• copiii de la Ansamblul Vocal - Instrumental “Valurile Dunării” din cadrul Casei de Cultură a Municipiului Brăila au participat, în perioada 22-27 august, la mai multe manifestări care s-au desfăşurat la Suceava, poarta de intrare în Bucovina
Îmbrăţişând ideea turismului coral cu tradiţia, istoria şi spiritualitatea, copiii de la Ansamblul Vocal - Instrumental “Valurile Dunării” din cadrul Casei de Cultură a Municipiului Brăila au participat, în perioada 22-27 august a.c. la mai multe manifestări care s-au desfăşurat la Suceava, poarta de intrare în Bucovina. Profesorul Mugur Anghelescu, coordonatorul Ansamblului, apreciază că săptămâna petrecută pe plaiurile bucovinene a fost o adevărată lecţie pentru participanţii la această minivacanţă. Iată ce ne-a povestit la întoarcerea acasă.
- Copiii de la “Valurile Dunării” au fost, la sfârşitul lunii august, în mijlocul unor evenimente culturale desfăşurate în Bucovina. Despre ce este vorba?
- Sunt câteva festivaluri cu tradiţie, precum: “Festivalul de artă medievală”, “Bucovina Rock Castle”, “Târgul meşterilor populari” şi altele, dar ansamblul brăilean a făcut şi multe vizite. Am fost la Muzeul de Istorie al Bucovinei, în cele 27 de săli, unde am intrat în contact cu modul de viaţă al omului de pe aceste meleaguri începând cu paleoliticul, neoliticul, epoca metalelor, civilizaţia dacilor liberi etc, până la perioada comunistă, iar în Sala Tronului i-am dedicat un cântec lui Ştefan cel Mare. Am urcat cele 250 de trepte până la Cetatea de Scaun şi am cântat la statuia ecvestră a marelui domnitor şi la Muzeul satului bucovinean, am vizitat expoziţia dedicată Mariei Tănase.
- Aţi vizitat şi mănăstirile din Bucovina?
- Am vizitat unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură medievală, Mănăstirea Voroneţ, denumită şi Capela Sixtină a Europei de Est, unde am susţinut un concert religios şi am participat la Sfânta Liturghie de duminică, împreună cu credincioşii. De asemenea, am fost şi la Botoşani, unde am vizitat centrul istoric al oraşului, casa unde s-a născut Mihai Eminescu, Teatrul şi Parcul Mihai Eminescu, unde am cântat cântece pe versurile marelui poet, iar ziua respectivă s-a încheiat la aquaparkul din complexul de agrement “Cornişa park”.
- Cum s-a finalizat pelerinajul pe meleagurile bucovinene?
- Ansamblul “Valurile Dunării” a încheiat pelerinajul în Bucovina cu un concert ad-hoc susţinut în Parcul Universităţii “Ştefan cel Mare” şi dedicat sucevenilor, care s-au strâns într-un număr mare. A răsunat din nou sunetul minunatelor mandoline, iar noi am cântat cântece din zona Dunării, dar şi din Moldova, şi am fost răsplătiţi cu aplauze. ( A consemnat Tudoriţa TARNIŢĂ)