Primarul Aurel Simionescu, şeful CJ Brăila şi restul aleşilor locali sunt la un pas de a avea pensii speciale, după ce Camera Deputaţilor a adoptat tacit o lege care prevede acest lucru. Parlamentarul PNL Vasile Varga, membru al Comisiei juridice din Cameră, s-a arătat deranjat de acest lucru. Deputatul a afirmat că vina pentru faptul că un asemenea proiect de lege a ajuns la Senat fără niciun fel de dezbatere în prealabil aparţine strict Biroului Permanent, care nu a introdus legea pe ordinea de zi a şedinţelor de plen în tot acest timp. "Ce pot spune? S-a întâmplat cu grijă. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu a introdus legea pe ordinea de zi ca să fie votată. A tot amânat-o. Şi făcând treaba asta, neintrând în dezbatere pe ordinea de zi, a trecut tacit. Pleacă la Senat acum. Este adevărat că au mai trecut-o de câteva ori pe ordinea de zi, dar tot timpul pe ultimele poziţii, aşa că nu a ajuns niciodată să fie dezbătută. Săptămâna aceasta a fost introdusă pe poziţia 12, dar ea trecuse tacit deja, pentru că îi expirase termenul pentru dezbatere. Deci, nu e vina niciunui deputat, ci a Biroului Permanent, care nu a trecut-o pe ordinea de zi", a declarat Varga. Cât despre proiectul de lege în sine, liberalul a susţinut că nu ar fi avut nimic împotrivă să îşi dea girul, însă doar în contextul în care era dezbătut şi nu era vorba de sume exorbitante la mijloc. "Sunt de acord că e nevoie de o creştere salarială şi pentru sectorul ăsta, dar nu fără niciun fel de dezbatere. Evident, dacă s-ar fi dezbătut, trebuia să fi fost şi reprezentantul Ministerului de Finanţe prezent, să spună dacă există sau nu bani în buget pentru aşa ceva", a conchis Varga, subliniind totodată că proiectul nu a ajuns la Comisia juridică, ci ar fi trebuit să fie analizată de cea de buget-finanţe.
Simionescu susţine din nou că nu vrea pensie specială
Acelaşi subiect a fost abordat, ieri, de primarul Aurel Simionescu, care a reiterat ideea că nu este de acord cu pensiile speciale pentru niciun fel de categorie de aleşi sau funcţionari. Acesta a afirmat că din punctul său de vedere, şi parlamentarii ar trebui să renunţe la pensia specială şi să se lucreze la realizarea unei singure legi privind pensiile, care să se aplice identic pentru toată lumea. "Proiectul se va duce în Senat. Eu am mai spus că nu sunt de acord cu lucrurile speciale. Fiecare dintre noi, în funcţie de veniturile pe care le-a realizat în timp, dă nişte bani, care se constituie în fondul de pensii. Funcţie de acea contribuţie pe care noi o avem la fondul de pensii, pe un algoritm care trebuie să fie acelaşi pentru toată lumea se obţine o pensie. Eu nu înţeleg de ce unii trebuie să aibă neapărat o formulă oarecare de pensii speciale?! Să nu mai spun că şi aceasta diferă în funcţie de cum va reuşi fiecare categorie de personal să îşi obţină o astfel de pensie... Eu înţeleg că este vorba de o vârstă mai mică sau mai mare la care se poate ieşi la pensie. E ok, în funcţie de specificul activităţii. Dar în perioada respectivă fiecare dintre noi cotizează la fondul de pensii. Cred că este cea mai raţională modalitate de abordare. De ce să nu renunţăm la pensii speciale pentru toată lumea?!", a afirmat edilul-şef.
De precizat că propunerea legislativă privind pensiile speciale este semnată de un grup de 30 de deputaţi şi senatori de la PSD, PNL, UDMR, însă potrivit site-ului Camerei, niciun parlamentar brăilean nu se află printre ei. Aceasta prevede că primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consilii judeţene care au vârsta standard de pensionare vor beneficia de pensii speciale. De asemenea, se aplică şi celor care au deţinut astfel de funcţii anterior intrării în vigoare a actului normativ.