Mergi la conţinutul principal

Valoarea punctului de pensie, majorată cu 5%

Valoarea punctului de pensie a crescut cu 5%, de la 1 ianuarie, ajungând astfel la 871,7 lei, conform prevederilor OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial din 11 decembrie 2015. Cum în 2015 valoarea punctului de pensie a fost de 830,2 lei, rezultă o urcare cu puţin peste 40 lei. De asemenea, conform aceleiaşi ordonanţe, în anul 2016 pensiile militare de stat se majorează şi ele cu 5%. Mai departe, indicele de corecţie privind sistemul unitar de pensii publice este de 1,09.

Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an este de 2.681. Ca termen de comparaţie, anul trecut acelaşi indicator a fost de 2.415 lei.
Astfel, toate plafonările sau trimiterile la acest câştig mediu brut în anul 2016 trebuie să plece de la nivelul de 2.681 lei. În funcţie de acest plafon vor fi calculate indemnizaţiile de concediu medical, limita la CAS (pensii) şi ajutorul de deces.
Potrivit dispoziţiilor art. 16 din Legea 340/2015, cuantumul ajutorului de deces se stabileşte în cuantum de 2.681 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, şi de 1.341 lei pentru decesul unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
Cotele de contribuţii de asigurări sociale pentru anul abia început sunt următoarele: 26,3% pentru condiţii normale de muncă, 31,3% pentru condiţii deosebite de muncă şi 36,3% pentru condiţii speciale de muncă.
Potrivit unei comunicări a Casei Judeţene de Pensii Brăila, cota contribuţiei individuale de asigurări sociale datorată este de 10,5%, indiferent de condiţiile de muncă, aici fiind inclusă şi cota de 5,1% aferentă fondurilor de pensii administrate privat. Aşadar, contribuţia la sistemul de pensii obligatorii administrate privat, adică Pilonul II, creşte doar cu 0,1 puncte procentuale, deşi operatorii din piaţă aşteptau o creştere de un punct procentual, pentru a se ajunge la nivelul de 6%. "Pentru Pilonul II am decis o majorare foarte mică pentru anul următor, de 0,1 puncte procentuale. Am decis să facem o majorare pentru că am vrut să dăm mesajul acesta, că suntem conştienţi de problema demografică, ştim problema pensiilor, este o mare problemă pentru România, dar, pentru a asigura acest pachet de relaxare fiscală (cuprins în Codul Fiscal - n.r.), nu am mai avut loc pentru altceva", a declarat pe final de 2015 ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. Aceasta susţinea, însă, că din banii rămaşi în buzunarul românilor în urma reducerilor de taxe cuprinse în noul Cod Fiscal, o parte pot merge către pensiile facultative, respectiv Pilonul III.
Un alt indicator important în sistemul public de asigurări de stat este plafonul maxim al bazei de calcul în cazul contribuţiei de asigurări sociale, a cărui valoare este acum de 13.405 lei, respectiv de cinci ori valoarea câştigului salarial mediu brut.
Nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 938 lei. Începând din acest an, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 698 lei, reprezentând 80% din valoarea punctului de pensie.
Ultimii trei indicatori sociali pentru care CJP Brăila a comunicat valorile aferente anului 2016 sunt: nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari - 400 lei; baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (o reprezintă numai partea de venit ce depăşeşte valoarea rotunjită de unui punct de pensie) - 872 lei; impozitarea pensiilor se face pentru sumele ce depăşesc 1.050 lei, după deducerea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit legii.
Potrivit celor mai recente statistici ale Ministerului Muncii, pensia medie de asigurări sociale de stat era de 886 lei, iar pentru agricultori de 362 lei. De asemenea, în plată erau 5.131.100 persoane.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro