor comune, acoperind, uneori, şi distanţe de 50-60 de kilometri, mai spune deputatul.

“Eficienţa unui astfel de mod de organizare este îndoielnică, cât timp poliţistul nu mai are o legătură profundă cu oamenii şi comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea. Mă întreb cum poate un poliţist care nu cunoaşte o comunitate, dar care este nevoit să intervină acolo, după orele 16:00, să-şi facă o imagine complexă şi corectă asupra locului, a oamenilor, a realităţilor privind potenţialul infracţional sau să cunoască firele, adeseori nevăzute, care îi leagă pe membrii comunităţii?”, a afirmat Varga, în cadrul unei declaraţii susţinute în Camera Deputaţilor.

 

Varga consideră că semnalele sale au ajuns la ministrul Afacerilor Interne

 

Deputatul brăilean a dorit să puncteze, printre altele, că semnalele de alarmă pe care le-a tras în legătură cu acest subiect, au ajuns la urechile ministrului Afacerilor Interne, Mihai Fifor, care a vorbit recent despre reînfiinţarea posturilor de poliţie în fiecare comună şi asigurarea permanenţei în cadrul acestora.

“Decizia trebuie dublată de regândirea conţinutului muncii de poliţist. Reînfiinţarea posturilor de poliţie, permanenţa sunt la fel de importante ca şi  atribuţiile poliţistului, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Domnule ministru Fifor, dacă într-adevăr vă doriţi să faceţi ceva şi nu vă folosiţi de acest subiect doar pentru campania electorală, atunci aveţi responsabilitatea să schimbaţi lucrurile! Daţi ce nume doriţi lucrătorului din poliţie: sectorist, poliţist de proximitate sau inventaţi orice altă titulatură! Nu ambalajul contează, ci conţinutul. Redaţi acestei munci credibilitatea, răspunderea şi rolul în comunitate! Puneţi în fişa postului obligativitatea unui poliţist de proximitate, indiferent că acţionează în urban sau în rural, de a-şi cunoaşte membrii comunităţii şi unde există potenţialele pericole, redaţi-le capacitatea de a lua decizii şi de a interveni, pentru că doar aşa vom reuşi să avem o Poliţie Română funcţională, eficientă, demnă şi respectată!”, este mesajul lui Varga pentru ministrul Mihai Fifor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro