• potrivit deputatului PNL Brăila, Vasile Varga, este vorba despre fonduri nerambursabile de peste 43 milioane euro • acestea pot fi accesate în intervalul 15 iulie - 15 octombrie 2020, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020
Veste bună pentru tinerii fermieri români care doresc să-şi înfiinţeze exploataţii agricole. Potrivit unui comunicat de presă emis de deputatul PNL Brăila, Vasile Varga, aceştia pot solicita fonduri nerambursabile în valoare de peste 42 de milioane de euro. Sesiunea de primire a solicitărilor de finanţare, pentru submăsura 6.1 - „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR - 2020) a debutat pe 15 iulie şi este valabilă până pe 15 octombrie 2020, ora 16:00, sau până la epuizarea fondurilor alocate acestei sesiuni. Sprijinul acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil. Fiecare întreprinzător poate beneficia de un grant în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcţie de dimensiunea exploataţiei agricole, a ţinut să mai sublinieze parlamentarul.
“Este o oportunitate extraordinară pentru toţi tinerii brăileni care vor să-şi dezvolte o afacere în agricultură, inclusiv pentru cei care au plecat în străinătate şi vor să se întoarcă acasă. Pentru că, din fondurile totale disponibile pentru sesiunea din acest an, în valoare de peste 43 de milioane de euro, 20 de milioane de euro sunt alocaţi pentru tinerii fermieri din diaspora. Este prima dată când există o alocare distinctă pentru cei din afara graniţelor ţării. Mulţi au promis că vor lua măsuri să aducă tinerii înapoi acasă. Iată că Guvernul liberal chiar face un pas important şi sper ca mulţi brăileni plecaţi din judeţ să ia în calcul această oportunitate şi să revină lângă familii, să-şi dezvolte propriile ferme”, a declarat Varga.
Sursa citată a mai punctat că finanţarea se acordă tinerilor fermieri, sub formă de sumă forfetară, în două tranşe: 75% din cuantumul sprijinului - la semnarea Contractului de finanţare şi 25%, în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăşi, însă, trei ani de la semnarea Contractului de finanţare sau cinci ani, în cazul exploataţiilor pomicole.