Mergi la conţinutul principal

Varga avertizează privind «jaful» PSD la Pilonul II de pensii

• deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, s-a arătat ferm convins că în ciuda tuturor dezminţirilor publice, social-democraţii încearcă să elimine Pilonul II de pensii • acesta a precizat că PSD deja a făcut prima mişcare prin micşorarea contribuţiei din salariul brut la 3,75% • liberalii au propus un amendament la OUG 82/2017, prin care solicită creşterea contribuţiei la 6 procente • Liviu Dragnea a precizat, ieri, că nu există nicio decizie în Guvern, partid sau Coaliţie privind desfiinţarea Pilonului II de pensii

 

Parlamentarul PNL Brăila, Vasile Varga, este ferm convins că social-democraţii vor să desfiinţeze pilonul II de pensii, în ciuda dezminţirilor pe care liderul PSD le-a tot făcut de când acest subiect a ieşit în spaţiul public. Deputatul a afirmat că este vorba despre un “jaf” pe care PSD-ul îl plănuieşte la adresa salariaţilor din România şi a viitorilor pensionari.

“Ultima intervenţie pe care a avut-o preşedintele PSD-ului a fost aceea că nu se modifică nimic, «surprins» de unde au apărut aceste chestiuni. Dar constatăm că astăzi ne aflăm în faţa unuia dintre cele mai mari jafuri pe care actuala guvernare îl pregăteşte la adresa salariaţilor din România şi a viitorilor pensionari. Este de fapt vorba despre o naţionalizare a celui de-al doilea pilon de pensie care are un caracter de pensie privată suplimentară. În ţara noastră astăzi, există, pilonul 1 care înseamnă o pensie de stat, o contribuţie de 25% din salariul brut. Toţi cei care au până în 45 de ani, contribuie şi la pilonul 2, la această pensie privată sublimentară, ceea ce înseamnă un procent de 3,75 din salariul brut. Şi atunci: 21,25% din contribuţie se duce la stat, iar 3,75% la pilonul 2. Statul vira până acum obligatoriu acest procent direct către fondul privat de pensii. Ne aflăm astăzi în faţa unei diminuări, pe care PSD a pus-o în aplicare din acest an, când contribuţia la pilonul 2 a scăzut de la, 5,1% la 3,75%”, a declarat Varga, făcând referire la OUG 82/2017, prin care s-a luat această decizie.

Potrivit deputatului, până în momentul de faţă se estimează că sunt peste 7 milioane de salariaţi care au contribuit cu peste 9,1 miliarde de euro la Pilonul II. Bani pe care, avertizează Varga, PSD-iştii ar încerca să pună mâna prin diferite mijloace.

“Ce vrea să facă Guvernul PSD? Să desfiinţeze pilonul 2, să pună mâna pe banii oamenilor din conturile personale. Să naţionalizeze pilonul 2 şi să-l comaseze cu Pilonul I. De altfel, asta a fost prima variantă vehiculată. Apoi PSD a anunţat că la Pilonul 1 va contribui toată lumea, ca şi până acum, iar cel mai probabil, Pilonul II va fi opţional. Oamenii vor trebui să decidă dacă vor toţi banii la pilonul I sau dacă sau dacă vor şi pilonul 2. Asta va însemna că vom plăti lunar în continuare, contribuţiile la stat la bugetul pensiilor publice, dar, dacă se aplică ideea PSD, statul va păstra toţi banii şi nu ne va mai vira, ca până acum, un procent, către fondurile administrate privat. Or, banii din Pilonul II sunt proprietatea celor care contribuie, nu a statului, iar raţiunea înfiinţării acestuia a fost ca viitorii pensionari să aibă un supliment financiar care să se adauge la pensia primită de la stat”, a mai punctat liberalul, cu precizarea că înfiinţarea Pilonului II a fost chiar una dintre condiţiile acceptate de România la aderarea la Uniunea Europeană.

 

PNL vrea majorarea contribuţiei la Pilonul II

Varga a mai precizat că în acest moment pilonul public de pensii nu reuşeşte să acopere integral plata pensiilor şi funcţionează cu un deficit de aproximativ 14 miliarde lei. “Şi asta, în condiţiile în care numărul pensionarilor, raportat la cel al salariaţilor, este acum de 1 la 1. Se estimează, însă, că acest raport va deveni în viitor de 3 pensionari la 1 salariat, ceea ce va face şi mai dificilă plata pensiilor de stat”, a completat deputatul.

Liberalul a afirmat că PSD-iştii vor să diminueze contribuţiile la Pilonul II pentru ca ulterior, treptat, să îl naţionalizeze. Acesta a avertizat că primul pas a fost deja făcut prin OUG 82/2017, unde liberalii încearcă în prezent să aducă amendamente prin care să se regleze situaţia.

“Noi, liberalii - care, de altfel am introdus în guvernarea noastră acest pilon II -, milităm pentru o creştere a contribuţiei cu 6 procente din cele 25% plătite către stat, aşa cum s-a promis, dar nu s-a mai aplicat. De altfel, noi am depus un amendament la OUG 82/2017, care prevede această creştere. Dacă amendamentul va fi votat, PNL va vota şi el «pentru» OUG 82. Dacă nu, vom vota «împotrivă» în Parlament. Mai mult, vom sesiza Curtea Constituţională, pentru că această diminuare este neconstituţională, afectează dreptul la proprietate şi dreptul la pensie. Luăm în calcul inclusiv iniţierea unui proces colectiv, în numele celor afectaţi de această ordonanţă, pentru a obţine suspendarea ei şi dacă nu vom găsi câştig de cauză în România, vom merge până la instanţe europene”, a conchis Varga, cu precizarea că aşteaptă să vadă cum vor decurge dezbaterile la Comisia de buget - finanţe din Parlament.

Pe de altă parte, în acest context, atât reprezentanţii guvernului, cât şi liderul PSD, Liviu Dragnea au afirmat, ieri, că eliminarea Pilonului II de pensii a ajuns în programul de guvernare dintr-o eroare, astfel că acesta nu se va elimina sau naţionaliza. Chiar şi aşa, Dragnea a admis posibilitatea unei suspendări temporare a plăţilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro