Parlamentarii brăileni liberali au făcut primii paşi concreţi de modificare a legislaţiei după tragicul accident rutier soldat cu cinci morţi, petrecut la începutul lunii aprilie, pe Şoseaua Râmnicu Sărat, aproape de intersecţia cu str. Comuna din Paris. Aşa cum au promis în urmă cu o lună redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei", deputatul Vasile Varga şi senatorul Cătălin Boboc au anunţat, ieri, că au început un demers de modificare a Legii 49/2006 privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât orice medic, nu neapărat unul de familie, să poată anunţa Poliţia Rutieră atunci când întâlneşte un pacient care suferă de o boală ce nu îi permite să circule cu maşina pe drumurile publice. Pornind de la cazul lui Marius Negoiţă, şoferul brăilean care, deşi suferea de epilepsie, şi-a ascuns boala şi a continuat să-şi conducă automobilul, aceştia susţin că au reuşit să impresioneze mai mulţi colegi din Parlament şi să pună bazele unui proiect care să clarifice procedurile legale în astfel de situaţii.
"După acel accident tragic a urmat un oprobiu împotriva medicilor de familie, ceea ce nu mi s-a părut firesc. În textul Ordonanţei 195, cât şi al Legii 49 privind circulaţia pe drumurile publice, apare că medicul de familie trebuie să anunţe autorităţile atunci când constată un asemenea caz. Dar tragedia de la Brăila probabil ar fi putut fi evitată dacă şoferul nu suferea de epilepsie, o boală pentru care permisul de conducere, în mod automat, se suspendă pentru o perioadă de timp. În aceste condiţii, alături de Cătălin Boboc, am demarat o procedură de modificare a Legii 49/2006 privind circulaţia pe drumurile publice", a declarat Varga.
Una dintre modificările propuse de liberali constă în faptul că examinarea medicală în vederea obţinerii permisului de conducere se va face în unităţi de asistenţă medicală autorizate din fiecare judeţ, iar lista acestor unităţi va fi reactualizată şi stabilită prin ordin al Ministrului Sănătăţii, publicată în Monitorul Oficial şi avizată în mod vizibil pe site-ul Poliţiei Rutiere. "Legea avea o prevedere ambiguă şi, deşi se spunea că examinarea se realizează în unităţi medicale autorizate, la final exista precizarea «de către medicul de familie», ceea ce provoca neînţelegeri: ori unitate medicală autorizată, ori medicul de familie? Până acum, era prevăzut ca lista cu aceste unităţi medicale să fie publicată pe site-urile Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene, care autorizează unităţile sanitare. Numai că nu toate DSP-urile au site-uri funcţionale sau în multe site-uri listele sunt dificil de găsit. Afişarea pe site-ul Poliţiei a listelor cu unităţile din toată ţara va duce la o informare mai bună în rândul oamenilor şi la un control mai bun asupra situaţiei existente. Însă cea mai importantă prevedere este cea referitoare la faptul că, după efectuarea examenului medical, unitatea medicală autorizată va transmite atât medicului care a descoperit afecţiunea pacientului, cât şi Poliţiei Rutiere, că persoana respectivă este inaptă să conducă o maşină, evident dacă se constată acest lucru. Şi, în cazul în care persoana respectivă este capabilă să conducă, medicul care a avut suspiciuni va fi informat", a mai completat sursa citată.
Doar medicul şi autorităţile vor afla despre afecţiunea pacientului
În aceeaşi ordine de idei, senatorul Cătălin Boboc a ţinut să specifice că nu se va încălca dreptul la intimitate al pacientului, pentru că doar medicul şi poliţistul care primeşte informarea vor afla despre boala de care suferă respectiva persoană. "În cazul în care medicul care a îndrumat pacientul către o unitate de asistenţă autorizată nu primeşte niciun semnal din partea acesteia timp de 30 de zile privind starea respectivului pacient, va comunica Poliţiei Rutiere numele, prenumele şi codul numeric personal al persoanei şi faptul că a fost îndrumată să se prezinte la o unitate specializată. Toate aceste prevederi au darul de a diminua riscul ca o persoană care este inaptă să conducă o maşină să se urce la volan. Se creează un mecanism prin care medicii, odată ce identifică o problemă a unui pacient sau au suspiciuni întemeiate referitoare la starea lui de sănătate, pot atrage atenţia poliţiştilor asupra unui potenţial pericol", a mai completat Varga.
Cei doi parlamentari au precizat că modificarea legislativă este deocamdată în lucru şi a fost depusă, marţi, la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, spre analiză. PNL-iştii au mai completat că vor urma dezbateri pe marginea acestei teme, făcând menţiunea că au solicitat Unităţii Naţionale de Medicină de familie şi Ministerului de Interne să se aşeze la aceeaşi masă, pentru a analiza împreună cu parlamentarii efectele acestor modificări. "Întâlnirile urmează să aibă loc în săptămânile care vin şi poate vor aduce şi alte propuneri, alte amendamente. Important este să creăm acel mecanism de responsabilitate între medici şi Poliţie, care să nu mai permită ca la volan să se urce persoane a căror sănătate precară poate conduce la accidente soldate cu victime. Ceea ce s-a întâmplat în Brăila acum o lună chiar trebuie să nu se mai repete!", a conchis sursa citată.