Valul renovării ajunge la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Dragomir reabilitează căminele pentru vârstnici ale Primăriei

Valul renovării ajunge la Brăila

* consilierii municipali au aprobat, recent, actualizarea devizului general pentru faza de proiect tehnic în cazul renovării energetice a Căminului pentru persoane vârstnice Lacu Sărat și a Complexului rezidențial ”Sfânta Maria” * ambele obiective sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și se ridică la o valoare totală de peste 34 milioane lei (în comun) * potrivit primarului Marian Dragomir la Căminul Sf. Maria din Baldovinești au început deja lucrările la 1 august, iar odată cu luna septembrie se va lansa licitația pentru execuția Căminului ”Lacu Sărat”

 

 

 

Administrația Dragomir pregătește terenul pentru a le oferi condiții mai bune vârstnicilor cazați în căminele municipalității. Mai precis, consilierii municipali au aprobat în ședința ordinară de la finele lunii iulie, două proiecte de hotărâri ce vizează actualizarea devizelor generale, faza de proiect tehnic pentru renovarea energetică a Căminului pentru persoane vârstnice Lacu Sărat, cât și a Complexului rezidențial ”Sfânta Maria”. Ambele obiective sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și împreună se ridică la o valoare totală de 34.379.062 lei. Totuși, trebuie precizat că motivele actualizării devizelor generale au diferit puțin în cazul celor două proiecte finanțate prin PNRR/2022/C5/B2.1/1, Componenta 5 – Valul renovării, Axa 2, schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice. În cazul Căminului Lacu Sărat, valoarea totală a investiției se ridică la 30.064.344 lei. Astfel, în ședința ordinară din luna iulie, membrii CLM au aprobat atât devizul general actualizat pentru cheltuielile eligibile, cât și pe cel pentru cheltuielile neeligibile. Acestea din urmă sunt în cuantum de 17.484.446 lei și vor fi suportate din bugetul local. Totodată, au aprobat indicatorii tehnico-economici actualizați la faza a II-a de proiectare.

După cum se explică în raportul hotărârii, prin apelul de proiecte unde municipalitatea s-a înscris se urmărește realizarea de investiții pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice din mediul urban.

Rata de finanțare nerambursabilă acordată din surse externe prin intermediul PNRR este în proporție de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, fără TVA. În ceea ce privește Taxa pe valoarea adăugată, aferentă cheltuielilor amintite, se menționează că și această cheltuială este una de natură eligibilă, cuantumul ei urmând a fi restituit beneficiarului de la bugetul de stat, prin bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 5 – Valul Renovării – MDLPA, în conformitate cu legislația în vigoare”, după cum se specifică în cadrul documentației.

Astfel, trebuie subliniat că valoarea totală a investiției evidențiată în cadrul Devizului general elaborat de către proiectantul de specialitate, la faza a II-a Proiect tehnic, este de 30.064.344,28 lei cu TVA. Valoarea maximă eligibilă a proiectului determinată conform metodologiei costuri pentru Componenta 5 din cadrul PNRR, corespunde unui cost unitar pentru lucrările de renovare moderată de 440 Euro/mp (arie desfășurată), fără TVA; - 1 euro = 4,9227 lei conform cursului Infoeuro aferent lunii Mai 2021.

Cheltuielilor eligibile, însumând 12.579.897,80 lei cu TVA, li se adaugă și suma de 17.484.446,48 lei, reprezentând cheltuieli neeligibile, cheltuieli care, în cazul aprobării Devizului general al investiției, vor fi asigurate din bugetul local. Menționăm că, aceste cheltuieli neeligibile includ și rezervele cuprinse (…) devizul general: cheltuieli aferente marjei de buget în sumă de 4.721.694,54 lei (TVA inclus), cheltuieli pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț în sumă de 4.343.958,98 lei (TVA inclus)”, se mai subliniază în proiectul de CLM.

 

Peste 4 milioane lei pentru Complexul «Sf. Maria» Brăila

Tot cu această ocazie, consilierii municipali au aprobat și devizul general actualizat la Faza Proiect Tehnic, pentru renovarea energetică a Complexului rezidențial ”SF. Maria” Brăila. Și acesta este finanțat tot pe aceeași componentă a PNRR și are o valoare totală de 4.314.718 lei. S-au aprobat, de asemenea, cheltuielile eligibile și cele neeligibile, care sunt în cuantum de 1.023.218 lei și vor fi suportate din bugetul Primăriei.

După cum se explică în raport, în cadrul acestui proiect s-a încheiat un contract de lucrări din 11 august 2023 cu Asocierea SC Infranord Est Construct SRL (lider de asociere), SC Cic Cons SRL ce are ca obiect servicii de proiectare faza II, asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului și execuție lucrări în valoare de 3.364.069 lei cu TVA.

La 31 ianuarie 2023 a fost aprobată documentația tehnico-economică faza 1 și indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect, atunci cu o valoare de 4.124.410 lei, din care 2.765.966 lei valoarea cheltuielilor eligibile fără TVA, finanțare nerambursabilă din PNRR, iar 525.533 lei reprezentând TVA aferentă cheltuielilor eligibile, în timp ce 832.910 lei cheltuieli neeligibile ca vor fi suportate de municipalitate. Pe 23 noiembrie 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial o hotărâre de Guvern care modifică și completează o hotărâre din 2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice.

Actul normativ prevede la Art. I, punctul 15, anexa nr. 6 – Metodologia privind elaborarea devizului general și a devizului pe obiect, capitolul I, după secțiunea a 6-a, se introduce o nouă secțiune, a 7-a, intitulată Cheltuieli aferente marjei de buget și pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț. Această secțiune are două linii bugetare, 7.1 – Cheltuieli aferente marjei de buget și 7.2 – Cheltuieli aferente rezervei de implementare pentru ajustarea de preț. În urma elaborării documentației tehnico-economice faza II PT + DE, asocierea a prezentat devizul general al investiției, Devizul general pentru cheltuieli eligibile, precum și Devizul general pentru cheltuieli neeligibile întocmite în conformitate cu prevederile legale, precum și cu oferta depusă, anexă la contractul de lucrări (din august 2023)”, se punctează în proiect.

Având în vedere că Devizul general al proiectului la faza I (DALI) aprobat prin hotărâre de CLM pe 31 ianuarie 2023 nu includea capitolul 7, dar și că actul normativ amintit, precizează la Art. II că devizele generale se refac prin grija beneficiarului investiției, conducerea Primăriei a propus inițierea acestei hotărâri de consiliu.

Ambele proiecte au fost aprobate cu unanimitate de voturi în ședință.

 

Lucrările la Căminul «Sf. Maria» au început deja, iar la «Lacu Sărat» urmează

Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” în legătură cu cele două spații pentru vârstnici ce urmează să fie reabilitate, primarul Marian Dragomir ne-a explicat că la Căminul ”Sf. Maria” din Baldovinești deja au început lucrările la 1 august și că termenul de execuție este de 16 luni. De asemenea, edilul-șef ne-a mai informat că la începutul lunii septembrie se lansează în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP) partea de execuție a lucrărilor pentru Căminul din Stațiunea Lacu Sărat. Dragomir a estimat că începerea lucrărilor va putea avea loc, cel mai probabil abia în luna februarie 2025.

Întrebat și în ce vor consta modificările și îmbunătățirile aduse celor două clădiri, primarul ne-a transmis că urmează o serie de intervenții care ar trebui la final să conducă spre o eficientizare energetică maximă. Acesta ne-a oferit detalii tehnice privind ambele cămine.

Astfel, la Complexul Rezidențial ”Sf. Maria” Brăila - Baldovinești se are în vedere: Reabilitarea termică a clădirii; reabilitarea sistemului de încălzire și apă caldă; reabilitarea instalațiilor electrice și înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată de tip LED. Montarea sistemelor de utilizare a energiei regenerabile (pompă de căldură aer- apă, panouri solare, panouri fotovoltaice).

Totodată, se vor executa și alte categorii de lucrări necesare pentru buna desfășurare a activităților în cadrul complexului: Reparare trotuare pentru eliminarea infiltrațiilor la infrastructură; repararea acoperișului; reabilitarea instalației sanitare; amenajarea unei rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități, dar și un grup sanitar pentru această categorie de persoane; înlocuirea liftului de persoane; realizarea sistemului de supraveghere video; realizarea instalațiilor de detecție, semnalizare, avertizare și stingere incendiu pentru realizarea cerințelor de securitate la incendiu”, a mai adăugat Dragomir.

La Căminul din Lacu Sărat lucrările preconizate sunt și mai multe și se referă la: Desfacerea straturilor terasei necirculabile existente și refacerea acestora. Planșeul peste ultimul etaj, la nivelul terasei, se termoizolează cu polistiren extrudate (cu grosimea de 30 cm).

La atic se prevede o balustradă de protecție cu înălțimea de 90 cm. Aticele vor fi protejate cu sort din table vopsită în câmp electrostatic. Repararea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice de la nivelul terasei. Izolarea pereților exteriori cu polistiren expandat ignifugat de fațadă, de 15 cm grosime, protejat cu o masa de șpaclu de min. 5 mm grosime și tencuială acrilică structurată de min. 1.5 mm grosime. În zona soclului termoizolarea se va realiza cu polistiren extrudate ignifugat. Izolarea termică a planșeului peste subsol cu polistiren extrudat. Schimbarea tuturor pardoselilor. Tâmplăria se propune să fie performantă, cu tocuri și cercevele pentacamerale cu geam termoizolant, Low-e, având un sistem de garnituri de etanșare, și cu posibilitatea montării sistemului de ventilare controlată a aerului. Pe fațada nord logiile existente vor fi închise cu tâmplărie de același tip. Se propune pe fațada posterioară, orientate spre Sud, montarea unor sisteme de umbrire exterioară de tip rulouri, cu reglare manuală. Desfacerea tencuielilor. Dacă după desfacere se identifică microfisuri în pereții din cărămidă sau în centuri scări, sau planșeu din beton armat se va injecta soluție bicomponentă în fisuri. Refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenție. Dacă se vor realiza goluri în pereții existenți atunci se vor borda în prealabil cu beton armat”, a mai explicat edilul-șef.

De asemenea, se dorește desfacerea și refacerea trotuarelor din beton armat cu lățimea de 1 m. Se vor înlocui pardoselile exterioare (trepte, acces exterior, rampa acces persoane cu dizabilități) cu materiale antiderapante. Două rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, dimensionate conform legislației în vigoare, prevăzute cu rebord de min. 10 cm. înălțime, balustradă de inox. Totodată, înlocuirea ascensoarelor și introducerea unei platforme pentru persoane cu dizabilități. Refacerea instalațiilor electrice și montarea pe terasa clădirii a 20 de panouri fotovoltaice monocristaline în sistem on-grid ce vor produce aproximativ 8kW.

Autoritățile mai pregătesc și dotarea clădirii cu Building Management System, un sistem ce are în vedere controlul supervizat al echipamentelor instalate într-o clădire, în vederea reducerii consumului de energie, optimizării funcționării și sporirii gradului de confort și siguranță. De asemenea se dorește refacerea instalațiilor sanitare. Pentru încălzirea căminului s-a propus introducerea a două pompe de căldură care au o putere instalată de 60 KW. Refacerea instalației interioare de apă rece și a instalației de canalizare menajeră. Refacere instalație de protecție împotriva trăsnetului. Lucrări specifice necesare obținerii avizului ISU: instalații de iluminat de securitate; instalații de detecție, semnalizare și alarmare la incendiu; refacerea instalației de alimentare cu apă a rețelei de hidranți interior etc.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro