Mergi la conţinutul principal

Varga anunţă că s-au schimbat regulile pentru concesionări şi înscrierile în Cartea Funciară

• deputatul PNL Brăila Vasile Varga a vorbit, recent, despre modificările pe care a reuşit să le aducă prin amendamente la Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, privind concesionările, dar şi la Legea 7/1996 a cadastrului în legătură cu înscrierile în Cartea Funciară • liberalul a explicat că de acum cei care au clădiri pe terenuri unde şi municipalitatea deţine o cotă parte, pot să îşi întregească proprietăţile prin concesionare fără bătăi de cap • de asemenea, proprietarii care deţin o suprafaţă de teren mai mare decât ceea ce s-a trecut în acte, pot să revizuiască documentele la Cartea Funciară mult mai uşor, fără instanţele de judecată

 

Deputatul PNL Brăila Vasile Varga susţine că a reuşit să rezolve câteva probleme privind concesionările şi înscrierile în Cartea Funciară prin amendamente aduse la  Legea 215/2001 a administraţiei publice locale, respectiv Legea 7/1996 a cadastrului. Mai exact, acesta a vorbit despre simplificarea procedurilor în situaţiile în care un proprietar are o construcţie pe o suprafaţă de teren unde şi municipalitatea deţine o bucată.

“Am iniţiat pe Legea 215 acest proiect, ca responsabilitatea pentru legalitatea în primul rând a actelor care merg în aparatul administrativ să fie numai a compartimentului de resort. Deci cei care fac orice proiect de hotărâre şi îşi pun sigiliul, semnătura lor, să fie răspunzători. Concesionarea terenurilor ce aparţin domeniului privat al unităţilor adminstrativ - teritoriale să poată să se realizeze direct asupra construcţiilor aşa cum a fost o dată. Pe scurt: un cetăţean, dacă are o suprafaţă de teren la care nu este proprietar deplin - deci o parte este proprietatea lui, dar alta este a Primăriei -, să poată să se adreseze CLM şi să i se concesioneze acces direct. Dacă eu am 90% din teren care este proprietatea mea şi 10% este a statului să pot să cumpăr, să nu stau cu o parte proprietate privată şi cu altă parte proprietate etapizată. Există şi această posibilitate astăzi, după ce acest proiect de hotărâre a trecut de Senat ca prima cameră şi de curând a trecut şi de Camera Deputaţilor”, a declarat Varga.

Mergând mai departe, liberalul a explicat că ideea acestor modificări i-a venit în urma discuţiilor pe care le-a avut cu Aurel Simionescu, pe vremea când acesta era primarul municipiului şi i-a cerut ajutorul pentru a rezolva astfel de situaţii.

 

Înscrieri în Cartea Funciară cu mai puţine bătăi de cap

Vasile Varga a precizat că tot în această sesiune parlamentară a fost aprobat un proiect de lege privind modificări aduse la Legea 7, a cadastrului, unde de asemenea a venit cu câteva amendamente importante. De acum, susţine PNL-istul, cei care deţin o suprafaţă de teren mai mare decât a fost trecută în acte din varii motive, pot remedia problema fără să mai ajungă în faţa judecătorilor aşa cum era până nu demult.

“Tot în această perioadă s-au făcut nişte modificări şi la Legea 7 a Cadastrului. Până acum, dacă un cetăţean avea 200 mp în acte, de exemplu, stătea de 40 de ani acolo, dar suprafaţa real măsurată ar fi de 221 mp, avea probleme să se adeseze publicităţii imobiliare la Cadastru pentru că depăşea 10%. Ce însemna asta? 20 de metri. În exemplul dat este vorba de 21 de metri. Şi atunci, avea o singura soluţie acel cetăţean de rând care voia să se înscrie în Cartea Funciară, pentru că la gaze, peste tot îţi cere extras de Carte Funciară. Doi sau trei ani de zile trebuia să se adreseze instanţei de judecată. Să constate instanţa uzucapiunea. Cu alte cuvinte, eu mă judecam cu mine să pot să demonstrez că eu sunt proprietarul şi că mi-am plătit aceste taxe de peste 20 de ani şi am uzucapat. Acum, prin modificarea Legii 7 şi unele amendamente pe care le-am adus la aceasta, soluţia este alta mult mai bună. Există posibilitatea prin posesie. Am copiat acel text după ce l-am studiat şi parastudiat care a fost eliminat din Legea 7, ulterior. Trebuia să existe o altă posibilitate pentru că nu se putea aplica niciodată. Acum cetăţenii aflaţi într-o astfel de situaţie înscrie în Cartea Funciară. Diferenţa de 50 - 61 sau 62 de metri, printr-un proces verbal de vecinătate cu cei care stau pe lângă el, se duce topometristul şi îl înscrie la Cartea Funciară ca posesor. Deci îi înscrie posesia. În termen de 3 ani de zile, dacă nimeni nu a atacat - pentru că orice cetăţean este liber să se adreseze Cărţii Funciare, să facă litigii şi aşa mai departe -, posesia îi revine de drept şi nu trebuie să se mai judece cu acţiuni şi bani cheltuiţi la instanţele de judecată. Deci am eliminat şi această situaţie cât se poate de critică”, a conchis Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro