Mergi la conţinutul principal

Valul disponibilizărilor din ţară mătură salariaţii brăileni

Valul de criză afectează încă salariaţii brăileni, care îngroaşă rândurile şomerilor, chiar dacă, paradoxal, firmele locale nu mai anunţă disponibilizări pentru perioada următoare. Rata şomajului, care a crescut continuu de la începutul anului, este influenţată şi de concedierile făcute de către companii din alte localităţi. Aşa se face că, de exemplu, la Bucureşti, unde se fac cele mai numeroase concedieri, rata şomajului rămâne cea mai scăzută din ţară, în timp ce şomerii proveniţi de acolo sunt luaţi în evidenţă în localitatea de domiciliu. La această dată, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila nu are înregistrate notificări privind concedierile colective de la societăţile comerciale cu sediul în judeţul Brăila. În schimb, există înregistrate notificări transmise de 3 angajatori care îşi au sediul social în alte judeţe din ţară şi care au puncte de lucru sau sucursale în judeţul Brăila. Aceştia au comunicat concedierea colectivă a 127 de salariaţi de la punctele de lucru din Brăila. Concret, este vorba despre SC PIC SA Piteşti, care a notificat faptul că va concedia colectiv, în perioada octombrie-decembrie, 100 de salariaţi din cadrul Punctului de Lucru Brăila. SN Plafar SA Bucureşti, care a intrat în procedură de insolvenţă, a notificat faptul că va concedia colectiv, în luna septembrie, 19 salariaţi din cadrul Sucursalei Plafar Brăila. De asemenea, SC Legato Distribution SRL Galaţi a notificat că va concedia colectiv, începând din luna octombrie, 8 salariaţi din cadrul Punctului de Lucru Brăila. "AJOFM Brăila înregistrează în evidenţă persoanele care au domiciliul în judeţul Brăila, indiferent că au lucrat la angajatori cu sediul social în Brăila sau în alte judeţe, care au puncte de lucru sau sucursale în Brăila", ne-a declarat Laurenţia Vasilescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Brăila. Potrivit legislaţiei, persoanele care îşi pierd locul de muncă trebuie să se înscrie la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din judeţul în care domiciliază, pentru a putea primi ajutorul de şomaj. În cazul concedierilor colective, angajatorul are obligaţia de a notifica agenţia cu o lună înainte, viitorii şomeri fiind înregistraţi automat. De la începutul anului, la Brăila s-a înregistrat o creştere masivă a numărului de şomeri, peste 3.000 de persoane intrând în evidenţele AJOFM, dintre care circa 1.000 provin din concedierile colective. Rata şomajului la nivelul lunii august a fost de 6,4% în judeţul Brăila, cu 0,2% sub media pe ţară, în timp ce la Bucureşti a fost de 1,9%.

Peste 2.800 de noi disponibilizări anunţate în ultima săptămână

Numărul locurilor de muncă care vor fi disponibilizate în perioada septembrie - decembrie, la nivel naţional, este de 14.341, numai în ultima săptămână angajatorii anunţând reducerea a încă 2.808 locuri de muncă, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Până săptămâna trecută, numărul firmelor care anunţaseră că vor face disponibilizări până în luna decembrie era de 129, însă la începutul acestei săptămâni, alte 21 au anunţat reduceri de personal, astfel că, potrivit ANOFM, numărul total al acestor societăţi comerciale a ajuns la 150.

Cele mai multe dintre acestea sunt din Bucureşti -15 şi judeţele Prahova -13, Galaţi -10, Cluj -9, Timiş -8, Gorj -7, Arad şi Argeş -câte 6, Sibiu, Vrancea, Hunedoara şi Bacău -câte 5.

