Vanghelie declară că nu a ştiut că a cumpărat cripta Lahovary şi că nu a făcut nimic ilegal sau imoral | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Vanghelie declară că nu a ştiut că a cumpărat cripta Lahovary şi că nu a făcut nimic ilegal sau imoral

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat ieri că atunci când a cumpărat un loc de veci la Bellu nu ştia că acela este cripta Lahovary şi a precizat că nu a făcut nimic imoral sau ilegal, deoarece în acest Cimitir sunt scoase la vânzare nenumărate locuri de veci.

Vicepreşedintele PSD a negat, într-o intervenţie la Realitatea TV, că ar fi intervenit la autorităţi pentru a obţine acest loc de veci, precizând că nu a făcut decât să cumpere de pe piaţă. "Eu nu am concesionat, ci am cumpărat de pe piaţă. Aşa este viaţa. (...) Ştiţi cum este în viaţă: în momentul când ţi se întâmplă un necaz, încerci să vezi cum te descurci. Cei din familia mea au încercat să cumpere o locaţie, au luat legătură cu actualul proprietar (sic!), domnul Cristea, şi noi am cumpărat de pe piaţă. N-am luat nicio concesionare de la Primărie şi nu ne-am dus la Administraţia Cimitirelor să luăm concesionare de la Administraţia Cimitirelor", a declarat primarul sectorului 5 , comentând un articol din ziarul "Adevărul", potrivit căruia familia sa a cumpărat cripta Lahovary din Cimitirul Bellu pentru a-şi înmormânta două rude, printre acestea fiind chiar bunicul lui Vanghelie.

Primarul a dorit să mai precizeze că persoana de la care a cumpărat locul de veci, Nicolae Dan Cristea, nu era director la Administraţia Domeniului Public. "Ulterior l-am cunoscut şi a devenit director la Administraţia Pieţelor (sector 5, n.r.)", a mai arătat pesedistul. Mai mult, Vanghelie a explicat că familia sa a căutat locul de veci, nu i s-a oferit fără a avea nevoie. "Cineva din familia mea a căutat în presă, a găsit prin cunoştinţele pe care le avea, a încercat şi a găsit o locaţie pe care s-o cumpere cu bani de pe piaţă. Oricine putea fi. Puteaţi fi dvs, un cumpărător de bună-credinţă. Se putea întâmpla oricui. N-a fost o chestie că m-am dus la Primărie şi am abuzat de vreo funcţie. Am cumpărat de pe piaţă", a arătat primarul, adăugând că nici măcar nu s-a ocupat el.

El a atras atenţia asupra faptului că şi acum pot fi cumpărate fără probleme cripte de la Bellu, deşi sunt monumente istorice, insistând că nu e vina lui că a cumpărat ceva ce este de vânzare. "Dacă vă uitaţi în ziar şi vedeţi toate anunţurile, şi dvs dacă vreţi să cumpăraţi acum, puteţi să cumpăraţi un loc la Cimitirul Bellu, cu o sumă oarecare. Eu vă întreb de ce nu le spuneţi şi pe cele care sunt de vânzare, în momentul de faţă, la Cimitirul Bellu? Sunt eu de vină că sunt acum de vânzare la Cimitirul Bellu peste 100 de locaţii? (...) Dar vă spun că şi în momentul ăsta putem să mai cumpărăm un monument, pentru că mi se pare că sunt la rubrica «vânzări». Sunt eu de vină? Pur şi simplu n-am făcut nimic imoral", i-a spus Vanghelie realizatoarei TV.

Ziarul "Adevărul" a publicat o anchetă în care dezvăluie cum a ajuns cripta Lahovary în posesia familiei lui Marian Vanghelie. Radu Dumitru, consilier local în sectorul 5, în calitate de şef al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), a anulat în 2003 actul de concesiune din 1950 al descendenţilor familiei Lahovary, prevalându-se de un articol ambiguu din fostul Regulament de funcţionare a cimitirelor. "A declarat brusc cripta Lahovary ca fiind lăsată în părăsire şi în aceeaşi zi a concesionat-o, cu tot cu morţii îngropaţi, pe numele angajatului lui Vanghelie, Nicolae Dan Cristea", scrie cotidianul. La 17 iulie 2008, Cristea a donat subit capela Lahovary către Mircea Sorin Niculae, verişorul lui Vanghelie. Ziua donaţiei coincide cu cea a înhumării bunicului celor doi veri, Constantin Niculae, răposat la 86 de ani şi îngropat în cripta familiei Lahovary.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro