* evenimentul are loc miercuri, 4 mai, de la ora 16.00
Valeriu Nicolae, jurnalist, scriitor și activist pentru drepturile omului, vine miercuri, 4 mai, la Brăila, pentru a-și lansa cea mai recentă carte: “Țigan țăndări”. Evenimentul va avea loc de la ora 16.00 și va fi moderat de Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii. Prezintă: profesorul Doru Căstăian, alături de autorul volumului, Valeriu Nicolae.
“Am pus în cartea asta cam tot ceea ce am eu mai bun. E și despre copilăria mea ca o minune dar și despre adulți țăndări. Am râs mult când am scris-o dar are și părți complicate și deloc confortabile. Am povestit lucruri pe care nu am mai îndrăznit să le povestesc vreodată. Sunt în ea câteva bucăți țepene și cel mai probabil prea crude din mine. Cel mai frică mi-a fost după ce am tipărit cartea. Mi-a fost teamă de tine, cel sau cea care o citește. Nu de alta dar țăndările din mine nu sunt deloc șlefuite. Mi-a fost frică deși nu sunt deloc obișnuit cu frica. Încă îmi mai este. Dar mult, mult mai puțin decât mi-a fost”, afirmă Valeriu Nicolae.
Valeriu Nicolae a lucrat cu migranți și refugiați în Europa, Turcia și Liban, a condus numeroase traininguri pe tema instituțiilor europene pentru organizații guvernamentale, ONG și companii multinaționale. Activitatea sa la Bruxelles a dus la adoptarea unor serii de strategii europene și naționale în domeniul social. În 2007, împreună cu actualul vicepreședinte al Uniunii Europene, Frans Timmermans, a inițiat una dintre cele mai eficiente campanii împotriva rasismului. În 2009 a fondat și a condus, până în 2013, fundația Policy Center for Roma and Minorities și este cofondator al Coaliției pentru o Strategie Europeană pentru Romi. Din 2012, vreme de trei ani, a fost directorul regional al celui mai mare ONG care lucrează cu refugiați – World Vision. O bună parte a veniturilor sale din ultimii 15 ani a fost folosită pentru a ajuta copiii săraci din Ferentari să rămână în școală. De altfel, toate încasările în urma vânzării cărții “Țigan țăndări” vor fi direcționate către Asociația “Casa Bună” pentru construirea “Grădiniței Bune”.