Cele mai multe locuri de muncă ce vor fi disponibilizate sunt anunţate în Bucureşti -1.213 şi judeţele Timiş -1.144, Gorj -1.071, Argeş -1.010, Prahova -1.004, Dolj -684, Galaţi -646, Alba -635, Cluj -552, Dâmboviţa -546, Hunedoara -479 şi Vrancea -455. Domeniile din care urmează sa fie disponibilizaţi cei mai mulţi angajaţi sunt: tăbăcirea şi finisarea pieilor -1.741, construcţii clădiri -841, industria metalurgică -826, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte - 820, construcţia altor mijloace de transport -723, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi - 713, fabricarea altor produse din minerale nemetalice - 630, lucrări de geniu civil -612. Totodată, cele mai multe disponibilizări sunt anunţate în luna septembrie - 9.469, în timp ce, potrivit datelor ANOFM, alte 4.023 de posturi ar putea fi disponibilizate în octombrie, 649 în noiembrie şi 200 în decembrie.

Şi salariaţii de lux devin şomeri

Ieri, salariat de lux, cu un venit lunar de peste 100 milioane lei vechi, astăzi trăitor din indemnizaţia de şomaj. Acesta este unul dintre efectele crizei resimţite din plin şi de către unii dintre brăilenii care au lucrat la companii private, dintre care multe cu sediul social în capitală sau în alte localităţi, având salarii cu mult peste media pe economie. Programele de restructurare ale firmelor nu i-au iertat nici pe angajaţii cu salarii mai mari, care au început să primească ajutor de şomaj proporţional cu veniturile din ultimul an de activitate.

La nivelul AJOFM Brăila, la această dată, cel mai ridicat nivel al cuantumului indemnizaţiei de şomaj, lunar, este de 1.480 lei, care-i revine unui disponibilizat din domeniul extracţiei petrolului şi a gazelor naturale, care a avut salariul de peste 100 milioane de lei vechi. Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, cuantumul este 75% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia. În funcţie de stagiul de cotizare, la cele 75 de procente din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate. Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, sunt de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani, de 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani şi de 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. Într-un top al primelor 10 valori ale indemnizaţiilor de şomaj din Brăila, pe locul al doilea figurează suma de 1.329 lei, urmată de 1.297 lei, 1.230 lei, 1.138 lei, 974 lei, 951 lei, 950 lei, 939 lei şi 921 lei. "Menţionăm faptul că, cea mai mare valoare a mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, ce a contribuit la stabilirea cuantumului indemnizaţiei de şomaj, a fost de 10.292 lei. Persoanele care au avut valorile cele mai ridicate ale mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, nu provin de la instituţii de stat, ci şi-au desfăşurat activitatea la angajatori cu capital majoritar privat, care au următoarele domenii de activitate: extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de telecomunicaţii prin cablu, distribuţia combustibililor gazoşi prin conducte, activităţi de servicii informatice, comercializare tehnică de calcul, comerţ", ne-a precizat Simona Ely Chioibaş, directorul coordonator al AJOFM Brăila.

Cel mai mare şomaj, 70 milioane lei vechi

Românul care primeşte cel mai mare ajutor de şomaj, de 7.078 lei pe lună, adică aproape 1.700 de euro, este timişoreanul Mircea Ionescu, în vârstă de 53 de ani, fostul director al Romtelecom Timiş. Salariul lunar pe care-l primea înainte de disponibilizare era de aproximativ 66.000 de lei, adică peste 15.000 de euro pe lună. Cazul acesta nu este singular, iar agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă mai au în evidenţe ajutoare de şomaj de ordinul a 4.000-5.000 de lei. Managerii sunt una dintre categoriile cele mai afectate de inflamarea şomajului, fenomen generat de intrarea economiei în recesiune. Ponderea managerilor disponibilizaţi va ajunge la 20% din totalul persoanelor care vor fi concediate pâna la finele anului, companiile renunţând la acei manageri care au salarii mari şi nu obţin performanţe pe masură, spun specialiştii în resurse umane. Perioada de timp necesară unui candidat pentru a-şi găsi de lucru la nivel managerial s-a triplat, crescând de la trei la nouă luni, în condiţiile în care pe piaţă sunt tot mai puţine poziţii de management disponibile.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro