* de la coșurile de gunoi recent montate în zona centrală până la așa-zisele centre de colectare selectivă a deșeurilor, nimic nu scapă de pofta de distrugere a anumitor cetățeni * unele stricăciuni mai sunt provocate, însă, și de neglijența... salubriștilor
Mai întâi o precizare, şi anume aceea că la sesizarea noastră către conducerea Serviciul de Utilitate Publică, Administrare și Gospodărire Locală (SUPAGL) privind vandalizarea unor coşuri din metal montate în noiembrie 2022 pe strada Mihai Eminescu, dar şi în pieţele Traian şi Poligon, s-a luat imediat măsura fixării cilindrilor/cuvelor (care, cam anapoda, au dimensiuni diferite, din “construcţie”). Şi cum potrivit proverbului “ce nu se vede nu se ştie”, sunt “n” situaţii în municipiu unde dotările SUPAGL sunt vandalizate sau prost utilizate de către cetăţeni sau chiar salubrişti. Iată câteva exemple: pe Str. Industriei, la intersecţia cu Str. Grindului, uşa unui punct de colectare selectivă (selectivă doar cu numele) a fost smulsă din balamale şi pusă la pământ, iar la câţiva zeci de metri distanţă sunt semne că situaţia se va repeta. Deoarece nici containerele foarte mari nu se manevrează uşor. Apropo: tot în această zonă, capacul unei pubele metalice de circa un metru cub a stat (acum doi ani) aruncat luni de zile în spatele modulului de colectare selectivă. Cine l-o fi “recuperat”, nu se ştie…
Iar zilele trecute un alt aspect în neregulă, vizavi de autogara de pe Str. Siretului: capacele a două pubele aruncate pe trotuar. Un riveran ne spune că “nu cetăţenii puteau smulge acele capace, ci salubriştii de pe maşină, care la rândul lor se chinuie şi cu manevrarea noilor pubele: sunt mari, se scot greu din module şi sunt dificil/neatent descărcate”. Tot ce poate, însă există oare prevăzută obligaţia personalului de execuţie (salubrişti, şefi de formaţie, şoferi) să sesizeze, ierahic, problemele apărute (inclusiv a coşurilor distruse)?! Dacă nu, este nevoie de angajaţi cu obligaţii anume privind cunoaştera zilnică, pe teren, a tot ceea ce se întâmplă în domeniul salubrizării oraşului. Iar nu în ultimul rând, faţă de atitudinea deloc civilizată a unor ceăţeni, şi asociaţiile de proprietari pot şi trebuie să aibe un cuvânt greu de spus. Cât despre ce se întâmplă privind curăţenia, în pieţe şi zona spaţiilor comerciale (mari sau mici) şi a şantierelor în lucru, la ghenele de gunoi, în cartiere sau zonele mărginaşe - sunt alte aspecte de rezolvat.