* angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brăila au întrerupt, luni, activitatea timp de două ore, de la 10:00 la 12.00 * aceștia sunt nemulțumiți din cauza salariilor prea mici, a volumului de muncă uriaș și a numărului prea mic de angajați * dacă acest prim protest nu va produce efectele dorite, CJAS-urile din toată țara amenință cu grevă generală, care ar bloca întregul sistem sanitar
Angajații Casei Județene de Asiguri de Sănătate (CJAS) Brăila s-au alăturat acțiunilor de protest de la nivel național și au declanșat grevă chiar în timpul programului de lucru. Nemulțumirile sunt, în primul rând, de natură salarială. ”În primul rând, cele de natură salarială. În general, toate mișcările din ultimul timp au avut ca punct de plecare nemulțumirile salariale, în sensul în care nu există o coordonare între nivelul salarizării din casele de sănătate și complexitatea muncii prestate”, a declarat Diana Florea, președintele sindicatului.
Astfel, la Brăila, conform purtătorului de cuvânt al instituției, Ionela Fecioru, sunt 47 de angajați pe cele 54 de posturi, șapte fiind deci neocupate. Și, chiar dacă au făcut grevă, angajații și-au îndeplinit obligațiile de serviciu, mai ales cele față de asigurați, în acest scop fiind prelungit programul de lucru cu publicul.
Liderii de sindicat și-au motivat nemulțumirile și prin faptul că, spun ei, un medic de la casă are un salariu de trei ori mai mic față de un medic din spital, cu toate că volumul de muncă și responsabilitățile ce le revin sunt deosebit de mari. Angajații CJAS-urilor au de validat zeci de milioane de documente de care depinde funcționarea spitalelor, laboratoarelor, plata concediilor medicale și nu numai. Din acest motiv, cei mai mulți dintre ei se plâng că nu mai rezistă, mai ales că nici salariile nu mai sunt motivante. În consecință, tot mai mulți aleg să plece, iar la concursurile de angajare fie nu se prezintă nimeni, fie candidații nu obțin note de trecere.
Dovadă că, în ultimii ani, numărul posturilor din sistemul asigurărilor de sănătate publică din țara noastră s-a redus considerabil, respectiv de la 4.000 la puțin peste 2.800.
Dacă acest prim protest nu va produce efectele dorite, CJAS-urile amenință cu grevă generală, care ar bloca întregul sistem sanitar. În replică, Ministerul Sănătății spune că problema este serioasă și va fi tratată ca atare, dar asta rămâne de văzut.