* tot mai mulți polițiști aleg să iasă la pensie la împlinirea vârstei legale sau anilor de vechime, astfel că tot mai multe locuri rămân libere în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila * în 2020, de la Poliția Brăila au ieșit la pensie 56 de polițiști, din care 9 sunt ofițeri, iar 5 cu funcții de conducere * numărul pensionaților este mult mai mare decât în 2019, când au ieșit la pensie doar 23 de polițiști, niciunul cu funcție de conducere * evident, în sistem intră oameni noi, polițiști din sursă externă și absolvenți ai școlilor din sistem, numai că aceștia nu au experiență în domeniu și trebuie să învețe de la specialiști * polițiștii cu ani de experiență în spate au plecat, la IPJ Brăila fiind chiar ofițeri cu funcții de conducere care au ieșit la pensie și specialiști în Investigații Criminale, cei care au luptat ani buni cu infractorii * ne întrebăm acum de la cine mai fură meserie absolvenții școlilor de poliție și cum pot căpăta experiență în acest domeniu
Oamenii în uniformă se îngrămădesc la pensie. Tot mai mulți polițiști aleg să își încheie activitatea la împlinirea vârstei legale sau anilor de vechime, astfel că tot mai multe locuri rămân libere în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Brăila. Dacă în 2019 au ieșit la pensie doar 23 de polițiști, niciunul cu funcție de conducere, anul trecut numărul pensionaților a fost de două ori mai mare, printre ei fiind și cinci ofițeri cu funcții de conducere. Este adevărat că în locul pensionaților, oameni cu experiență de zeci de ani în sectorul polițienesc, vin tineri absolvenți ai școlilor de poliție și din sursă externă, care nu au însă experiență în lupta cu infractorii și trebuie să ia lecții de la polițiștii experimentați. Dar în condițiile în care majoritatea celor cu experiență pleacă din sistem, ajugem să ne punem întrebarea dacă tinerii polițiști au de unde să învețe și dacă mai are cine să lupte cu infractorii. Situația este aceeași la nivel național, potrivit datelor prezentate de Poliția Română pentru presa națională, peste 2.400 de polițiști s-au pensionat anul trecut, în perioada ianuarie – august, de aproape trei ori mai mulți față de perioada similară a anului anterior, când au fost 842 de polițiști pensionați.
Deficit de personal la nivelul Inspectoratului de Poliției Județean Brăila
Pentru a vedea care este situația la nivelul Poliției Brăila, mai ales că multe surse din sistem ne comunicau faptul că polițiștii se înghesuie să iasă din sistem, imediat ce împlinesc vârsta legală de 47 - 48 de ani sau anii de vechime, am cerut date oficiale la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, printr-o solicitare transmisă la jumătatea lunii decembrie. Concret, după cum au explicat surse judiciare din sistem, vârsta de pensionare este 60 de ani, din care se scad maxim 13 ani, dacă persoana a lucrat în condiții speciale de muncă. Și cum polițiștii lucrează în condiții speciale, dacă din cei 60 de ani se scad 13 ani, rămâne vârsta de 47 de ani, vârstă la care polițistul se poate pensiona. Polițistul trebuie să aibă cel puțin 25 de ani vechime în sistem.
Recent, redactorii au primit răspunsul IPJ în care se arată numărul pensionaților din 2020, comparativ cu anul anterior, dar se explică pe scurt cum se acoperă deficitul de personal, prin angajare din sursă externă și încadrarea absolvenților școlilor de poliție. „Având în vedere cererea dvs. din data de 15.12.2020, înregistrată în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, formulată în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă comunicăm situația polițiștilor care și-au încetat raporturile de serviciu prin pensionare, la nivelul IPJ Brăila. În 2019, totalul polițiștilor pensionați este 23, din care 5 ofițeri și 18 agenți, fiind zero polițiști cu funcții de conducere, cei 23 fiind polițiști cu funcții de execuție. În anul 2020, numărul total al polițiștilor pensionați este 56, din care 9 ofițeri, iar 47 agenți, fiind 5 polițiști cu funcții de conducere și 51 cu funcții de execuție. Precizăm că polițiștii cărora le-au încetat raporturile de serviciu cu drept de pensie și-au desfășurat anterior activitatea atât în structuri operative, cât și neoperative, din cadrul unității. Pentru acoperirea deficitului de personal, la nivelul MAI au fost inițiate procedurile de organizare a unor concursuri de încadrare din sursă externă, precum și de trecere în corpul ofițerilor a agenților care au studii superioare, concomitent cu școlarizarea la nivelul instituțiilor de învățământ din cadrul MAI a promoțiilor 2019 și 2020 atât de agenți, cât și de ofițeri de poliție.
Pentru celelalte categorii de informații solicitate, vă facem cunoscut că nu există situații statistice referitoare la acestea, ori instituția publică nu este obligată să creeze informație, ci numai să pună la dispoziția solicitanților acele informații de interes public pe care legea lato sensu le impune a fi create și/sau stocate la nivelul autorității sau al instituției publice solicitate. Așadar, legiuitorul impune să se identifice acele informații care există, iar nu acelea care ar putea exista dacă ar fi create în baza cererii solicitantului”, se arată în răspunsul IPJ Brăila, semnat de scms. Laura Cercel, din cadrul Biroului de Presă al instituției.
Pensionații
La sfârșitul anului trecut, Inspectoratul de Poliție Județean Brăila a rămas cu un singur adjunct, care a preluat și atribuțiile de inspector șef. Fostul șef al Serviciul Investigații Criminale (SIC), împuternicit pe funcția de adjunct, a ieșit la pensie. Potrivit informațiilor transmise de anumite surse, comisarul Dănuț Saghin a cerut pensionarea, informația fiind confirmată de reprezentanții IPJ Brăila. „Adjunctul împuternicit al IPJ Brăila și-a încetat raporturile de serviciu cu drept de pensie”, am fost informați de IPJ Brăila, la jumătatea lunii decembrie 2020. Am întrebat cine va prelua funcția de conducere, însă nu ni s-a comunicat încă un răspuns în acest sens.
De la jumătatea lunii decembrie 2018, comisarul Dănuț Saghin, șeful SIC, își desfășura activitatea ca adjunct pe Investigații Criminale al șefului IPJ. Saghin a fost împuternicit pe funcție pentru 6 luni, ulterior fiind prelungită împuternicirea.
Reamintim că, în martie 2017, cms. șef Dănuț Saghin, împuternicit anterior pe funcția de șef al SIC, după ce cms. șef Marcel Drăgan a ieșit la pensie, a fost declarat admis la concursul susținut pentru ocuparea acestui post. La data de 30 martie, Saghin a susținut proba interviu din cadrul examenului pentru ocuparea funcției de șef al SIC și a fost declarat admis. Ofițerul era caracterizat de colegi ca fiind un judiciarist complet, specialist în marea violență (omoruri, violuri, tâlhării etc.), numai că a decis să iasă la pensie.
Potrivit unor surse judicare, în lista pensionaților sunt și alți polițiști cu experiență. Ni s-a comunicat faptul că pensionari din cadrul IPJ Brăila sunt Dobrescu Florin – șef Serviciul Ordine Publică, Rusu Ionuț – șef Seviciul Comunicații și Informatică, Duțu Elena – șef Serviciu Resurse Umane, Vasilescu Constantin – șef Centru Reținere și Arest Preventiv. Și lista este mult mai lungă. De la IPJ Brăila ni s-a comunicat faptul că polițiștii în cauză și-au încetat raporturile de serviciu cu drept de pensie, iar la comanda SOP (Serviciul Ordine Publică) este împuternicit cms. șef Munteanu Iorgu – adjunct la Poliția Municipiului.
IPJ Brăila a rămas cu un singur adjunct, respectiv cms. șef Dorin Valentin Condruz, cel care a preluat și atribuțiile de inspector șef, asta după ce ofițerul Adrian Glugă, din 8 februarie 2016, a fost promovat în funcția de inspector șef al IPJ Brăila, dar a fost detașat la conducerea altor inspectorate din țară, acesta fiind acum la IPJ Constanța.
Explicațiile sindicaliștilor
În presa națională, președintele Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, a explicat că acest fenomen se întâmplă din cauza "instabilității și a lipsei de predictibilitate a legii în ceea ce privește pensiile militare. Pensiile polițiștilor au fost duse în derizoriu în ultimii cinci ani. Mulți dintre ei s-au pensionat doar pentru a beneficia de condițiile legii. Cu unii am discutat și mi-au spus că ar mai fi rămas în sistem, însă nu sunt siguri că peste un an condițiile de pensionare vor fi aceleași".
Sunt și polițiști care spun că nu se mai regăsesc în sistem din cauza "degradării profesiei. Ei au motivat că acum nu se mai pune accent pe calitatea omului", a mai spus Cosmin Andreica, citat de ziare.com
Președintele Europol mai spunea că "este imposibil ca un polițist să se pensioneze la 45 de ani" și că sunt doar câteva excepții de șefi din structura centrală.
Pensia medie pentru un polițist este de 3.500 de lei, arată sursa citată. Președintele Europol a mai precizat că speranța de viață a polițiștilor de după vârsta de pensionare este de aproximativ 10 ani și mulți au boli cronice grave.
Potrivit presei centrale, în anul 2020, Poliția a pierdut un nou val de oameni cu experiență în momentul în care instituția se confrunta cu deficit de personal.
Potrivit datelor transmise de IGPR, la data de 31 august 2020, procentul de încadrare la nivelul Poliției Române era de 84,5%, adică 49.770 de polițiști. Astfel, deficitul de personal era de 15,5%, adică peste 1.100 de oameni.
Conform statisticilor Poliției Române, în anul 2019 s-au pensionat 1.325 de polițiști, 1.234 dintre aceștia la împlinirea vârstei și/sau vechimii și 91 pentru pierderea capacității de muncă. Conform IGPR, în perioada 01.01.2017 - 31.07.2018 (în timpul mandatului fostului ministru de Interne, Carmen Dan) s-au pensionat 4.239 de polițiști, 4.239 dintre aceștia la împlinirea vârstei și/sau vechimii și 257 pentru pierderea capacității de muncă.
În perioada respectivă, se arată pe news.ro, alți 5.749 de polițiști au fost angajați, 3.100 proveneau din instituțiile de învățământ ale M.A.I. și 2.649 din sursă externă.
Anul trecut, în perioada 01.01.2020 - 31.08.2020, au fost încadrați 317 polițiști, 315 din instituțiile de învățământ ale MAI și doi din sursă externă. În perioada similară a anului anterior, au fost încadrați 355 de polițiști, 277 din instituțiile MAI și 78 din sursă externă.
În acest moment, angajații din MAI și Armata pot beneficia de o pensie de până la 80% din salariul brut, dacă au minim 25 de ani de vechime în sistem. Potrivit presei centrale, un comisar șef sau un ofițer ar putea avea o pensie între 6.000 și 8.000 de lei, cuantumul depinzând de funcția deținută, în timp ce un agent sau un subofițer ar putea ieși cu o pensie de 4.000 sau 5.000 de lei, raportată la funcția și indemnizația avută.
După schimbarea modului de calcul există posibilitatea, pe lângă creșterea vârstei de pensionare, să nu se mai ia în calcul sporurile și nici salariile de excelență.
Toate aceste informații au fost prezentate în presa națională, în toamna anului trecut.